Baza podataka o javnim konkursima

BIRN Srbija, u partnerstvu sa Građanskim inicijativama i timom istraživača iz 17 lokalnih organizacija civilnog društva, predstavlja onlajn bazu javnih konkursa. Baza omogućava praćenje potrošnje budžetskog novca u sektorima medija i javnog informisanja, kulture i umetnosti, organizacija civilnog društva i omladine.

Title
0
Title
0
Title
0
Title
0
Title
0
Title
0
Potrošnja po okruzima
Potrošnja po nivoima vlasti
Potrošnja po sektorima
Najveći dobitnici
Potrošnja po tipu 2019-2021
Top 5 korisnika MEDIJI
Broj finansiranih projekata 2019-2021
Registrovane i podržane organizacije
Najskuplji projekti
Naziv projekta Korisnik Iznos Godina
Put do Omladinske prestonice Evrope 2019. godine - aktivnosti u 2019. godini OMLADINSKA PRESTONICA EVROPE - OPENS 138.508.000 2019.
Podizanje kapaciteta dobrovoljnih vatrogasnih jedinica nabavkom odeće i materijalno-tehničkih sredstava radi povećanja programskih aktivnosti u oblasti zaštite i spasavanja VATROGASNI SAVEZ SRBIJE 50.000.000 2020.
U službi javnog interesa - informisan građanin RTV NOVI PAZAR 46.900.000 2021.
Javni interes naš prioritet RTV NOVI PAZAR 45.600.000 2019.
Građani i javni interes na prvom mestu RTV NOVI PAZAR 45.000.000 2020.
Exit festival 2021 FONDACIJA EXIT 40.000.000 2021.
Exit festival 2020 FONDACIJA EXIT 35.000.000 2020.
Nova šansa CENTAR ZA EDUKACIJU I TRANSPARENTNOST 30.058.000 2021.
Mladi u centru OMLADINSKA PRESTONICA EVROPE - OPENS 30.000.000 2021.
Programi podrške za osobe sa intelektualnim teškoćama i porodice SAVEZ UDRUŽENJA ZA POMOĆ MENTALNO NEDOVOLJNO RAZVIJENIM OSOBAMA SRBIJE 29.500.000 2019.
Filteri se učitavaju. Molimo sačekajte
Naziv konkursa Godina Mesto Organ Sektor Naziv projekta Korisnik Zastupnik Tip Matični Iznos

O PROJEKTU

Zašto ovo radimo?

Naš cilj je da utičemo na povećanje transparentnosti podataka o javnim konkursima, jer upravo ovaj mehanizam, kroz koji se troše velike sume budžetskog novca, treba da obezbedi finansiranje projekata od javnog interesa. O ovoj potrošnji se malo zna u javnosti, jer ne postoje sistematizovani i dostupni, otvoreni podaci centralizovani u jedinstvenoj bazi. Takođe, ni sama konkursna procedura i dokumentacija nije dovoljno ujednačena. Sve ovo otežava analizu efekata tj. da li finansirani projekti zaista doprinose javnom interesu i čine naše društvo boljim za sve građane.


Koje probleme želimo da rešimo?

Izradom ove do sada najobimnije baze podataka o javnim konkursima želimo da podstaknemo državne organe da objavljuju podatke o javnoj potrošnji u otvorenom formatu, jer će to olakšati analizu celokupnog procesa i njegovih efekata. Otvaranjem ovih podataka lakše će moći da se uoče bilo kakve nepravilnosti, kao i dobre prakse, olakšaće se evaluacija završenih projekata, a sve zajedno to će doprineti boljem planiranju narednih ciklusa javnih konkursa.

Želimo da javni konkursi, kao glavni izvor finansiranja lokalnih medija, organizacija civilnog društva, kao i onih koje se bave kulturom i omladinom, budu transparentniji, fer i jednako dostupni za sve učesnike kao i da odgovaranju na realne potrebe građana.

Želimo da ujednačimo konkursnu proceduru i dokumentaciju tako da ona bude jedinstvena bez obzira da li govorimo o konkursima u sektoru medija i informisanja, kulture i umetnosti, omladine ili organizacija civilnog društva.

Svi naši predlozi za unapređenje javnih konkursa naslanjaće se na rezultate analize podataka iz istraživanja, koje sprovodimo na uzorku 169 jedinica lokalne samourave, 12 sekretarijata Autonomne Pokrajine Vojvodine i 21 ministarstvu Republike Srbije.

Projekat “Javno o javnim konkursima” partnerski sprovode Balkanska istraživačka mreža - BIRN Srbija i Građanske inicijative, uz finansijsku pomoć Britanske ambasade u Beogradu i predviđeno je da traje do aprila 2022. godine.


Ko smo mi?

Projekat “Javno o javnim konkursima” okupio je tim posvećenih profesionalaca, koji imaju dugogodišnje iskustvo u praćenju javnih konkursa u različitim sektorima.

Članovi našeg istraživačkog tima su:

 • 17 istraživača, koji dolaze iz sektorskih lokalnih i nacionalnih organizacija, koji su zaduženi za prikupljanje dokumentacije o javnim konkursima i unos podataka u posebno dizajniranu aplikaciju:
  • Aleksandar Đekić, Bečejsko udruženje mladih Bečej
  • Aleksandar Milijašević, Dijalog Valjevo
  • Aleksandar Prica, Duga Šabac
  • Bojana Vlajović Savić, Res Publica Kragujevac
  • Borka Stojić, Udruženje građana kuda.org Novi Sad
  • Dejan Dobrašinović,
  • Dragan Đorđević, Odbor za ljudska prava Niš
  • Dragana Matović, Ekološko udruženje Avalon Vršac
  • Marijana Mitrović,
  • Miroslav Tamburić, Forca Požega
  • Petar Đurović, Tim 42 Leskovac
  • Sead Biberović, Urban In Novi Pazar
  • Slaviša Milanov, Udruženje građana Emblema Dimitrovgrad
  • Smiljka Jurasović, Udruženje građana Negotin-Majdanpek-Kladovo-Bor- „NE-BO“
  • Zorica Miladinović, Udruženje građana Kutija Niš
  • Silvija Vukašinović,
  • Goran Đukić, Forca Požega
 • Tanja Maksić, BIRN Srbija na poziciji glavnog istraživača zadužena za izradu metodologije, mentorsku podršku istraživačima i pisanje finalnog izveštaja;
 • Lada Vučenović, BIRN Srbija na poziciji koordinatorke istraživanja, zadužena za redovnu komunikaciju sa članovima istraživačkog tima, tehničku podršku za unos podataka, komunikaciju sa ostalim učesnicima na projektu i/ili spoljnim saradnicima i kontrolu podataka;
 • Miodrag Marković, BIRN Srbija na poziciji specijaliste za konverziju dokumenata i atomatizaciju procesa unosa podataka i
 • Duško Medić, Centar za održive zajednice, zadužen za obradu, analizu podataka u R programu i pisanje izveštaja.

Uz istraživački imamo i tim koji vodi koaliciju za zagovaranje “Otvoreno o konkursima, OKO”:

 • Dragoslava Barzut, Građanske inicijative, na poziciji koordinatora rada koalicije, zadužena za sveukupnu koordinaciju rada koalicije i zagovaračkih aktivnosti, monitoring i izveštavanje.
 • Ivana Teofilović, Građanske inicijative, na poziciji glavne istraživačice javnih politika, zadužena za istraživanje, koordinaciju i mentorstvo u okviru zagovaračke komponente projekta.
 • Tara Petrović, Građanske inicijative, na poziciji istraživačice pripravnice, zadužena za podršku u istraživanju i koordinaciji rada koalicije, izradi izveštaja i zagovaračkih akcija.