„Aleksandar nije znao da je vest o njegovom hapšenju, između dve posete porodice i advokata, stigla do medija. Nije znao da su se u znak protesta zbog njegovog hapšenja, ispred zatvora sinoć okupili građani. Do njega u zatvorskoj ćeliji, glasovi građana nisu doprli“, kažu za BIRN članovi njegove porodice.

Tokom posete u Centralnom zatvoru, na koju članovi porodice imaju pravo tri puta mesečno, Aleksandru su prenete informacije o zbivanjima izvan zatvorskih zidina.

Kada je čuo šta su poslednjih dana mediji o njegovom hapšenju pisali, kako je burnu reakciju to izazvalo i koliku podršku od građana dobija, bio je vidno potresen. Sve te informacije je doživeo vrlo emotivno, jer nije očekivao toliko interesovanje javnosti i toliku podršku, koja mu veoma mnogo znači, saznaje BIRN od članova porodice.

Inače, Apelacioni sud ukinuo je danas odluku o zatvorskom pritvoru koju je radniku Krušika Aleksandru Obradoviću odredio Viši sud u Beogradu, saznaje BIRN.

Portparolka Apelacionog Suda Mirjana Piljić kaže za BIRN da je tim rešenjem odluka vraćena Višem sudu na ponovno odlučivanje.

„U zatvorskim predmetima mora brzo da se odlučuje pa očekuje da će Viši sud takođe brzo doneti svoju odluku“, kaže Piljić.

Odluka je ukinuta zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, kaže portparolka.

Inače, u Apelacioni sud u Beogradu žalba Obradovićevog dosadašnjeg advokata Ljubisava Dobrosavljevića na odluku o pritvoru, stigla je tek danas. Njom se ukida odluka Višeg suda kojom je preinačeno prvobitno rešenje o kućnom pritvoru, nakon čega je iz svog stana u Valjevu prebačen u Centralni zatvor u Beogradu.

Televizija N1 objavila je da je novi advokat uzbunjivača iz Krušika advokat Vladimir Gajić.

Aleksandar Obradović, dispečar proizvodnje fabrike oružja Krušik u Valjevu, nalazi se u pritvoru od 18. septembra kada je uhapšen zbog sumnji da je odavao poslovnu tajnu, iznoseći dokumenta, koja otkrivaju korupciju u fabrici oružja Krušik iz Valjeva.

Podsetimo, BIRN je pre dva dana uspeo da dođe do detalja u vezi sa hapšenjem Aleksandra Obradovića, o kojem su se prve informacije pojavile u poslednjem broju nedeljnika NIN, u momentu kada je radnik Krušika već više od 20 dana bio u pritvoru.