Birn.rs je medijski portal BIRN Srbije, nevladine, neprofitne organizacije sa sedištem u Beogradu.

1. O portalu

2. Impresum

3. Kako se finansiramo?

4. Uslovi korišćenja

5. Politika privatnosti

O portalu

Od 2013 kada je pokrenut, do novembra 2020. godine portal je nosio ime Javno.rs.

Tokom 2019. godine organizovali smo konsultacije sa publikom i jedan od zaključaka bio je da Javno.rs ne prepoznaju kao našu informativnu platformu. Zato smo odlučili da promenimo ime portala u ono po kom nas poznaju – BIRN. Ostale sugestije koje smo dobili uključene su u strukturu i funcionalnosti ovog portala.

Planiramo da nastavimo da radimo na njegovom unapređenju, pa vas pozivamo da nam pošaljete svoje predloge šta bi još voleli da dodamo, nadogradimo ili promenimo na adresu [email protected].

Naša redakcija je prepoznata kao jedan od najuticajnih istraživačkih centara u Srbiji, čiji su novinari dobili najprestižnije nacionalne i međunarodne nagrade za istraživačko novinarstvo. Informacije koje objavljujemo su pouzdane i proverene, a u izboru tema vodimo se isključivo interesom javnosti. Zato, tokom svih godina postojanja, nismo nikad izgubili sudski spor, mada smo često bili meta političkih napada, pritisaka i pokušaja diskreditacije.

Naš posao je da kontrolišemo one koji imaju moć da upravljaju javnim novcem i donose odluke, koje se tiču svih nas. Neke od velikih tema koje smo otvorili, za koje ste verovatno čuli čak i ako ne znate šta je BIRN, jesu afera Krušik, mahinacije sa brojem umrlih tokom pandemije virusa korona, nelegalna gradnja na Kopaoniku, netransparentna privatizacija i finansiranje Air Srbije ili isušivanje kopa Tamnava.

Međutim, ne zanima nas samo visoka korupcija. Mnoge naše priče nastale su na osnovu informacija koje smo dobili od čitalaca, kao što su profesorke iz Visoke medicinske škole u Ćupriji, koje su ostale bez posla zbog partijskog zapošljavanja ili majke kojima su uskraćene porodiljske nadoknade.

Neprofitna organizacija BIRN Srbija osim medijske produkcije objavljuje baze podataka i dokumenata, organizuje treninge iz novinarskih, istraživačkih i komunikacijskih tehnika za medije, novinare, istraživače i civilno društvo i radi na unapređenju medijske regulative.

BIRN Srbija je članica regionalne Balkanske istraživačke mreže, koja je izdavač analitičkog portala na engleskom jeziku Balkan Insight i osnivač kompanije BIRN Ltd, sa sedištem u Beogradu.

Od 2016. godine BIRN je osnivač i član Asocijacije onlajn medija – AOM, organizacije, koja je posvećena unapređenju profesionalnih i etičkih standarda u novinarstvu.

Impresum

Dragana Žarković Obradović, Direktorka

Gabrijela Vukićević, Finansije

Redakcija

Milorad Ivanović, Glavni i odgovorni urednik

Gordana Andrić, Izvršna urednica

Aleksandar Đorđević, Zamenik urednika

Jelena Veljković, Novinarka

Miodrag Marković, Novinar

Radmilo Marković, Novinar

Dragana Ivanović, Novinarka

Aleksa Tešić, Novinar

Jelena Zorić, Novinarka

Dragan Gmizić, Novinar

 

Projektni tim

Tanja Maksić, Koordinatorka

Milica Milić, Koordinatorka

Lada Vučenović, Koordinatorka

Tijana Uzelac, Asistent na projektima

 

Digital tim

Sonja Kovačev

Slobodan Đuričić

Nemanja Momčilović

Kako se finansiramo?

Rad BIRN Srbije finansiraju međunarodne institucije i fondacije, koje nemaju uticaj na našu medijsku produkciju i koje prepoznaju vrednost istraživačkog novinarstva za razvoj društva.

          

Uslovi korišćenja

BIRN Srbija polaže autorska prava na sve svoje sadržaje, bez obzira na format u kom su objavljeni. Korišćenje i repordukovanje sadržaja ili delova sadržaja sa sajta birn.rs je moguće uz obavezno navođenje izvora i/ili linkovanje ka portalu birn.rs. BIRN Srbija ne preuzima odgovornost za pogrešne interpretacije sadržaja preuzetih sa birn.rs. Ime i logo BIRN-a, kao i njegovih publikacija, su registrovani i zaštićen brend i mogu se koristiti samo uz pismenu dozvolu organizacije.

Politika privatnosti

Balkanska istraživačka mreža – BIRN Srbija,
Adresa: Kosovska 17/ VI sprat, Beograd,
Email: [email protected],
Tel: +381 11 4030317

Vrste podataka o ličnosti koje prikupljamo

BIRN Srbija prikuplja samo osnovne i neophodne podatke o korisnicima sajta birn.rs i statističke podatke neophodne za analizu korišćenja i posećenosti sajta kako bi unapredila tehničke mogućnosti sajta u cilju bolje informisanosti naših korisnika.

Podaci koje prikupljamo i obrađujemo su e-mail i IP adrese, kao i imena/pseudonimi pod kojim osoba ostavlja svoju poruku na sajtu birn.rs

Informacije o tome kako koristite sajt delimo sa pouzdanim partnerima, koji vode društvene mreže i analitiku, kako bi na osnovu njih bolje plasirali sadržaj, koji objavljujemo. Ako nastavite da koristite veb-stranicu birn.rs, saglasni ste sa korišćenjem naših kolačića.

Kolačići su jednostavne tekstualne datoteke, koje veb sajtovi koriste kako bi upotreba sajta bila efikasnija za korisnike. Kolačići se čuvaju u veb pretraživaču dok korisnik pregleda neki veb sajtSajt birn.rs koristi različite tipove kolačića, od kojih su pojedini neophodni za pravilno funkcionisanje sajta i prikazivanje sadržaja, a drugi se koriste u svrhu analize načina korišćenja sajta. Većina kolačića prikuplja anonimne podatke.

Prilikom prve posete sajtu, iskočiće vam obaveštenje o korišćenju kolačića. Svi kolačići su svrstani u sledeće kategorije: neophodni, za unapređenje rada sajta, marketing, statistika i drugo. Bez neophodnih kolačića nije moguće pretraživati i koristiti naš sajt. Za sve ostale kolačiće, imaćete mogućnost da li želite da prihvatite njihovo korišćenje ili ne. Ako ne prihvatite da koristite takve kolačiće i dalje ćete moći da koristite sajt, ali funkcionalnost korišćenja može biti smanjena.

Zakon navodi da možemo čuvati kolačiće na vašem uređaju ako su strogo neophodni za rad ovog sajta. Za sve ostale tipove kolačića nam je potrebna vaša saglasnost.

Svrha obrade i pravni osnov

BIRN Srbija koristi vaše podatke za sledeće svrhe:
– Korisnička podrška,
– Funkcionisanje sajta,
– Informisanje korisnika,
– Analiza posećenosti sajta

BIRN Srbija podatke o ličnosti obrađuje na osnovu sopstvenog legitimnog interesa i to isključivo u svrhu omogućavanja lakšeg pretraživanja sajta birn.rs i analize korišćenja i poseta sajtu.

Svi podaci o korisnicima se strogo čuvaju i dostupni su samo zaposlenima, kojima su ti podaci neophodni za obavljanje posla i oni su odgovorni za poštovanje načela zaštite privatnosti.

Korisnici podataka

Pristup pojedinim vašim podacima imaju samo zaposleni u IT sektoru, osoba zadužena za komunikacije i agencija zadužena za održavanje naloga na društvenim mrežama. Takođe, državnim organima se može omogućiti uvid u podatke na osnovu zakonskog zahteva.

Zaštita podataka

BIRN Srbija koristi antivirus zaštitu, obavezuje se da će čuvati sve podatke svojih korisnika, a podatke neće čuvati duže nego što je to neophodno.

Automatizovano donošenje odluka i profilisanje

BIRN Srbija ne vrši automatizovano donošenje odluka i profilisanje.

Transfer podataka o ličnosti van EU

BIRN Srbija ne vrši transfer podataka o ličnosti van teritorije Evropske unije.

Transfer podataka o ličnosti van Srbije

BIRN Srbija koristi server koji se nalazi u Nemačkoj i tamo se prenose podaci – u tom smislu vrši transfer podataka o ličnosti van teritorije Republike Srbije.

Prava građana

Imate sledeća prava u vezi sa obradom vaših podataka o ličnosti:
Potvrda da li obrađujemo vaše podatke o ličnosti;
Pristup vašim podacima o ličnosti;
Ispravku vaših podataka o ličnosti u slučaju greške;
Brisanje vaših podataka o ličnosti;
Prekid obrade vaših podataka o ličnosti;
Odbijanje da se vaši podaci o ličnosti obrađuju;
Prenos podataka o ličnosti kod drugog pružaoca usluge;
U slučaju da se vrši automatizovana obrada podataka o ličnosti i donošenje odluka, pravo na ljudsku intervenciju, izražavanje stava o odluci ili osporavanje odluke.

Prava možete ostvariti kontaktiranjem Balkanske istraživačke mreže – BIRN Srbija na sledeće načine:
Adresa: Kolarčeva 7/V sprat, Beograd,
Email: [email protected],
Tel: +381 11 4030317

Nadležni organ

Nadležni organ za zaštitu podataka o ličnosti je Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije. Organu se možete obratiti na adresi Bulevar kralja Aleksandra 15, 11000 Beograd, Republika Srbija, mejlom na [email protected] ili telefonom na +381 11 3408 900