Baza divlje gradnje

Baza divlje gradnje i sa njom povezana mapa su pokušaj BIRN-a da popiše nelegalne i sumnjivo ozakonjene objekte - najpre u Beogradu. Plan je da u narednom periodu, koliko to resursi dozvoljavaju, bazu proširimo i sa nelegalno izgrađenim objektima nakon 2015. godine - kako u Beogradu, tako i u Srbiji.

Objekti predstavljeni u bazi jesu objekti za koje postoje indicije da su nezakonito ozakonjeni - BIRN nije imao mogućnost uvida u dokumentaciju i rešenja o ozakonjenu zato što su nadležne institucije odbijale kako da tu dokumentaciju dostave BIRN-u, tako i da je u skladu sa zakonom objave na svojim internet stranicama.

Ukoliko vas interesuje na koji način smo došli do skoro pola miliona kvadrata sumnjivo ozakonjenih zgrada, pogledajte Metodologiju istraživanja.

Pošto BIRN prilikom pravljenja ove baze nije imao uvid u kompletnu dokumentaciju, pozivamo investitore koji smatraju da njihova zgrada nije trebalo da se nađe u ovoj bazi da se jave redakciji na mejl [email protected].

Takođe pozivamo i čitaoce da nam na istu adresu pišu o lokacijama na kojima su našli potencijalnu nelegalnu gradnju - proverićemo.

Parcela Adresa Opština Katastarska opština Površina Vlasnik objekta