Dušan Tomović, Srbin sa Severa Kosovo, pušten je danas iz pritvora odlukom Apelacionog suda u Beogradu. Taj sud je preinačio rešenje Višeg suda od 3. jula ove godine kojim je Tomoviću bio produžen pritvor u koji je dospeo još 10. aprila ove godine, kada ga je srpska policija uhapsila na administrativnom prelazu sa Kosovom – Brnjak, u trenutku kada je ulazio u centralnu Srbiju. Više tužilaštvo u Beogradu optužilo je Tomovića za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja Republike Srbije.

Ovo je već drugo rešenje kojim je Apelacioni sud osporio razloge zbog kojih je Viši sud u Beogradu određivao pritvor Tomoviću. Prvi put je 27. juna ove godine Apelacioni sud ukinuo odluku o pritvoru i od Višeg suda zatražio da donese novu. Nakon što je Viši sud 3. jula ove godine ponovo doneo istu odluku, Apelacioni sud je danas, postupajući po žalbi Tomovićevog branioca advokata Jovice Šošića, odlučio da odluku preinači, ukine pritvor i naloži da optuženi odmah bude pušten na slobodu.

 „Imate situaciju da su trojica pripadnika albanskog naroda, koji su po onome što je preneto u medijima, bili do zuba naoružani, posle desetak dana boravka u pritvoru puštena da se brane sa slobode, a okrivljeni Tomović je pušten danas, posle tri meseca, tek intervencijom Apelacionog suda“, rekao je za BIRN advokat Šošić podsećajući na slučaj trojice pripadnika kosovske policije (KPS) koji su sredinom juna ove godine uhapšeni, jer su, prema navodima zvaničnih organa, locirani na teriroriji centralne Srbije. Pripadnici KPS su se iz zatvora u Srbiji vratili na Kosovo nakon međunarodnog pritiska i inicijative mađarskog premijera Viktora Orbana.

Optuženi Tomović je vest o ukidanju pritvora čuo na današnjem ročištu u postupku koji se u Višem sudu u Beogradu protiv njega vodi na osnovu optužnog predloga koji je Više tužilaštvo u Beogradu podnelo 6. juna ove godine na osnovu krivične prijave koju je protiv njega i još šest osoba sa Kosova tom tužilaštvu 11. aprila ove godine podnela Služba za borbu protiv terorizma MUP-a Srbije, o čemu je BIRN pisao. 

Dušan Tomović i kosovski Srbi osumnjičeni na „pozivanje nasilnu promenu ustavnog uređenja“

U krivičnoj prijavi MUP-a Srbije je navedeno da su se Tomović, kao i aktivni policajac Kosovske policijske službe (KPS) Milan Đukić, bivši policajac KPS Dragan Nikolić, pripadnik Civilne zaštite pri opštini Zubin potok Slaviša Pavićević i vozač Bojan Pavlović udružili u grupu koju su predvodili takođe osumnjičeni policajci KPS-a Idriz Idrizi i Mehmet Tarlabunja. Oni su, prema navodima iz krivične prijave srpske policije, skupljali obaveštajne podatke o Srbima sa severa Kosova i davali ih kosovskim bezbednosnim strukturama s ciljem ugrožavanja ustavnog poretka Republike Srbije, učestvovali u paljenju automobila Srba sa severa Kosova, kao i da su delili letke kojima su pozivali Srbe da uzmu kosovska dokumenta i izađu na lokalne izbore u severnim opštinama. 

Istraga protiv njih pokrenuta je na osnovu telefonskih izjava devetoro ljudi, od kojih je samo jedan, Slobodan Sovrlić, svoje navode ponovio i pred tužiocem u Beogradu. Jedini dokaz koji je policija prikupila, uz iskaz svedoka, bio je letak na kom piše: „Promenite tablice, uzmite lična dokumenta i izađite na izbore ili se vratite u Srbiju. Ako ne želite da budete u kosovskim institucijama, napustite Kosovo. Marš u Srbiju“.

Na severu Kosova su održani vanredni izbori 23. aprila, pošto su prethodno u novembru Srbi napustili kosovske institucije, uključujući i opštine. Na izborima nisu učestvovale partije kosovskih Srba, prateći odluku najmoćnije stranke – Srpske liste, iz koje je odmah po najavi izbora rečeno da će ih bojkotovati.

Osumnjičeni, njihovi branioci i rodbina sa kojima je BIRN ranije razgovarao, kažu da su hapšenja kosovskih Srba još jedan vid zastrašivanja ljudi koji nisu bliski Srpskoj listi.

Srbija već deset godina – od potpisivanja Briselskog sporazuma – nema mogućnost da sprovodi svoj Ustav na severu Kosova, a većinski srpske opštine su integrisane u kosovski pravosudni sistem. Kako vlast nema zakonske mehanizme da hapsi na Kosovu, ona to čini kada se njeni sunarodnici sa Kosova nađu na teritoriji centralne Srbije. Tako je bilo i sa četvoricom osumnjičenih Srba.

Đukić, Idrizi i Tarlabunja su van domašaja organa Republike Srbije, jer nisu napuštali teritoriju Kosova, Pavićević je sam otišao u policiju kada je čuo da je protiv njega podneta krivična prijava, a Nikolić i Pavlović su – poput Tomovića – uhapšeni na administrativnom prelazu. Svi privedeni, sem Tomovića, pušteni su iz pritvora krajem maja. Iz VJT do objave ovog teksta nije stigao odgovor na pitanje da li je VJT odbacio krivičnu prijavu u odnosu na ostale osumnjičene. 

Tomović je do danas bio u pritvoru, i samo protiv njega je podnet optužni akt, i to na osnovu iskaza jednog od ukupno devet svedoka, koji je prilikom svedočenja u tužilaštvu rekao da je Tomović delio sporni letak.

U optužnom predlogu u koji je BIRN imao uvid, a po kom se sudi Tomoviću, piše da je letak “flagrantni primer tzv. neprijateljske propagande, kako se nekada ovo krivično delo zvalo…”. U optužnom aktu koji Tomovića tereti za pozivanje na nasilnu promenu ustavnog poretka, paradoksalno, konstatuje se i da srpske vlasti nemaju kontrolu nad celom svojom teritorijom.

“Deljenjem letaka navedenog sadržaja i teranjem sunarodnika koji ne priznaju nepostojeću državu Kosovo na teritoriju Srbije koja je pod kontrolom srpskih vlasti, okrivljeni nije samo izvršio čin izdaje, i krivično delo protiv ustavnog uređenja Republike Srbije, već je uvredio sve žrtve koje srpski narod podnosi vekovima, uz velika stradanja, a posebno u poslednjih 30 godina, ne bi li obezbedio egzistenciju i miran život u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija.”

U Optužnom predlogu se prenosi i iskaz jedinog svedoka koji je potvrdio navode protiv Tomovića. Naime, 10. maja ove godine pred zamenikom tužioca Višeg tužilaštva, svedok Slobodan Sovrlić iz Zubinog Potoka rekao je da je „prilično siguran“ da mu je Tomović 18. marta ove godine dao letak kojim poziva svoje sunarodnike na severu Kosova da se integrišu u kosovske institucije. Kaže da je prilično siguran da mu je letak dao 18. marta, jer je dan ranije bilo obeležavanje pogroma Srba iz 2004. godine.

Svedoci odbrane na suđenju Tomoviću dali alibi za 18. mart

Na današnjem ročištu u Višem sudu u Beogradu, sudija Dušan Agatonović saslušao je troje svedoka iz Zubinog potoka, koji su u sud pozvani na predlog Tomovićevog advokata, Jovice Šošića.

Nakon što se okrivljeni Tomović izjasnio da nije kriv, saslušan je Nebojša Kompirović iz Zubinog Potoka koji je rekao da nikada nije ni čuo ni video bilo kakve letke.

„S obzirom na to da nas u Zbinom Potoku ima samo 2.500 i da se svi znamo, ja u tom periodu nisam čuo da je neko video ili delio te letke i siguran sam da ih Tomović nije delio“.

Rekao je da Tomovića poznaje više godina, da ima „zlatne ruke“ i da je na njegovoj kući obavljao molerske i fasaderske poslove. On je posvedočio da je Tomović kod njega trebalo da završi sa nekim radovima, ali da je 15. marta došao i rekao da 17. marta putuje i da će se vratiti tek posle 20-og.

„Rekao je da vodi budućeg šuraka u Pleš (selo u opštini Aleksandrovac) da krče voćnjak i sade maline“, rekao je Kompriović dajući time Tomoviću alibi za 18. mart koji svedok tužilaštva Sovrlić navodi kao datum kada je okrivljeni navodno počinio krivično delo.

Na pitanje tužioca da li poznaje Slobodana Sovrlića, Kompriović je potvrdio, rekavši da se znaju od detinjstva i da su odrastali zajedno u komšiluku.

Sudiju Agatonovića zanimalo je da li mu je Sovrlić ikada rekao da je Tomović delio letke i da ima bilo kakve probleme sa optuženim, a na to pitanje svedok je dao negativan odgovor.

Optuženom Tomoviću, alibi za 18. mart dala je danas pred sudom u svojstvu svedoka i njegova verenica Andrijana Čukić.

Ona je potvrdila da je Tomović 17. marta uveče došao u Pleš gde žive njene sestre i zetovi.

„Moj verenik je 17. marta uveče stigao u Pleš gde sam ja već bila kod sestara i tu smo ostali do 20. marta, pomogao je zetu oko poslova u voćnjaku, i 20. marta smo svratili do policijske stanice u Raški da bih podigla moju ličnu kartu“, rekla je Tomovićeva verenica.

Na pitanje advokata Šošića kako je sigurna da je Tomović baš 17. marta došao u Pleš, ona je odgovorila da to zna, jer su to veče gledali emisiju povodom godišnjice pogroma Srba na Kosovu 2004. godine.

Na pitanje da li je joj je Tomović ikada pominjao letke i zna li bilo šta o tome, ona je odgovorila odrečno, rekavši da je za to prvi put čula iz medija kada je Tomović 10. aprila uhapšen na Brnjaku.

I treći svedok, Ivan Stajkovac, koji je oženjen jednom od Andrijaninih sestara, potvrdio je da je Tomović od 17. do 20. marta bio u Plešu, a ne u Zubinom Potoku, kako to tvrdi svedok tužilaštva Sovrlić.

„Dušan je 17. marta došao da mi pomogne oko poljoprivrede i tu je boravio i 18. i 19. marta“, rekao je Stajkovac nudeći sudiji i tužiocu da izvrše uvid u njegov mobilni telefon u kom je imao fotografiju i snimak načinjen prilikom Tomovićevog boravka u Plešu, što su oni i učinili.

Konstatovano je da se na snimku i fotografijama nastalim 17. i 19. marta vidi Tomović u društvu više osoba, ali je na zahtev tužioca u zapisnik uneto da na osnovu fotografija ne može da se zna da li su one zaista nastale u Plešu.

Kako bi to bilo potvrđeno, na predlog advokata Šošića, sud je sa administrativnog prelaza Brnjak tražio izveštaj o prelasku Tomovića sa Kosova u Srbiju 17. marta, kao i o povratku na Kosovo 20. marta, ali izveštaj do današnjeg pretresa nije stigao u sud. U sud danas nije stigao ni svedok tužilaštva, na osnovu čijeg iskaza je Tomović optužen. Sudija Agatonović je konstatovao da sud nije dobio ni potvrdu o tome da li je Sovrliću stigao poziv.

Odbrana je predložila izvođenje još jednog dokaza koji bi potvrdio da Tomović tog 18. marta uopšte nije bio u Zubinom Potoku – predložio je da sud zatraži od policijske stanice u Raški potvrdu da je Andrijana Čukić 20. marta preuzela svoju ličnu kartu, ali će sud o tom predlogu odlučivati naknadno.

Sudija Agatonović rekao je da će još jednom zatražiti izveštaj sa Brnjaka, kao i da će još jednom pozvati svedoka Sovrlića, a ukoliko ponovo ne bude odgovora, ići će se na završne reči i okončanje postupka. Sledeće ročište je zakazano za 7. septembar ove godine, Tomović će čekati kod kuće u Zubinom Potoku, nakon tri meseca provedena u pritvoru.