Potpredsednik SAD Džozef Bajden uputio je u utorak saučešće žrtvama ratova na Balkanu, kao i onima koji su svoje živote izgubili u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine.

“Sećanja na gubitak voljenih osoba još su sveža“, rekao je Bajden. “Moje saučešće porodicama onih koji su živote izgubili tokom ratova devedesetih, uključujući i one čiji su životi izgubljeni kao posledica NATO kampanje.“

U martu 1999. godine NATO je pokrenuo vazdušnu kampanju protiv Srbije i Crne Gore kako bi primorao Srbiju da povuče snage sa Kosova. Prema zvaničnim podacima srpskih vlasti, NATO bombe ubile su između 1200 i 1500 ljudi.

U to vreme američki senator, Bajden je bio veliki zagovornik NATO bombardovanja 1999. godine. Jednom prilikom je izjavio da su njegovi napori da zaustavi jugoslovenske ratove jedan od „najponosnijih trenutaka“ u njegovoj dugoj političkoj karijeri.

Tokom posete Srbiji Bajden se sastao sa premijerom Vučićem i predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Beograd neće podržati sankcije Evropske unije protiv Moskve kako bi sledio spoljnu politiku Brisela, rekao je srpski predsednik Tomislav Nikolić Bajdenu tokom sastanka u Beogradu.

“Ne možemo da uvedemo sankcije Rusiji, ako to podrazumeva usaglašavanje [Srbije] sa spoljnom politikom EU. Vezani smo za Rusiju, vezani smo za SAD, u kojem živi mnogobrojna srpska zajednica”, rekao je Nikolić u utorak.

Nakon sastanka sa Vučićem, Bajden je izjavio da je Srbija ostvarila veliki napredak od devedesetih.

Tokom boravka u Beogradu Bajden je rekao da se nada da će Srbija preuzeti odgovornost za svoje učešće u sukobima devedesetih dodavši, međutim, da bi i druge zemlje trebalo da postupe na isti način.

„Imali smo nekoliko tema tokom naših razgovora od kojih je glavna bio napredak dijaloga sa Kosovom“, rekao je Bajden.

Od sukoba 1999. godine i NATO intervencije Srbija odbija da prizna gubitak Kosova i njegovo kasnije proglašenje nezavisnosti 2008. godine, insistirajući na tome da je bivša pokrajina sastavni deo srpske teritorije.

Međutim, od 2012. godine Beograd i Priština pregovaraju na temu mnogih spornih pitanja. Priština insistira na tome da Beograd prizna nezavisnost Kosova.

Bajden je takođe rekao da su predstavnici civilnog društva zabrinuti zbog porasta korupcije u Srbiji.

On je Srbiji ponudio pomoć Amerike u procesu modernizacije njene vojske kako bi mogla „još bolje da sarađuje sa NATO-om“.

Vučić je obećao posvećenost Srbije miru u regionu, upozorivši da bi tinjajuće tenzije na Balkanu mogle da dovedu do novih sukoba.

“Jedna iskra i mi smo svi ušli u haos”, rekao je Vučić.

Stotine srpskih ultranacionalista, članova Srpske radikalne stranke, SRS, protestvovalo je u Beogradu za vreme Bajdenove posete. Mnogi su nosili majice sa slikom republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa uz natpis „Glasaj za Trampa!“.

Nakon nekoliko sati provedenih u Beogradu Bajden se uputio u Prištinu. On će se u sredu susresti sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i premijerom Isom Mustafom.

Bajden će takođe prisustvovati ceremoniji tokom koje će ulica u blizini kampa Bondstil, glavne baze američkih trupa koje su služile pri NATO snagama na Kosovu, biti nazvana po njegovom pokojnom sinu, Bou Bajdenu.

Ovaj tekst nastao je uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju. Sadržaj ovog teksta ne odražava stavove donatora.