Lista “To smo mi – Prirodni pokret” Vladimira Zajarijeva, osvojila je u Bosilegradu apsolutnu većinu, što Zaharijevu obezbeđuje ulazak u 16. godinu vlasti u ovoj sredini. Pre nego što je osnovao grupu građana, Vladimir Zaharijev bio je član Demokratske stranke Srbije.

Situacija u Surdulici slična. Lista SPS-a koju predvodi Novica Tončev na ovogodišnjim izborima odnela je pobedu osvojivši oko 70% glasova građana. Pre nego što je 2008. godine Tončev došao na vlast na tom mestu bio je SNS. Iako nema sukoba SPS-a i SNS-a na republičkom nivou, ona postoji u Surdulici, zbog, kako kaže Tončev, izostanka investicija republičke vlasti u ovu opštinu.

Na jugu Srbije najveća izlaznost bila je upravo u Surdulici i Bosilegradu.

BIRN vam predstavlja intervjue sa liderima na lokalu u integralnoj verziji koja je poslužila za produkciju specijalnog programa „Vlast na lokalu, opozicija u Republici“ koji je emitovan na televiziji N1.

Intervju – Vladimir Zaharijev:

Intervju – Novica Tončev: 

Intervjui su nastali u okviru projekta “Digitalna lupa: saradnja online medija u potrazi za političkom odgovornošću” koji je podržala ambasada Velike Britanije u Beogradu. Sadržaj intervjua ne odražava stavove ambasade Velike Britanije.