Više javno tužilaštvo i Agencija za borbu protiv korupcije ne odgovaraju na pitanja BIRN-a u vezi sa utvrđivanjem uloge oca ministra policije u povlašćenoj kupovini oružja iz fabrike namenske industrije Krušik i prodaji tog naoružanja Saudijskoj Arabiji.

Stručnjaci sa kojima je BIRN razgovarao ukazuju da je tužilaštvo dužno da istraži da li je ministar Nebojša Stefanović trgovao uticajem, dok bi Agencija za borbu protiv korupcije trebalo da utvrdi da li je otac ministra policije bio u privilegovanom položaju u odnosu na konkurenciju, ko mu je to omogućio i kakva je bila uloga Nebojše Stefanovića u tome.

U Agenciji za borbu protiv korupcije rekli su nam da je „jako teško reći“ kada ćemo dobiti odgovor, jer ga „treba pripremiti, kao i inače što se radi“.

„Nadležni zamenik direktora Dejan Damnjanović je trenutno na sastanku, mada ni on verovatno ne može precizno da kaže kada će stići odgovor“, rečeno nam je u Agenciji.

U Višem javnom tužilaštvu nam je, pak, rečeno da je portparolka Irena Bjeloš trenutno na putu i da je samo ona nadležna za komunikaciju s medijima i za odgovore na postavljena pitanja.

Nalaze BIRN-a, međutim, komentarisao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u jutarnjem programu Pinka.

„E imamo, prodaje se oružje? Dobro i, hoćete da ne prodajemo oružje? Hoćete da ugasimo našu namensku industiju? Pa znate u tome je učestovao otac ministra Stafanovića? Jel vi to znate ili nagađate? Jel imate bilo kakav dokaz da je počinjeno bilo kakvo krivično delo? Ako imate, pa dajte da uhapsimo čoveka. Ako nemate, šta bezveze pričate“, rekao je Vučić.

Predsednik Aleksandar Vučić u emisiji Novo Jutro, Izvor: RTV PINK

BIRN se u svom istraživanju nije bavio pitanjem zabrane izvoza oružja i gašenjem namenske industrije, već je nakon analize ugovora koje je Krušik svesno pokušao da sakrije od javnosti, dokazao da je preduzeće GIM, koje je povezano sa Brankom Stefanovićem, kupovalo naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika.

Sličnim manevrom poslužio se ministar policije Nebojša Stefanović rekavši da GIM nije firma njegovog oca.

„Moj otac nije vlasnik te firme, niti ima bilo šta sa vlasništvom GIM-a“, izjavio je ministar Nebojša Stefanović demantujući nešto što i ne stoji u BIRN-ovom tekstu. U njemu je, naime, prikazan zvanični dokument Krušika u kojem je Branko Stefanović označen kao predstavnik firme GIM tokom pregovara o kupovini oružja maja 2017.

U međuvremenu ministar policije Nebojša Stefanović odgovarajući na pitanje novinarke N1 rekao je da njegov otac nije počinio „bilo kakvo krivično delo i da je svaki posao bio transparentan i u skladu sa zakonom“.

„To je potpuna izmišljotina da je imao povlašćen položaj, koju je demantovao i Krušik i Ministarstvo odbrane, znači dve ozbiljne institucije, pokazujući konkretno, znači oni nisu rekli paušalno, oni su naveli zbog čega je to izmišljotina i naveli su koliko je netačno da je bilo ko uopšte, ne jedna firma, bilo koja firma imala povlašćen položaj u odnosu na državu. Nikada nijedna. Ne želim više da odgovaram na pitanja“, rekao je Stefanović.

U svojoj izjavi ministar se pozvao na demanti Krušika koji je pokušao da pokaže da firma GIM, koja je povezana sa ocem ministra policije, nije bila u povlašćenom položaju u odnosu na konkurenciju, uključući i državno preduzeće SDPR.

Ministar policije Nebojša Stefanović o poslovima trgovine oružja svog oca, Izvor: N1

BIRN je u svom istraživanju dokazao da to nije tačno, jer je Krušik objavio samo jedan ugovor svesno prikrivajući preostale koji daju potpuno drugačiji sliku.

Takođe, Krušik je u demantiju manipulisao upoređivanjem cena različitih verzija mina kako bi se potkrepila tvrdnja da GIM nije bio u povlašćenom položaju prilikom kupovine, dok je zapravo preduzeće povezano sa ocem ministra policije nabavljalo mine po nižim cenama od konkurencije.

U vezi sa pokušajem manipulacije i prikrivanjem činjenica od javnosti, iz Krušika je na pitanja BIRN-a stigao pisani odgovor u kome stoji da rukovodstvu kompanije nije bila namera da se ugovori sa GIM-om prećute, već je samo uzet jedan primer.

Takođe su apelovali na BIRN da prilikom iznošenja informacija „vodi računa da imidž Krušika ne bude narušen”.

Priča o ulozi Branka Stefanovića u trgovini oružjem aktuelizovana je nakon što je 15. septembra ove godine na portalu „Arms Watch“ objavljena priča o izvozu oružja u ratom zahvaćeni Jemen.

U novembru prošle godine ista dokumenta i podatke objavio je BIRN u istraživanju u kome su otkrivene veze između oca minista policije i trgovaca oružjem.

BIRN je tada došao do zvaničnog dokumenta Krušika iz kojeg se vidi da je Branko Stefanović maja 2017. kao predstavnik GIM-a iz Beograda posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Kako se navodi u zvaničnom dokumetu Krušika koji je BIRN tada objavio, Branko Stefanović je u fabriku došao “radi pregleda robe”.

Sa njim su tada bili još Goran Todorović, vlasnik GIM-a, kao i predstavnici saudijske firme Rinad al Džazira.

Todorović i Stefanović vide sa na fotografiji sa proslave u Krušiku, koju je objavio BIRN.

Branko Stefanović, otac ministra policije i Goran Todorović, vlasnik GIM-a, na proslavi povodom godišnjice Krušika, Izvor: BIRN