Na početku, prisutnima se obratio Dragan Janjić, potpredsednik NUNS-a i istakao značaj istraživačkog novinarstva.

„Ne postoji žurnalistička oblast teža i nezahvalnija od istraživačkog novinarstva. Mnogi ljudi iz vlasti, političkih partija, državnih institucija i javnih i privatnih preduzeća uvek će se, onako protokolarno i deklarativno, zalagati za slobodna i kvalitetna novinarska istraživanja bez ikakvih ograničenja, a pogotovo bez cenzure i autoncenzure… Nemojte im verovati ni sekundu“, rekao je Janjić.

Novinarka Antonela Riha je obrazložila odluku žirija da se ovo priznanje za 2014.godinu dodeli upravo BIRN-u.

„BIRN nije dobio priznanje zbog napada kojim je izložen od najvišeg mesta u državi pa naniže, već zbog svog izuzetnog i uspešnog rada u poslednjih godinu dana. Nikad nije bilo lako baviti se istraživačkim novinarstvom. Nikad ni neće. Iza svih tih tekstova ili priloga u elektronskim medijima stoje dani i meseci čitanja, proveravanja, bezbroj neuspelih pokušaja da se dođe do relevantnih sagovornika i dokumenta, probijanja kroz lavirinte lažnih tragova i dimnih zavesa“, rekla je Riha.

„Ničeg tu nema glamuroznog, ali zato pretnji, većih i manjih, stresa i problema svake vrste ima i više nego što se može pojmiti. A jedini motiv da se na sve to pristane jeste samo javni interes, odnosno uverenje da slobode, demokratije i života dostojnog čoveka nema, niti može biti, bez mogućnosti građana da imaju punu informaciju šta rade i čim se bave svi oni kojima su poverili mandate da vode poslove od zajedničkog značaja i interesa. U tom kontekstu, upravo je BIRN protekloj godini po jednoglasnoj oceni žiriji ostvario najviše standarde.  Među mnogim objavljenjim istraživanjima, nekoliko su imala posebnu važnost u društvu i državi.“ (Obrazloženje žirija pročitajte u celosti ovde.)

Ovu odluku doneo je žiri Fondacije Jug Grizelj, čiji su članovi Antonela Riha (predsednica), Vukašin Obradović, Olja Bećković, Snježana Milivojević i Filip Švarm. Odluka o nagradi doneta je jednoglasno.

Nagradu Jug Grizelj od 1991. godine dodeljuju Grizeljevi prijatelji, kolege i porodica, za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima, sa željom da čuvaju uspomenu na Juga Grizelja i da podstiču istraživačko novinarstvo.