Nema razloga za brigu da li će svi potpisi potrebni za predsedničke kandidature biti overeni do predviđenog roka, 12. marta 2017. godine, objašnjava za BIRN Miodrag Đukanović predsednik Javnobeležničke komore Srbije.

Potpise samostalno mogu da overavaju beležnici, pripravnici i javnobeležnički pomoćnici upisani u Javnobeležničku komoru.

U Srbiji postoji 431 pravnik koji je zakonski ovlašćen da overava potpise i u toku dana je moguće da jedna javnobeležnička ekipa overi i do 300 potpisa, kaže Đukanović.

Iz ovoga se izvodi računica da bi u jednom danu moglo da se overi oko 129 hiljada potpisa na teritoriji cele Srbije.

Tijana Ilić, iz pres službe izbornog štaba Saše Jankovića, kaže da su inicijalno imali problema da pronađu raspoložive notare, pa su iz tog razloga za danas izbacili samo 12 lokacija u celoj Srbiji na kojima će se prikupljati potpisi građana, a za subotu i nedelju još uvek formiraju listu.

Prema njenim rečima, problem je bio taj što je veliki deo notara već bio zauzet, a pojedini su dobili instrukcije da ne izlaze na teren kako bi overavali potpise birača.

’’Iz jedne beogradske javnobeležničke kancelarije smo dobili neformalni odgovor da im je zabranjeno da izlaze na teren do ponedeljka, dok su nam u pojedinim kancelarijama u Srbiji rekli da ne mogu da overavaju potpise u toku radnog vremena, dakle tek posle 17 časova na primer’’, kaže Ilićeva za BIRN.

Ona nije želela da odgovori na pitanje o kojim se konkretnim kancelarijama radi kako tim notarima ne bi stvarala dodatne probleme.

Takođe, Ilićeva napominje da im je u notarskim kancelarijama rečeno da su ovakvu direktivu dobili iz Javnobeležničke komore.

Miodrag Đukanović ovo negira i kaže da je Komora upravo suprotno uradila, odnosno donela odluku da se radi i van radnog vremna, i subotom i nedeljom.

’’To je dezinformacija. Ako je to neko uradio, onda je uradio neovlašćeno i za to će snositi sankcije’’.

Tijana Ilić, na pitanje da li su ovakve reakcije javnobeležničkih kancelarija specifično zbog kandidature Saše Jankovića, odgovara da ne može da kaže da je to razlog, ali da svakako kancelarija ima uvid od koga je stigao zahtev.

Takođe, ona kaže da je iz nekih notarskih kancelarija u Srbiji stigao neformalan odgovor da ne mogu da izlaze na teren jer ’’u petak moraju da opslužuju SNS, u subotu radikale i da tek kada završe sa njima mogu da rade po sopstvenoj volji’’.

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da nije uspeo da dobije nijednog notara da bi počeo da prikuplja potpise za kandidovanje Saše Radulovića za predsednika Srbije.

„Ometanje kandidata najjače opozicione stranke je nedozvoljiv, nedemokratski postupak, a premijer i kandidat Srpske napredne stranke ukinuo je sve preduslove za organizovanje demokratskih izbora. Za prikupljanje potpisa za kandidaturu ima samo 10 dana, a ‘Vučićevi notari’ su se postarali da to bude i kraće“, navodi se u saopštenju.

Overa potpisa za predsedničke kandidate košta 50 dinara sa pdv-om i nema dodatne naknade troškova za izlazak na teren van radnog vremena ili subotom i nedeljom. Za sada se veruje da će biti dvocifren broj kandidata.

Prikupljanje potisa za predsedničke kandidate trajaće do 12. marta 2017. godine u ponoć, kada se spiskovi dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji na proveru, dok će kandidature za predsednika biti proglašene u roku od 24 sata nakon prijema predloga, ukoliko ispunjavaju sve uslove.

Uz predsedničku kandidaturu, potrebno je 10 hiljada overenih potpisa birača, kao i izjava da će kandidat, ako to namerava, koristiti sredstva iz javnih izvora za troškove izborne kampanje. Izbori za predsednika Srbije zakazani su za 2. april 2017. godine.

Biografije svih javnih beležnika koji su imenovani od 2014. godine do sada možete da pogledate u BIRN-ovoj bazi podataka u originalnom obliku, onako kako su ih sami sastavljali.