Nemanja Marijan, član glavnog odbora SNS i Predrag Nikolić su dugogodišnji poslovni partneri. Obojica su radili za lokalne ogranke multinacionalne korporacije Poseidon Group, a onda su februara 2017. godine odlučili da osnuju firmu VIP Global Logistics – Marijan kao vlasnik, a Nikolić kao direktor.

Iako nisu imali iskustva u radu sa namenskom industrijom, samo tri meseca po osnivanju firme u maju 2017, dobijaju dozvolu srpskog Ministarstva trgovine da se upišu u registar uvoznika i izvoznika naoružanja.

Vrlo brzo kao posrednici sklapaju nekoliko ugovora sa državnom firmom „Zastava oružje“ u vrednosti od najmanje 14.5 miliona dolara.

Međutim, problemi kreću tokom 2019. godine prilikom realizacije jednog od ovih poslova kada je VIP Global Logistics fakturisala dodatne troškove, koji nisu u skladu sa ugovorom potpisanim sa kragujevačkom Zastavom.

VIP Global Logistics – čiji je Marijan vlasnik, a Nikolić direktor – potpisuje konsultantski ugovor sa firmom Felixon Investments Limited sa Kipra. BIRN otkriva da je ova konsultantska firme osnovana jula 2018. godine i da je njen vlasnik upravo Marijanov poslovni partner i direktor u VIP Global Logistics – Predrag Nikolić.

Ispostavilo se, tako, da se firma Nemanje Marijana „konsultovala“ sa sopstvenim direktorom, za iznos od 235.000 evra i to pokušala da naplati kragujevačkoj Zastavi.

Dodatni “konsultantski“ troškovi fakturisani su proizvođaču oružja „Zastava oružje”, uprkos tome što prema ugovoru između VIP Global Logistics i kragujevačke firme, sve dodatne troškove treba da snosi izvoznik, a ne proizvođač.

Ovo je utvrdila Državna revizorska instituticija (DRI), koja u svom izveštaju navodi i da Marijanova firma „Zastavi oružje“ nije dostavila ni ugovor sa kiparskom firmom niti dokaz o plaćanju, već samo račun sa iznosom.

Ekonomista Božo Drašković kaže da nema prostora za bilo kakve konsultantske usluge “ukoliko je sam posao bio suštinski komisioni, što znači posrednički”.

“Dakle, Zastavu nakon dobijanja odobrenja, koje izdaju državne institucije, ne zanima za koga i po kojoj ceni posrednik preprodaje oružje. Konsultantske usluge niti su postojale, niti je prodavac „Zastava oružje“ za njima imala potrebe“, dodaje ovaj bivši član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

Goran Radosavljević, direktor Instituta Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju, FEFA, kaže za BIRN da ukoliko je Zastava platila konsultantsku naknadu, koja nije bila ugovorena, to svakako predstavlja “nelegalno izvlačenje para iz državne kompanije pri čemu odgovornost snose obe strane“.

„Ovo je standardni mehanizam za izvlačenje keša iz poslova, koji kasnije služe da se namire različiti posrednici koji nisu bili pokazani u ugovorima ili da se pak utaji deo poreza od ostvarenog prihoda. Takvi posrednici ili konsultanti su po pravilu kompanije iz poreskih rajeva. Gotovo uvek se radi o izvlačenju para preko fiktivnih poslova konsaltinga, koji nemaju pokriće niti u vrednosti, niti u obrazloženju razloga“, ističe Radosavljević za BIRN.

Direktor „Zastava oružja“ već dve godine je Mladen Petković, kadar SNS-a iz Zemuna, koji je pre kragujevačke Zastave četiri godine proveo na čelu „Krušika“ iz Valjeva.

Predrag Nikolić, direktor VIP Global Logistics i vlasnik kiparske firme, u pisanom odgovoru BIRN-u navodi da VIP Global Logistics posluje u skladu sa svim domaćim i stranim zakonima i da svim domaćim i stranim organima dostavlja sve relevantne dokumente, koji su deo procedure za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme.

Međutim, on je odbio da odgovori na pitanja o tome kako je moguće da firma u kojoj je direktor ugovori navodne konsultantske poslove sa kiparskom firmom, čiji je vlasnik.

“Konkurencija na domaćem i međunarodnom tržištu je takva da je često neophodno osigurati u najvećoj zakonski dozvoljenoj meri tajnost poslovnih kontakata, koji na određenim tržištima omogućuju nastajanje i odvijanje posla”, izjavio je Nikolić za BIRN.

On dodaje i da skoro nijedan posao u oblasti trgovine naoružanja i vojne opreme od devedesetih do danas “nije obavljen bez konsultanata i agenata u zemlji krajnjeg korisnika”.

Kragujevačka Zastava nije odgovorila na pitanja BIRN-a o ovom poslu.

Slabi rezultati, krupna ulaganja

Nemanja Marijan, 44-ogodišnji bivši vaterpolista, član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke i generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije. Iako bez prethodnog iskustva u oblasti trgovine oružjem, od februara 2017. godine bavi se i tim poslom.

BIRN je pitao Ministarstvo trgovine kako je novoformirana firma bez iskustva u ovoj oblasti samo tri meseca nakon formiranja dobila dozvolu za izvoz oružja, ali odgovor nismo dobili.

Na zvaničnom sajtu kompanije navodi se da firma nudi “rešenja iz oblasti odbrane širom sveta uz pomoć višedecenijskog iskustva tima stručnjaka, sastavljenog od nedavno penzionisanih zaposlenih iz odbrambene industrije i Vojske Republike Srbije“.

VIP Global Logistics tvrdi i da se u saradnji sa Vojnotehničkim institutom i državnom odbrambenom industrijom Srbije bavi i finansiranjem i upravljanjem “istraživačko-razvojnih projekata“.

Marijanova kompanija navodi i da sarađuje sa nekoliko državnih firmi, koje se bave proizvodnjom oružja: „Krušik“, „PPT Namenska“, „Sloboda Čačak“ i „Zastava oružje“.

Ministarstvo odbrane kao ni navedene državne firme nisu za BIRN objasnile svoje veze sa VIP Global Logistics.

Suprotno od mnoštva referenci kojima se reklamira, firma Nemanje Marijana ima slabe finansijske rezultate. Od osnivanja 2017, svaku godinu su završili u minusu – za sve tri godine ukupno oko 770.000 evra.

Državna firma „Zastava oružje“ imala je 32,7 % manje realizovane prodaje oružja u 2019. godini od planiranog. Jedan od razloga za manje prihode je, kako se navodi u finansijskom izveštaju ovog preduzeća i to što nije došlo do planiranog potpisivanja ugovora između izvoznika i krajnjih korisnika.

VIP Global Logistics se navodi kao jedna od firmi koja nije uspela da potpiše ugovore sa krajnjim korisnikom za izvoz oružja ukupno vrednog 14.5 miliona dolara.

Uprkos tome, firma Nemanje Marijana još jednom je uplatila avans, ovoga puta od 761.000 dolara, ističući da “ima najavu za potpisivanje ugovora i preuzimanje robe za krajnjeg kupca u 2020. godini“.

Reference i veze sa globalnim “gospodarima rata”

VIP Global Logistics se hvali da ima kancelarije i u inostranstu: Sofiji, Moskvi, Ankari i Istanbulu. Među svojim partnerima navode i najveću bugarsku državnu firmu VMZ.

Ipak, najveću pažnju među referencama Marijanove firme izazivaju Lancaster 6 i PBM Ammunition. Obe firme registrovane su na Malti. Kompanija PBM Ammunition povezana je sa malteškim trgovcem oružja Džejmsom Fenečom. Vlasnik firme Lancaster 6 je Kristijan Djurent , još jedan tzv. „gospodar rata“.

Feneč i Djurent bili su saradnici Erika Prinsa, osnivača američke plaćeničke kompanije Blackwater, koja je postala ozloglašena 2007. godine kada je grupa njenih zaposlenih, radeći za američki Stejt department, ubila 14 iračkih civila zbog čega su četvorica i osuđena.

Oni su takođe optuženi da su prekršili sankcije o uvozu oružja u Libiju.

BIRN je poslao pitanja PBM Ammunition i Lancaster 6 o vezama sa firmom funkcionera SNS, međutim, i na ovim adresama smo ostali uskraćeni za odgovore.