Gama nož, aparat za najdelikatnije neurohirurške zahvate, već 15 meseci se koristi bez neophodne licence Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Ovakva upotreba gama noža je u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti od jonizujućih zračenja i o nuklearnoj sigurnosti, jer Zakon zabranjuje obavljanje delatnosti sa izvorima jonizujućih zračenja i nuklearnim materijalima bez prethodnog odobrenja Agencije.

Takođe, Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od milion i po do tri miliona dinara za pravno lice ukoliko upotrebljava ovakve aparate bez prethodne dozvole Agencije.

Naime, agencija je na zahtev KCS-a u junu 2015. godine izdala saglasnost na Projekat mera radijacione sigurnosti i bezbednosti za postavljanje i probni rad gama noža, što je inače obavezan uslov za dobijanje licence, navodi se u dopisu agencije koji je dostavljen BIRN-u.

Klinički centar Srbije (KCS) se do danas nalazi u postupku izdavanja licence i rešenja za obavljanje radijacione delatnosti, jer je dokumentacija koju su tim povodom dostavili Agenciji za zaštitu od jonizujućih zračenja nepotpuna.

Zbog toga je KCS-u naloženo da kompletira dokumentaciju koja je potrebna za izdavanje licence, što još uvek nije učinjeno.

V.d. direktora Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin uprkos brojnim pozivima juče i danas nije bio dostupan da da komentar na ovu temu.

Nacionalni gama centar u Kliničkom centru Srbije svečano su otvorili u novembru 2015. godine predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

Za kupovinu ovog aparata izdvojeno je više od pola milijarde dinara. Vlada Srbije je izdvojila 460 miliona, početkom 2015. godine, a Agencija za kontrolu letenja Srbije i Crne Gore donirala je 120 miliona dinara za njegovu kupovinu.

Gama nož se koristi za lečenje pacijenata koji imaju tumorske metastaze na mozgu, a njegova prednost je što ne zahteva izvođenje klasične operacije.

Tretman gama nožem je bezbolan i brz tretman bez krvi, što znači da se radi bez klasičnih rezova i da nema potrebe za sečenjem ili otvaranjem lobanje.

Danica Grujičić, načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije i rukovodilac Gama centra, rekla je u novembru 2016. godine za B92, da je više od 750 pacijenata tretirano gama nožem u toku prvih godinu dana njegovog korišćenja.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji finansira fondacija The Balkan Trust for Democracy (BTD). Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne izražavaju stavove donatora.