„Jedan sam od mnogobrojnih svedoka da je u našem selu predstavnik SNS davao novac ljudima u zamenu za glas. Govori se o cifri koja iznosi 300.000 i da je svaki čovek koji je pristao, dobio 3.000…. svi oni su morali da listić presaviju i ubace sa kontra strane da bi se videlo da su zaokružili pravi broj…“

Ovako o podmićivanju na lokalnim izborima u Šapcu i okolnim mestima svedoči birač sa mesta broj 58 navodeći da je „predstavnik SNS-a ceo dan proveo ispred škole koja je biračko mesto, nagovarajući i nudeći pare za glasove meštana.“

Svoja zapažanja ovaj birač sročio je u prijavu koju je dostavio partiji Zajedno za Srbiju (ZZS) na čijem čelu se nalazi Nebojša Zelenović, lider ZZS i nosilac liste „Šabac naš grad“ na lokalnim izborima. Zelenović je na lokalnim izborima učestovao suprotno odluci Saveza za Srbiju da se izbori bojkotuju na svim nivoima rekavši da je u Šapcu, koliko toliko moguće organizovati fer izbore.

Međutim, čini se da ga je stvarnost demantovala.

Nakon što je gradski odbor SNS proglasio izbornu pobedu tvrdeći da su osvojili 48 odsto od ukupno izašlih 65 odsto građana, Zajedno za Srbiju je u prva 24 sata, koliko je bio rok za njihovo dostavljanje, predao 48 izjava Gradskoj izbornoj komisiji koja je odlučila da poništi izbore na svih 100 izbornih mesta.

Na ovu odluku Gradske izborne komisije Upravnom sudu se žalila Srpska napredna stranka.

Za to vreme saradnici i dalje aktuelnog gradonačelnika tog grada, Nebojše Zelenovića, prikupljaju izjave Šapčana i meštana okolnih sela o nepravilnostima koje su primetili na svojim biračkim mestima – do sada ih je prikupljeno preko 120.

„Mi smo pozvali građane da nam se jave ukoliko su videli bilo kakve nepravilnosti tokom glasanja. Oni su u postorijama naše partije dali svoje izjave, koje je popunjavala osoba iz stranke, a građani bi potom pročitali šta je zapisano i uz lične podatke, potpisivali izjavu“,  kaže za BIRN gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U izjavama koje su prikupljene, građani, ali i članovi pojedinih biračkih odbora, žale se na najrazličitije vrste nepravilnosti.

Nekoliko izjava odnosi se na glasanje bez lične karte. O tome svedoče glasači sa biračkim mestima 2, 18, 20, 38, 49…

O velikom broju nepravilnosti svedoči birač koji je glasao na biračkom mestu 24 u mesnoj zajednici „Žika Popović“.

Između ostalog, navodi se glasanje više osoba istovremeno, iza paravana. Zatim, javno glasanje uz prisustvo člana biračkog odbora iz Srpske napredne stranke. Evidentiranje glasača na biračkom mestu koje su uz pomoć spiskova obavljali aktivisti SNS-a, ali i članovi Saveta mesne zajednice ispred biračkog mesta. Navodi se i da je predsednik biračkog odbora koristio mobilni telefon, da je od aktivista SNS-a i predsednika mesne zajednice dobijao „neke spiskove“, kao i da je fotografisao birački spisak i pokazivao ga aktivstima SNS-a.

Ovaj birač primetio je i grupu mladića u automobilima koji su se pojavljivali ispred biračkog mesta, „velikom brzinom vozili i kočili“.

Birač sa mesta 72 Žabar kaže da je glasače ispred biračkog mesta dočekivao kandidat za odbornika SNS-a za Žabar sa duplim biračkim spiskom, koji je proveravao da li će birač glasati za SNS. Kaže i da se to događalo tokom celog izbornog dana.

Ove navode potvrđuje i snimak na kom se vide stranački aktivisti kako sa spiskom stoje ispred škole Vuk Karadžić i evidentiraju ulazak birača.

Snimak je sačinila, a izjavu o tome dala novinarka Sandra Maksimović koja je izveštavala sa tog biračkog mesta.

„Odmah su reagovali na dolazak mene i mog kolege i pitali su šta mi tu radimo i zašto snimamo“, navodi novinarka u izjavi.

O istom problemu u prijavi svedoči i birač sa izbornog mesta 57.

„Ucenjivali su ih da im neće biti pružene zdravstvene usluge ako ne budu glasali za SNS. Njihov kandidat je medicinski radnik“.

Sličnu stvar prijavio je birač koji je glasao na biračkom mestu 71, koji tvrdi da je jedan odbornik SNS-a iz Cerovca zvao ljude tokom izbornog dana da proverava ko je glasao i da li je zaokružio broj 1.

„Takođe, njegov sin je posle glasanja pretio da se ja nigde neću zaposliti ako dođe SNS na vlast“, navodi se u izjavi.

Sa biračkog mesta 10 stiže svedočenje da su celu nedelju uoči izbora, kao i na dan izbora, biračima distribuirani paketi, a da su osim paketa, dobijali i po 1.500 dinara.

Ista priča stiže sa biračkog mesta 36. u Ševaricama. Glasač u izjavi kaže da su nekoliko dana pred izbore, pojedinim biračima i njihovim porodicama uručivani paketi sa „namirnicama i kućnom hemijom – salame, deterdženti, ulje, kafa…“. Ovaj glasač tvrdi da je za to saznao od onih koji su te pakete dobili, navodeći i njihova imena, kao i imena aktivista koji su pakete delili.

O tome svedoči i video snimak u kojem je meštanin Ševarica ispričao da je dobio paket kako bi glasao za SNS.

Isti birač iz sela Ševarice kaže da su veći deo izbornog dana na 20 metara od biračkog mesta, glasače pratili mlađi ljudi „kratko ošišani i odranije poznati u kriminalnim krugovima“. Ovaj glasač kaže i da su više puta u toku dana ispred biračkog mesta dolazili automobili sa beogradskim registarskim tablicama. On tvrdi i da je u tom selu glasalo više osoba za koje se zna da ne žive u Ševaricama i da ih ranije nikad niko nije video.

O nepoznatim ljudima u džipovima u blizini biračkih mesta, u izjavi govori i birač sa mesta 84 u naselju Gornja Vranjska. On kaže da su na samom početku glasanja došla dva crna džipa koja su ubrzo otišli u romsko naselje, nakon čega su Romi počeli da glasaju, „pokazujući listić ili glasajući pred čuvarima kutija iz SNS-a“. Ovaj birač navodi i da su posle glasanja dobijali i novac za to.

Slično i na biračkom mestu 34, na kom je primećeno vozilo marke „reno“ crne boje koje dovozi pripadnike romske nacionalnosti u većim grupama. Navodi se i da se nakon zatvaranja biračkog mesta u obližnjoj kafani, čovek kom pripada „reno“, pred više svedoka hvalio da je dobio novac od SNS-a za kupovinu glasova, da ih je kupovao za 2.000, a da je od SNS-a dobio 5.000 po glasu.

Zelenović za BIRN kaže da je zabeležen i veliki broj nepravilnosti u zapisnicima sa biračkih mesta, a najčešća se odnosi na upisivanje imena članova biračkog odbora. Naime, u velikom broju zapisnika, njihova imena su upisana istim rukopisom, bez potpisa članova tih odbora.

Zelenović kaže za BIRN i da je Upravni sud dužan da u roku od 48 sati odluči po žalbi SNS-a na odluku Gradske izborne komisije da poništi izbore u Šapcu.

„Ukoliko Upravni sud ne prihvati žalbu SNS-a, izbori bi morali da se održe u roku od sedam dana. Ukoliko žalba bude prihvaćena, onda više nemamo nikakvih pravnih mogućnosti u cilju poništavanja izbora koji su bili prepuni nepravilnosti“, zaključuje Zelenović.