Sve do četvrtka 14. marta visoka zaštitna ograda i velika ulazna vrata krila su od očiju javnosti šta se dešava na gradilištu u srcu parka Kalemegdan na mestu gde je na nedozvoljen način do temelja srušen trošni objekat od istorijskog značaja star skoro čitav vek, o čemu je BIRN prvi put pisao krajem 2017. godine.

Činilo se da je gradilište napušteno i da se odustalo od gradnje novog objekta nepoznate namene. Međutim, u četvrtak je postalo jasno da je gradilište ponovo aktivno, jer je postavljena čelična konstrukcija, koja upućuje da je u toku izgradnja nepoznatog objekta.

Istina je postala vidljiva nakon što je grupa Beograđana predvođena predsednikom opštine Stari grad Markom Bastaćem srušila ulaznu kapiju i deo zaštitne ograde gradilišta.

Oni su se nakon sastanka, pod nazivom „Odbranimo Kalemegdan“, uputili u park sa ciljem da se spreči izgradnja gondole koja bi trebalo da spaja Kalemegdan i Ušće. U slučaju da se bilo šta izgradi, oni su odlučni da to i sruše.

Marko Bastać sa građanima na gradilištu na Kalemegdanu, Foto: starogradski.com

Seča drveća na Kalemegdanu i Ušću, u sklopu pripreme terena za izgradnju gondole, izazvala je ogromno interesovanje i negodovanje građana.

Bastać je pozvao građane da se organizuju i da se na Kalemegdanu napravi dvadesetčetvoročasovno dežurstvo. Međutim, novinari BIRN-a u petak ujutru nisu zatekli nikoga – ni građane „branioce’’, ni radnike „Zelenila“ koji su prethodno sekli drveće ni građevinske radnike.

Na mestu gradilišta nalazio se objekat koji je javno preduzeće Beogradska tvrđava dala u zakup ugostiteljskim preduzećima kako bi ga rekonstruisali za „kulturno-umetničke i ugostiteljske namene’’. Umesto objekta kulture, investitori su planirali da izgrade kafeteriju sa letnjom baštom, otkrili su novinari BIRN-a.

Krajem 2017. godine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Republička građevinska inspekcija naložili su obustavu radova i vraćanje prostora i srušene zgrade u prvobitno stanje, jer nisu bili ispoštovani uslovi adaptacije i rekonstrukcije starog objekta koje je Zavod propisao.

Ograđeni prostor na Savskom šetalištu na Kalemegdanu je decembra 2017. pretvoren u arheološki lokalitet. Istraživači su u tri iskopa pronašli predmete iz antičkog i srednjevekovnog perioda, nakon čega je gradilište zaključano.

Potpuno napušteno ostalo je sve do marta 2019. godine, kada se u trenutku priprema za izgradnju gondole, otkriva da je unutar ograđenog prostora nikla čelična konstrukcija, nepoznate namene, premda na ulazu u gradilište i dalje stoji stara građevinska tabla.

S obzirom na to da je grad Beograd početkom 2018. godine, pred Privrednim sudom, pokrenuo spor radi poništaja Ugovora o zakupu, protiv JP Beogradska tvrđava i ugostiteljskih preduzeća kojima je dato da zidaju objekat na Kalemegdanu, novinari BIRN-a pokušali su da saznaju da li je reč o nastavku izgradnje kafeterije ili nekog objekta za potrebe funkcionisanja buduće gondole.

Do trenutka objavljivanja ovog teksta na pozive i poruke BIRN-a nije odgovorio niko iz gradske vlasti, niti direktor Beogradske tvrđave ni vlasnik preduzeća Cig i lanca restorana Monument koje je zakupilo navedeni prostor na Kalemegdanu.