Šta je zajedničko za firmu trgovca oružjem koga su SAD stavile na crnu listu, prodavca automobila koji je sklopio niz unosnih poslova sa državom i grupu kompanija koje godinama gasifikuju opštine širom Srbije bez formalne tenderske procedure?

Svi oni donirali su značajne iznose srpskoj policiji, pokazju podaci o donacijama MUP-u u proteklih šest godina do kojih je došao BIRN.

Partizan Tech, koji između ostalog trguje oružjem, jedan je od donatora. Zajedno sa svojim vlasnikom Slobodanom Tešićem, ova firma je na crnoj listi SAD-a od 2017. godine. Tešić, koji je čitavu deceniju proveo pod sankcijama UN-a, trenutno je na crnoj listi SAD zbog podmićivanja zvaničnika vlada širom sveta, a u cilju obezbeđivanja ugovora o trgovini oružjem. Prema srpskom zakonu, bez saglasnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, privatni trgovac oružjem ne može da dobije dozvolu za izvoz. Partizan Tech je redovan kupac i preprodavac oružja kupljenog od srpskih kompanija namenske industrije, a ponekad i pod uslovima povoljnijim od državnih kompanija.

Donator MUP-a je i Auto Čačak, generalni uvoznik „Škoda“ automobila za Srbiju. Ova kompanija je u žižu javnosti dospela 2017. kada je država sklopila ugovor o kupovini 710 ,,Škoda” za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova direktnom pogodbom – posao koji je Vlada proglasila tajnom.

Do 2016. direktor Auto Čačka bio je Milun Todorović, istaknuti član vladajuće Srpske napredne stranke i gradonačelnik Čačka. Todorović je još uvek bio na platnom spisku ogranka ove kompanije 2017. u vreme kada je dogovoren posao nabavke ,,Škoda” automobila.

Na listi donatora se nalazi i pet privatnih kompanija koje godinama profitiraju od izgradnje mreže gasovoda širom Srbije, bez tenderske procedure, a uz podršku Srbijagasa: Millenium Team, Promont Group, Bobar Beška, Gas Invest i DM Invest. Ugovoreni radovi sa Srbijagasom vredni su preko 200 miliona evra, pisao je Insajder.

Tužilaštvo za organizovani kriminal godinama istražuje ove poslove koje finansira Srbijagas, ali pomaka nema zbog toga što MUP ne dostavlja tražene podatke.

Stručnjaci smatraju da donacije svih ovih kompanija MUP-u mogu predstavljati sukob interesa i ističu da problematični Zakon o donacijama hitno treba da se promeni.

„Nema velike razlike između nekoga ko je donator instituciji koja treba da ga kontroliše i davanja poklona državnom organu sa kojim sklapa poslove. Obe situacije izazivaju sumnju,“ kaže za BIRN Zlatko Minić iz organizacije Transparentnost Srbija.

„Zakon definitivno treba da se menja“, dodaje Minić, koji je i bivši član odbora Agencije za borbu protiv korupcije.

MUP nije direktno odgovorio na konkretna pitanja BIRN-a u vezi sa spornim donacijama, već su kratko istakli da je sve sprovedeno u skladu sa zakonom.

Kompanije-donatori takođe nisu odgovorile na pitanja BIRN-a.

Vlada ćuti na zahteve za izmenu zakona

Zakon o donacijama i humanitarnoj pomoći Republike Srbije dozvoljava privatnim licima i kompanijama da doniraju novac ili robu državnim institucijama čak i u slučajevima kada su upravo te institucije zadužene za kontrolu ili istragu svojih donatora.

Srbija nema javni registar donacija niti bilo kakav mehanizam za utvrđivanje da li su takve donacije problematične, s obzirom na to da dolaze od lica i kompanija koja jesu ili mogu biti predmet istrage ili kontrole.

Agencija za borbu protiv korupcije je 2016. predložila Vladi Srbije da izmeni zakon kako bi se zabranilo kompanijama i fizičkim licima da doniraju organima javne vlasti koji su zaduženi da ,,neposredno kontrolišu njihov rad, odlučuju o pravima, obavezama i interesu tih lica, ili da na bilo koji način stupaju u poslovni ili neki drugi odnos sa tim licima, jer se u suprotnom dovodi u sumnju nepristrasnost i objektivnost u postupanju ovih organa”.

Vlada do danas nije prihvatila taj predlog.

Akteri gasifikacije i koordinisane donacije

Firme-donatori uključene u poslove izgradnje gasovodnih mreža donirale su MUP-u tokom 2017. i 2018. zajedno oko 200.000 evra, pokazuju podaci do kojih je došao BIRN.

Insajder je još 2013. otkrio da je ovih pet kompanija, zajedno sa još jednom, dobilo ugovore za izgradnju gasovoda u gradovima i opštinama širom Srbije u vrednosti od najmanje 242 miliona evra – i to bez poštovanja tenderske procedure. Istraživanje Insajdera je pokazalo i da su neke od ovih firmi podelile teritoriju tako da jedni drugima ne bi bili konkurencija.

Prema podacima BIRN-a, pet od šest ovih kompanija donirale su u dva navrata identične iznose istom odeljenju MUP-a – po 26.000 evra (3.1 milion dinara) policijskoj stanici u Novom Sadu, gde se nalazi sedište Srbijagasa, a zatim i po 13.000 evra (1.550.000 dinara) Upravi kriminalističke policije u Beogradu.

„Ne postoji logično objašnjenje [za identične donacije], osim da je to urađeno s nekim skrivenim ciljem,“ kaže za BIRN Bojan Elek, istraživač u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku.

Ugovori koje su firme-donatori MUP-a sklopile sa Srbijagasom i opštinama širom Srbije su već sedam godina u predistražnom postupku u Tužilaštvu za organizovani kriminal i to zbog navodnog kršenja Zakona o javnim nabavkama. BIRN-u je u Tužilaštvu rečeno da je MUP-u poslato nekoliko urgencija za hitno postupanje, ali da tražena dokumenta još uvek nisu dostavljena, što koči istragu.

Jedna od pet firmi-donatora MUP-u je građevinska firma Millennium Team, koja je u samo dve opštine u Srbiji – Smederevu i Grockoj – dobila ugovore za izgradnju gasovoda ukupne vrednosti od skoro 60 miliona evra. Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, vlasnici firme, pojavili su se čak i u predizbornom spotu Socijalističke partije Srbije 2012. godine, u kom potpredsednika SPS-a i direktora Srbijagasa Dušana Bajatovića nazivaju ,,odličnim menadžerom”.

Millennium Team je takođe jedan od izvođača radova na „Beogradu na vodi“. Jedan od svedoka bespravnog rušenja objekata u Hercegovačkoj ulici u aprilu 2016. istakao je da su bageri došli sa gradilišta na kojima je radila upravo ova kompanija, objavio je KRIK pozivajući se na policijski izveštaj. Millennium Team je negirao učešće u rušenju.

Uprkos pritiscima javnosti, seriji građanskih protesta i obećanjima tadašnjeg premijera Aleksandra Vučića, niko nije odgovarao za rušenje u Hercegovačkoj. Saša Janković, tadašnji zaštitnik građana, utvrdio je da je policija odbila da izađe na teren po pozivu građana koji su prijavili da maskirane osobe vezuju radnika obezbeđenja, oduzimaju mu telefon i ruše objekte.

U Tužilaštvu već godinama tvrde da policija ne odgovara na zahteve za dostavljanjem informacija zbog čega istraga ne napreduje.

„Zahtevi za hitnim postupanjem koji je tužilaštvo uputilo MUP-u su apsurdni, pošto to znači da oni praktično mole policiju da radi svoj posao“, ističe Bojan Elek.

Millennium Team je među izvođačima radova i na državnom projektu izgradnje jeftinih stanova za pripadnike bezbednosnih službi u Nišu i Vranju. Poslove izgradnje vredne oko 13 miliona evra dobili su kao deo konzorcijuma sa turskom kompanijom Tasyapi. Uprkos tome što je procenjena vrednost poslova bila 11 miliona, a uslov za dobijanje posla najniža ponuda, Vlada je u pregovaračkom postupku na kraju prihvatila ponudu konzorcijuma koja je bila skuplja za dva miliona evra. U martu prošle godine zvaničnik kompanije Tasayapi O.M uhapšen je zbog optužbi da je primio mito u sklopu istog projekta. Millenium Team nije predmet istrage.

Među donatorima MUP-u je i firma Promont Group čiji je vlasnik crnogorski biznismen Milinko Cicmil.

Ova firma je samo tokom poslednje dve godine ugovorila poslove izgradnje gasovoda vredne najmanje 32 miliona evra. Promont je od skoro i jedan od vodećih turističkih investitora u Vojvodini. Hotel „Fruške Terme“ u vlasništvu Cicmila subvencionisala je Vlada Srbije, a predsednik Aleksandar Vučić i direktor Srbijagasa Dušan Bajatović su ga čak i obišli krajem prošle godine.

Među firmama uključenim u poslove gasifikacije, a koje su donatori MUP-u, svoje mesto je našla i Bobar Beška, novosadska kompanija koja od skoro poseduje i lanac benzinskih pumpi. Ova firma je ujedno i donator fudbalskog kluba „Vojvodina“ u kom je generalni direktor upravo Dušan Bajatović.

Firma Gas Invest u vlasništvu je Marka i Aleksandre Babarogić. Njih dvoje su takođe imali funkcije u of-šor firmi STOUNS Inc iz Paname, u kojoj su zaposleni bili i Letisija Montoja i Fransis Peres, tzv. ,,zombi direktori” advokatske kancelarije Mosak Fonseka, a koji su svoje mesto našli i u aferi Panama Papers.

Svih pet kompanija uključenih u poslove gasifikacije su tokom poslednjih pet godina višestruko uvećale prihode.

Infografika/ BIRN/ Igor Vujčić

Trgovac oružja donator davaocu saglasnosti na izvoz oružja

Među donatorima MUP-u je i Partizan Tech, koji je tokom 2016. i 2017. donirao oko 10.000 evra. Ova sredstva bila su predviđena za kupovinu 10 pištolja marke „Bereta“.

Partizan Tech je jedna od nekoliko kompanija u vlasništvu ili pod kontrolom trgovca oružjem Slobodana Tešića. Prema pisanju NIN-a, Partizan Tech je među firmama koje su kupovale oružje od Krušika po povlašćenim cenama. Ova firma, kao i svi drugi izvoznici oružja, kako bi uopšte mogla da posluje mora da ima dozvolu za izvoz, na koju saglasnost daje upravo Ministarstva unutrašnjih poslova, zajedno sa drugim nadležnim institucijama.

Tešić se trenutno nalazi na crnoj listi SAD-a, a bio je i pod sankcijama Ujedinjenih nacija zbog kršenja embarga na prodaju oružja Liberiji.

Srpska napredna stranka je 2012. došla na vlast, a već sledeće je Tešić skinut sa crne liste UN-a. Te 2013. godine Tešić je učestvovao i na sastanku između zvaničnika ministarstava odbrane Srbije i Libije, iako je u tom trenutku još uvek bio pod sankcijama UN-a.

Ministarstvo spoljnjih poslova Srbije mu je 2014. dodelilo diplomatski pasoš, a nije poznato da li je pasoš obnovljen po isteku 2019. godine.

Bojan Elek iz BCBP-a kaže da su donacije Partizan Tech-a Ministarstvu unutrašnjih poslova ,,svakako problematične“, navodeći da taj odnos podseća na „trgovinu uticajem“.

,,Slična veza kao u aferi Krušik kada je otac Nebojše Stefanovića bio posrednik u trgovini oružjem”, navodi Elek.

Nabavka ,,Škoda za MUP”: Poverljivo, ali ne škodi

Prema podacima u koje je BIRN imao uvid, firma Auto Čačak je 2014. godine potpisala ugovor sa MUP-om o donaciji najmanje 400.000 dinara srpskoj policiji.

dodela-skoda-automobila-ministarstvo-unutrasnjih-poslova
Dodela „Škoda“ automobila Ministarstvu unutrašnjih poslova / Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

Ova kompanija je dospela u žižu javnosti 2017. kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo 710 vozila marke „Škoda“ u direktnom nadmetanju. MUP je medijima odbio da dostavi podatke o nabavci, a Vlada je ugovor proglasila tajnim nakon negodovanja javnosti i brojnim zahtevima za slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Iako Milun Todorović, član predsedništva SNS-a, nije bio generalni direktor Auto Čačka 2017, i dalje je bio na čelu beogradskog ogranka ove firme kada je Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ceremonijalno predao ključeve “Škoda” u septembru te godine.

Odbijajući da otkriju detalje ugovora sa „Škodom”, policijski zvaničnici citirali su Zaključak Vlade, koji nikada nije zvanično usvojen. Premijerka Ana Brnabić rekla je da se odredbe ugovora drže u tajnosti zbog „specifikacije“ vozila, kao i da je ministarstvo pre odluke pregovaralo i sa drugim kompanijama.

MUP je odbio zahtev BIRN-a da vidi odredbe ugovora kao i sam Zaključak, čak i nakon što je Poverenik za informacije od javnog značaja naložio MUP-u da podatke dostavi. BIRN je takođe tužio Vladu 2018, nakon što je dva puta ignorisala zahtev za pristup informacijama od javnog značaja. U aprilu prošle godine, Upravni sud je presudio u korist BIRN-a i pozvao Vladu da dostavi sporni Zaključak o poverljivoj nabavci policijskih vozila, ali je Vlada to opet odbila tako što je i sam Zaključak proglasila tajnim.

Auto Čačak je u poslednjih 10 godina pobedio na više od 500 javnih tendera. Ova firma je i ranije prodavala automobile državi Srbiji. Delta M i Porše su se 2004. žalili da je vlada kupila 200 automobila od Auto Čačka, iako su oni, kako su tada tvrdili, dali bolje ponude.

Rast prihoda firmi koje se bave gasifikacijom

U periodu od 2015. do 2019, sve kompanije-donatori koje su radile na projektima gasifikacije zabeležile su stalan – a u nekim slučajevima čak i vrtoglav – rast godišnjeg prihoda.

Prema finansijskim podacima ovih kompanija, najuspešniji je Millennium Team, a preostale četiri imaju slične prihode. Prihodi Millennium Team-a skočili su sa oko 21,6 miliona evra u 2015. na 81,6 miliona evra u 2019. godini.

Godišnji prihod Bobar Beške je sa oko 3 miliona evra u 2015. došao na 22,8 miliona evra u prošloj godini.

Prihodi DM Investa su se udvostručili: sa 9,5 miliona evra 2015. godine na oko 19,8 miliona evra u 2019.

Firma Promont Group je u 2015. prihodovala 5,3 miliona evra, da bi prošle godine zabeležila oko 23,2 miliona evra.

Slične su finansije Gas Investa: od 4,3 miliona evra u 2015. do 25,4 miliona evra u 2019. godini.