Beograd bi posle muzičke fontane, novogodišnje jelke i jarbola trebalo da dobije još jednu skupu atrakciju, ovog puta za ljubitelje ekstremnih sportova – dve veštačke stene za penjanje na Košutnjaku. Za njih je Republički zavod za sport i medicinu sporta izdvojio skoro 140 miliona dinara, odnosno skoro milion i dvesta hiljada evra.

Ugovor za izgradnju stene za penjanje je zaključen 26. novembra 2018. godine u otvorenom postupku javne nabavke.

Na konkurs je pristigla samo jedna ponuda i to konzorcijuma tri firme sa kojim je Zavod i sklopio ugovor.

Reč je o dve srpske firme – Eurodomus i PZ Operativa – i bugarskoj kompaniji Walltopia, koja u Sofiji poseduje centar za sportsko penjanje.

130 puta skuplje od najskupljeg

Da su ovakvu ili sličnu veštačku stenu pokušali da kupe online preko Alibabe, mogli su znatno da uštede, jer tamo najskuplja veštačka stena košta 200 dolara po kvadratnom metru, odnosno 10.000 dolara ukoliko se kupuje u paketu.

Za iznos koji se ulaže za gradnju veštačkih stena za penjanje u parku Košutnjak tako se moglo kupiti gotovo 130 najskupljih veštačkih stena preko Alibabe.

Izgradnja veštačke sportske stene započeta je krajem februara 2019. godine u beogradskom parku prirode koji se nalazi pod zaštitom države.

Na društvenim mrežama tokom prethodnih dana postavljane su fotografije gradilišta na kojima se vide posečena stabla, kamioni, bageri, jedna izbetonirana deonica i iskopana rupa u ograđenom prostoru tik uz atletsku stazu u parku Košutnjak.

Iako su radovi već uveliko trajali gradilište nije bilo obeleženo, što je suprotno Pravilniku o izgledu, sadržini i mestu postavljanja gradilišne table.

Prema rečima radnika koje smo zatekli na gradilištu u ponedeljak 4. marta 2019. godine, neko je preko noći srušio čitavu ogradu i drvene obeleživače terena koje su arhitekte postavile, pa su oni morali da sređuju gradilište.

Na izbetoniranom delu gradilišta ostale su poruke ispisane sprejem „Poljana, ne beton’’, „Smrt kapitalizmu’’ i „Priroda narodu’’.

Još krajem oktobra 2018. godine mediji su preneli saopštenje Zavoda za sport da je na Košutnjaku počela izgradnja dve veštačke stene za penjanje, čiji je završetak planiran za proleće 2019. godine.

Ispostavilo se da to nije tačno, jer je ugovor za nabavku stena zaključen tek krajem novembra 2018, a izgradnja je započela krajem februara 2019. godine. Rok za završetak izgradnje je avgust 2019. godine.

U istom saopštenju se navodi da je Vlada Srbije izdvojila sredstva kako bi se u našoj zemlji izgradili kapaciteti za kvalitetno bavljenje sportskim penjanjem, s obzirom na to da će disciplina sportsko penjanje zvanično, po prvi put, biti uvrštena u takmičarski program Olimpijskih igara u Tokiju 2020.

„Šuma Košutnjak“ pod zaštitom države

Beograd je u aprilu 2014. godine proglasio prirodno dobro „Šumu Košutnjak“ zaštićenim područjem kao spomenik kulture, zbog značajnih prostornih funkcija i bioekoloških vrednosti kompleksa pod šumskom vegetacijom i radi očuvanja staništa raznovrsne faune sisara, ptica, insekata, gmizavaca i vodozemaca, kao i objekata geološkog nasleđa koji imaju karakter prirodnih retkosti i veliki značaj za proučavanje geološke istorije Beograda.