„Ne mogu da verujem da su me prevarili“, kaže u razgovoru za BIRN Nenad Mirčetić, jedan od roditelja dece koja su 2018. godine upisala privatnu gimnaziju u Kragujevcu. Tu im je bilo obećano da će biti školovani za poslove iz oblasti medicine, iako će formalno biti upisati na smer administrator računarskih mreža IT gimnazije.

Osnivač IT gimnazije u Kragujevcu je Akademija Oksford koja pruža neformalno obrazovanje širom Srbije. U pitanju je čitava mreža škola i obrazovnih centara u okviru koje postoje srednje škole (medicinska, ekonomska, saobraćajna, turistička i škola nege i lepote), kao i kursevi jezika, ugostiteljstva, nege i lepote.

Deo Akademije Oksford je i srednja škola Sveti Arhangel u Novom Sadu koja ima medicinski smer. Istoimena škola – ali bez medicinskog smera – postoji i u Kragujevcu, koji su đaci hteli da upišu.

Dvadesetak dana pre početka školske godine roditeljima je prilikom predaje dokumenata u srednju školu Sveti Arhangel u Kragujevcu bilo obećano će deci biti omogućeno medicinsko obrazovanje.

Dva dana pre početka školske godine đaci su obavešteni da akreditacije ipak nema i da moraju da sklope ugovore sa IT gimnazijom.

Deca su tako upisana na smer administrator računarskih mreža sa obećanjem da će se sve rešiti do decembra 2018. godine.

To se, međutim, nije dogodilo. Deca su medicinske predmete slušala u programerskoj školi, što nije dozvoljeno. Ocene na polugodištu su dobili na običnom papiru sa pečatom. Neki od roditelja više nisu verovali obećanjima pa su decu upisali u drugu školu.

Prilikom upisa u drugu školu, roditelji su doneli papire sa ocenama.

„Bili smo začuđeni kada smo videli papir sa navodno položenim ispitima. Naravno, nismo ih priznali“, kaže za BIRN direktor Srednje škole Dositej Obradović Zoran Deskovski, u koju se do sada prebacilo dvoje učenika.

„Čudi me da je pravnik pristao da izda takav papir. Na tužilaštvu, prosvetnoj inspekciji i MUP-u je da opredele karakter tog dokumenta“, objašnjava Deskovski, koji je advokat po zanimanju.

On dodaje da ga je kontaktiralo još dvoje roditelja kako bi svoju decu ispisali iz IT gimnazije i upisali u medicinsko odeljenje škole Dositej Obradović.

I dok roditelji kažu da su iznevereni a njihova deca u problemu, direktorka i vlasnik škole imali su različita objašnjenja.

O školi i osnivaču

IT gimnazija akreditaciju je dobila 2017. godine. Osnivač IT gimnazije u Kragujevcu je Akademija Oksford koja pruža neformalno obrazovanje širom Srbije.

Akademija je osnovana 2011. godine sa sedištem u Jagodini, a njen vlasnik je Rade Rakić, 38-godišnji preduzetnik iz Jagodine.

Od 2008. do 2011. Rakić je posedovao i agenciju za promet nekretninama i obrazovanje „Agent-Oxford“ u Jagodini, koja je obrisana iz registra firmi.

Isti vlasnik je 2014. godine osnovao i PR agenciju za obrazovanje i organizovanje kurseva i obuka u Beogradu.

Mnogobrojna objašnjenja direktorke

„Ako me pitate da li kod mene postoji redovna nastava za medicinsku školu koja nije akreditovana, ja odgovaram – naravno da ne. Mislim, to je nemoguće“, rekla je direktorka IT gimnazije Jelena Rašković.

Ipak, na pitanje BIRN-a u vezi sa učenicima koji su želeli da upišu obećani medicinski smer, direktorka je sama pomenula da su „deca upisana za administratore“.

Objasnila je da đaci IT gimnazije mogu da slušaju različite predmete u okviru Akademije Oksford, a u nabrajanju našle su se i anatomija i zdravstvena nega iz medicinske struke.

Međutim, nedugo zatim u telefonskom razgovoru, direktorka je promenila priču.

„Učenici ne mogu da slušaju medicinske predmete jer ovo nije medicinska škola. To nije zakonito. Ja ne mogu da obučavam decu za medicinske predmete. Oni mogu naknadno, da se preko drugih stvari edukuju iz oblasti medicine, ali ne mogu da pohađaju u srednjoj školi ono za šta mi nemamo akreditaciju“, kaže Rašković.

Kaže i da je IT gimnazija podnela zahtev za akreditaciju medicinskog odeljenja, koju će, nadaju se, dobiti do početka naredne školske godine.

Na prvi pomen papira sa ocenama iz medicinskih predmeta direktorka je rekla da to služi kao informacija za roditelje kako im deca napreduju.

Kada je pomenut pečat škole na tim papirima, odgovorila je da „nema komentar“.

Nakon insistiranja BIRN-a, usledila su razna objašnjenja.

Prvo da je u pitanju greška. Zatim da ne zna o čemu se radi.

Jedno od objašnjenja bilo je da je možda stavljen pečat na običan papir i da je zbog obima posla došlo do pečata na pogrešnom mestu.

„To nema veze sa IT gimnazijom. Ako je stavljen pečat došlo je sigurno do greške u radu… Ako aludirate na neku nepravilnost, to ne postoji“, rekla je direktorka Jelena Rašković.

Čak i ukoliko se radi o više takvih papira „misli da to može da se podvuče pod grešku“.

Nedugo nakon razgovora sa direktorkom, novinarku BIRN-a kontaktirao je Rade Rakić, vlasnik Akademije Oksford koja je osnivač IT gimnazije u Kragujevcu.

„Zvali ste mog direktora, u čemu je problem?“, pitao je Rakić.

Iako je papir sa ocenama i pečatom prvo označio kao falsifikat, Rakić je posle ipak rekao da „ne zna o čemu se radi i da mora da proveri“, ali da je „99,99 odsto siguran da je u pitanju greška“.

Izjavio je da pretpostavlja da „dezinformacije širi čovek koji je ostao dužan“.

Pozivi zbog priče BIRN-a

Ispostaviće se međutim da je nedugo zatim Rakić kontaktirao tog čoveka.

„Rekao mi je da prestanem sa pričom, da ništa nisam dužan i da dođem u školu da se dogovorimo“, izjavio je Nenad Mirčetić, čijem detetu je bilo obećano medicinsko obrazovanje u privatnoj gimnaziji u Kragujevcu.

Mirčetić kaže da zna šta znači termin „da se dogovore“, da njemu nije potreban nikakav novac već želi pravdu jer je njegovo dete u problemu i da je izgubilo šest meseci.

Kako BIRN saznaje, nakon tog razgovora svi roditelji koji su posedovali papire sa ocenama iz medicinskih predmeta i pečatom IT gimnazije, bili su pozvani da ih donesu u školu, „zbog administrativnih razloga“.

BIRN je razgovarao sa još jednim roditeljem koji je želeo da ostane anoniman, koji kaže da nastavu iz medicinskih predmeta drže jedna profesorka u penziji, dok su ostali angažovani iz druge škole.

Sporne papire u koje je BIRN imao uvid ne objavljujemo jer sadrže imena dece.

Borba za pravdu

Nenad Mirčetić obratio se i republičkom inspektoru u Kragujevcu Darku Markoviću od kog je dobio obećanje da će ispitati nastali problem, međutim, sve je ostalo na obećanjima.

Mirčetić se obratio i Ministarstvu prosvete, ali nije dobio nikakav odgovor.

Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu, Mirčetićev advokat podneo je krivičnu prijavu protiv vlasnika Akademije Oksford Radeta Rakića i direktorke IT gimnazije Jelene Rašković kao odgovornog lica.