Na lokalnim izborima održanim širom Srbije 2. juna, većinu je mahom odnela vladajuća Srpska napredna stranka, pokazuju preliminarni rezultati objavljeni na sajtu Republičke izborne komisije.

Rezultati liste Aleksandar Vučić by BIRN Srbija

U Beogradu je, na izborima održanim 2. juna, prema preliminarnim rezultatima gradske izborne komisije, lista vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), osvojila je 52,8 odsto glasova, Kreni-Promeni 17,71 odsto, a Biramo Beograd 12,15 odsto glasova.

Ovi preliminarni rezultati pokazuju da će u beogradskoj skupštini SNS imati 64 od ukupno 110 odbornika.

Na opštinskim izborima u Beogradu, prema preliminarnim rezultatima, SNS je osvojio više od 50 odsto glasova u 11 opština. Rezultati za Čukaricu još nisu objavljeni.

Nevladina organizacija CRTA, koja je posmatrala izbore u Beogradu, ocenila je da je izborni proces u glavnom gradu Srbije bio „daleko ispod standarda za demokratske izbore“.

„Prema preliminarnoj analizi Posmatračke misije Crte, rezultati glasanja su kompromitovani na 9 odsto biračkih mesta u Beogradu. Iako dešavanja na ovim mestima ne mogu dovesti u pitanje pobedu najjače liste, zbog rasprostranjenosti i prirode zabeleženih mehanizama kojima je kontrolisana volja birača na izborni dan i kompromitovanosti biračkog spiska, izbori se ne mogu smatrati slobodnim i poštenim“, saopštila je CRTA dan posle izbora.

U Novom Sadu Srpska napredna stranka je osvojila 52,55 odsto glasova, prema preliminarnim podacima Gradske izborne komisije. Opoziciona lista Udruženi za slobodan Novi Sad 24,27 odsto, a Kreni-promeni 10,01 odsto. 

U Nišu je Srpska napredna stranka, prema preliminarnim rezultatima Gradske izborne komisije, osvojila 44,31 odsto glasova, Grupa građana „Dr Dragan Milić“ 24,49 odsto, a Biramo Niš 16,12 odsto glasova.

Članovi opozicionih stranaka iznosili su brojne prigovore na izborni proces i brojanje glasova u ovom gradu, a Savo Manojlović iz pokreta Kreni-promeni pozvao je opoziciju da vrati mandate i izađe iz Skupštine grada Beograda, Niša, Opštine Novi Beograd, kao i iz republičkog parlamenta zbog „očigledne manipulacije glasovima i izmenama biračkih zapisnika u Nišu i na Opštini Novi Beograd.“

U Subotici je Srpska napredna stranka osvojila 49,14 odsto glasova, Savez vojvođanskih Mađara 26,51 odsto, a lista Subotica protiv nasilja 14,7 odsto.

Napomena: Ovaj tekst će biti ažuriran novim podacima.