Jerej Vukašin Milićević, sveštenik Srpske pravoslavne crkve i docent na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu, kažnjava se zabranom nastupanja u javnosti u svakom obliku, stoji u dopisu koji je 30. marta 2020. godine potpisao patrijarh Irinej i u kome se sveštenik obaveštava da će se o njegovoj sudbini izjašnjavati Crkveni sud Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Iako se u dopisu ne pominje izričito gostovanje u televizijskoj emisiji Utisak nedelje, kaže se da se Milićević već duže vreme ponaša suprotno onome što su preporuke Sinoda, da iznosi stavove suprotne stavovima SPC.

Navodi se i da on stavlja „svoja umovanja i mudrovanja iznad sabornog uma Crkve“, govori se da je neposlušan i da se oglušio više puta o preporuke Sinoda.

Još gore, navodi se u dopisu, Milićević je kritikovao stavove Crkve u javnosti što je, prema tumačenju patrijarha i njegovog tima – nedospustivo.

Zbog toga mu se izriče mera zabrane nastupanja u javnosti, bogosluženja i njegova se sudbina prepušta odlukama suda crkve.

Milićević nije hteo da komentariše za BIRN ovaj dopis, jer bi time prekršio zabranu, koja mu je određena od strane patrijarha.

Utisak nedelje, autorke Olje Bećković, emitovan je u nedelju 28. marta u terminu od 12 časova zbog uvđenja policijskog časa od 15 časova, a godinama je emitovan u terminu od 21 čas – poslednjih godinu dana na TV NOVA.

Ovo je drugo gostovanje Milićevića u ovom programu – prvi put je gostovao u oktobru 2019. godine. On je i tada bio opomenut, mada samo usmeno, zbog pojavljivanja i iznetih stavova u toj emisiji, pa je pisao patrijarhu pismo u kome je obrazlagao svoje ponašanje i odluku da se pojavi u javnosti.