Novoimenovana direktorka Gordana Srećković, nastavnica engleskog jezika, preuzela je dužnost u utorak 3. oktobra 2017. godine, a takva odluka Ministarstva nije kod svih roditelja i nastavnika koji su učestvovali u skoro jednomesečnom protestu, naišla na pozitivnu reakciju.

Očekivalo se, naime, da će na to mesto biti imenovan Zdenko Tošić koji je na glasanju na sednici nastavničkog veća, dobio najveći broj glasova, o čemu je za BIRN ranije govorio i bivši direktor Miroljub Mosurović. Čak 40 kolega podržalo je njegov izbor za v.d. direktora škole, dok je za drugoplasiranu Gordanu Srećković, svoj glas dalo četvoro nastavnika.

I dok deo roditelja i kolektiva smatra da je ministar Mladen Šarčević izborom Gordane Srećković prekršio dogovor, drugi ocenjuju da je odluka doneta u okvirima onoga o čemu se razgovaralo na sastanku sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Gradskog sekretarijata za obrazovanje 27. septembra 2017, jer je izabran kandidat kojeg je predložila škola.

Oni koji tvrde da je dogovor prekršen, kažu da je na pomenutom sastanku sa predstavnicima Grada i resornim ministarstvom dogovoreno da škola Ministarstvu prosvete dostavi imena tri kandidata, ali pro forme, što je kolektiv „Miletića“ i učinio, očekujući da će ministar Šarčević za novog v.d. direktora imenovati nastavnika Tošića.

Ministar se, međutim, opredelio za kandidata koji je dobio desetostruko manju podršku kolektiva.

U Ministarstvu prosvete za BIRN kažu da dogovor nije prekršen, jer je na sastanku postignut jasan dogovor da će kolektiv predložiti tri kandidata i da će ministar nakon razgovora sa njima izabrati vršioca dužnosti direktora.

Na pitanje zbog čega se ministar opredelio za kandidata sa manjom podrškom kolektiva, odgovor nismo dobili.

Kandidati: Ministarstvo nije poštovalo dogovor

S druge strane, Zdenko Tošić za BIRN kaže da su kolektiv i roditelji prevareni. On kaže da je pomoćnica ministra dala garancije predstavnicima škole na sastanku od 27. septembra da će se poštovati volja kolektiva.

„Znate kad date neke garancije i kažete biće tako… pa ja ne znam koga su prevarili, država je prevarila sebe. Državu smo stvorili mi građani da bi brinula o našim interesima. Ako gledamo da li će nas nadmudriti ili prevariti, ostaje gorak ukus. To jesu bile usmene garancije, ali garancije koje su dali ozbiljni ljudi“, kaže Tošić.

Na konstataciju da je kolektiv škole poslao imena tri kandidata, i da je tačno da ministar nije izabrao kandidata sa najvećom podrškom, ali da je ipak imenovao kandidata kojeg je predložio kolektiv, Tošić kaže da su pregovarači ministarstva i gradskog sekretarijata tražili to od predstavnika škole i da je to trebalo da bude formalnost.

„Ispali smo naivni“, kaže Tošić.

On objašnjava da su nakon sastanka na kojem je postignut dogovor, on i još dve koleginice, kao kandidati za novog v.d. direktora, pozvani na razgovor u Ministarstvo prosvete. Razgovor je prvo obavljen sa svakim pojedinačno.

„Ne želim ni da pričam šta su me sve pitali, to su bile stvari lične prirode, tu je bilo čak i pitanja u vezi sa mojim političkim opredeljenjem, ja sam rekao da nikada nisam bio član nijedne političke stranke, niti ću biti dok me ova pamet drži, možda to i jeste bio problem“.

Tošić kaže da mu je bilo jasno da će pokušati da izigraju dogovor kada su predstavnici ministarstva tokom razgovora zatražili da, suprotno obećanjima sa sastanka od 27. septembra, ipak ostane krnji Školski odbor (ŠO) koji je ministar imenovao krajem avgusta, kada je razrešio Mosurovića i tadašnji ŠO.

„Ja sam rekao da je to apsolutno neprihvatljivo i da ja to neću da prihvatim. Na sastanku 27. septembra smo dobili garancije da će ŠO koji je imenovao ministar, biti upotpunjen sa tri člana našeg kolektiva“, objašnjava Tošić.

On smatra i da će Gordana Srećković dobro raditi svoj posao, ali da on na njenom mestu imenovanje ne bi prihvatio. Objašnjava da nakon što mu je Nastavničko veće poklonilo poverenje sa velikim brojem glasova, niko nije očekivao da u ministarstvo na razgovor budu pozvana sva tri kandidata za v.d. direktora škole.

„Moram da kažem da su moje koleginice koje su dobile mali broj glasova bile začuđene i one su same rekle da ne žele da idu tamo. Ja sam rekao, Goco, Tanja, pa hajde molim vas, idemo zajedno tamo da demonstriramo naše jedinstvo“.

Tošić objašnjava da je prihvatio želju kolektiva da bude privremeni direktor, zato što su zaposleni smatrali da ima autoritet i kod učenika i kod roditelja i pred kolegama da dovede stvari u normalu i da smiri tenzije u „Miletiću“.

„Ne kažem da je moja koleginica loše rešenje, daleko bilo, nisam ljut, ali osećate se na kraju nekako povređeno, izmanipulisano i nekako mi je gorak ukus u ustima. Ona je moja koleginica, mi smo prijatelji i ja sam je pitao – ‘Goco hoćeš ti da budeš (v.d.), ja ću stati iza tebe i podržaćemo te’, a ona je rekla – ‘ne, ja to ne želim“’.

U razgovoru za BIRN novoizabrana v.d. direktorka Gordana Srećković potvrđuje da su nakon poziva iz ministarstva na razgovor i ona i koleginica Tanja Šipka, koja je bila treći kandidat za v.d. direktora, htele da pošalju mejl da u minstarstvu ne treba da gube vreme na razgovor sa njima, jer se kolektiv odlučio za Zdenka Tošića, ali da je on sam insistirao na tome da na razgovor krenu svi troje.

„Zdenko je insistirao da idemo, da budemo njemu podrška. A ja nisam mogla uticati na bilo koji način, niti imam bilo kakvu vezu u ministarstvu, niti imam roditelje u Savetu roditelja, verujte, eto, kao da ste vi otišli na razgovor, za mene je to bilo iznenađujuće, ali sam smatrala da je sasvim prirodno da to prihvatim“, kaže Gordana Srećković.

I nova direktorka potvrđuje da je kolektiv 27. septembra uveče velikom većinom izabrao Zdenka Tošića za kandidata za novog direktora, kao i da je Ministarstvo tražilo da se pro forme predlože tri kandidata, jer je takva zakonska procedura. Dodaje da je bila sigurna da nju neće izabrati, ali i da je čudi Tošićeva izjava da on imenovanje ne bi prihvatio da je na njenom mestu, jer to njoj do sada nije rekao.

„Zanimljivo mi je to što vam je to rekao, jer je meni on čestitao i posle razgovora u ministarstvu rekao da ako v.d. bude neko neka od nas dve, ja ili Tanja, da je on tu da nas podrži. Tako da mi je iznenađujuće to što mi kažete za kolegu Zdenka, mi smo i danas sedeli u zbornici i pili kafu“, kaže Gordana Srećković.

Ona navodi da su u Ministarstvu njen izbor obrazložili svojom procenom da je Gordana Srećković najadekvatnija ličnost za v.d. u ovom periodu, kao i da oni cene socijalne i neke druge neke kompetencije.

Gordana Srećković predaje u „Miletiću“ od 1989, a u stalnom radnom odnosu je od 1992. godine. Profesor je engleskog jezika i prevodilac. Ona kaže da je njen motiv bio da se normalizuje rad škole, s obzirom na to da Mosurovića nisu mogli da zadrže na čelnoj poziciji škole.

„Mi moramo da krenemo dalje, imali smo, pre svega, interes dece u vidu. Moj motiv je dugogodišnji rad u školi. Ja nisam imala ove aspiracije trenutno, ali sam prihvatila kao neko zaduženje koje ću ja pokušati da ostvarim kako treba“.

Posle svega, kaže nova direktorka, ostaje gorak ukus, ali škola mora da ide dalje i to je ocena i nastavničkog veća i celog kolektiva škole.

Pobeda ministarstva ili kompromis u opštem interesu

Nakon imenovanja Gordane Srećković za novu v.d. direktorku, predstoji mnogo posla kako bi se rad škole vratio u normalu i kako bi bile ukinute mere prinude koje je uvelo Ministarstvo prosvete. Nakon što tokom naredne nedelje bude okončana papirologija koja prati imenovanje, sledi usvajanje akata neophodnih da bi škola bila izvedena iz prinudnih mera i da bi se formirao novi ŠO, umesto onog koji je ministar imenovao prilikom razrešenja direktora Mosurovića. Nakon što se izabere novi ŠO, organi škole treba da se dogovore šta je u najboljem interesu „Miletića“ i da li će konkurs za novog direktora biti raspisan odmah ili u zakonskom roku od šest meseci.

Predstojeći posao, a pre svega formiranje novog ŠO, pokazaće da li je ministar u potpunosti odneo pobedu ili će, ipak, postignuti kompromis, uvažiti i interese kolektiva, đaka i roditelja