Srpski konzorcijum proizvođača brojila ENEL tvrdi da je posao ukupne vrednosti 3,5 miliona evra u postupku hitne javne nabavke EDB dodelio konzorcijumu ELECOM kršeći Zakon o javnim nabavkama i načela fer konkurencije.

Oni navode da je Enel sa svojim partnerima bio spreman da isporuči brojila za 2,5 miliona evra, 44 odsto niži iznos.

Konzorcijum ELECOM čine tri kompanije: Meter&Control, povezana sa Vojinom Lazarevićem, EWG, u vlaništvu košarkaša Dejana Bodiroge, i SITEL, ćerka kompanije Mikroelektronika iz Banja Luke.

Rudnap grupa Vojina Lazarevića osnovala je kompaniju Meter&Control 2008. godine. Prema podacima APR-a, od decembra 2013. godine Meter&Control je u većinskom vlasništvu ofšor kompanije iz Švajcarske Pallanterie Finance SARL. Ova kompanija, sa sedištem u Ženevi, u vlasništvu je druge ofšor kompanije, Balmeran Limited sa Kipra, koja je povezana i sa drugim kompanijama Vojina Lazarevića.

BIRN-ov izvor iz EPS-a tvrdi da je Željko Marković, jedan od direktora u EPS-u, poslao 20. maja EDB-u pismo u kom preporučuje da se brojila naruče od svih ponuđača.
Marković je tog dana održao sastanak sa svim potencijalnim snabdevačima tražeći od njih da brojila isporuče po najnižoj tržišnoj ceni od 61 evra po komadu i da se ne takmiče, jer posla ima dovoljno za sve.
Cena od 61 evra odabrana je kao najniža ponuđena cena na tenderu koji je raspisan u decembru prošle godine i koji još uvek nije završen.
Enel i njegovi partneri međutim tvrde da je EDB prenebregao ovu preporuku i naručio brojila od ELECOM-a po ceni od 81 evra po komadu.

Jovan Vujasinović, direktor i manjinski vlasnik kompanije Meter&Control, izjavio je za BIRN da nema informaciju o tome da li je njegov konzorcijum dobio posao. EDB za BIRN tvrdi da je javna nabavka i dalje u toku.

Izvor iz EPS-a, kaže da je EPS 20. maja procenio da je za sanaciju u Obrenovcu potrebno nabaviti 22.000 brojila, skoro upola manje od onoga što je EDB zapravo naručio.

“Opravdano pretpostavljamo da ED Beograd zloupotrebljava sanaciju od poplava da bi mimo Zakona o javnim nabavkama pribavio posao preduzećima Meter&Control, EWG i Sitel po cenama znatno većim od tržišnih”, tvrdi u pismu poslatom BIRN-u Srpski konzorcijum proizvođača brojila predvođen Enel-om.

Konzorcijum tvrdi da je dobio interni dokument EDB-a koji pokazuje da je ELECOM izabran u postupku hitne javne nabavke, a da je jedini kriterijum za izbor ponude bio da ponuđač može da isporuči sa lagera odmah traženu količinu, bez obzira na cenu.

Srpski konzorcijum proizvođača brojila navodi da je EDB “neosnovano i neopravdano koristio diskriminatorski kriterijum ‘rok isporuke za celokupnu količinu’” čime je povredio načelo obezbeđivanja konkurencije Zakona o javnim nabavkama.

Oni tvrde da nije bilo potrebe da se najbolja ponuda bira po kriterijumu vremena isporuke, jer EDB zapravo ni nema mogućnost da ugradi odmah celokupnu količinu brojila.

“Tehnološki sistem distribucije je takav da se brojila ugrađuju postepeno i ne postoji potreba da ED Beograd ima odmah na kamari 39.400 komada brojila. Ovde se radi o prevari kada se uvodi hitnost kao potreba i kao jedini kriterijum za ocenu ponude bez obzira na cene i svesno se nanosi šteta naručiocu”, piše u pismu poslatom BIRN-u.

Dokument na kom ne stoji datum kada je ponuda i izabrana, navodi da je EDB pozvao 4. juna proizvođače brojila da podnesu svoje ponude 5. juna. Srpski konzorcijum proizvođača brojila nema informaciju da li je ugovor potpisan.

Poslednji uspešni tender za nabavku brojila održan je 2010. godine kada je Meter&Control EDB-u isporučio 13.000 brojila. Svaki tender od tad konkurentski ponuđači su uspešno poništavali žalbama koje su podnošene iz različitih razloga.

BIRN Srbija je pogrešno objavio da je ELECOM konzorcijum kompanija Meter&Control,  EWG i SITEL.  ELECOM je trgovinska firma koja prodaje brojila kompanija Meter&Control,  EWG i SITEL. Izvinjavamo se pomenutim kompanijama i čitaocima zbog ove nenamerne greške.

Ovaj tekst deo je zajedničkog projekta BIRN-a i CINS-a, u okviru programa “Jačanje medijske slobode u Srbiji” koji finansira Evropska unija. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove EU.