„Što se tiče podataka, oni su zaštićeni i naravno da se ne može imati slobodan pristup tim informacijama. One su bitne za državu, bitne za sistem i štite interes i pojedince i njegove lične podatke”, odgovor je ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića na pitanje zašto ovo ministarstvo odbija da BIRN-u dostavi podatke o primeni Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Istražujući efekte ovog zakona, BIRN je tražio podatke iz informacionog sistema o tome koliku naknadu žene primaju dok su na porodiljskom odsustvu, iz kojih su gradova, koliko imaju dece i u kom su radnom statusu.

Iako Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom dozvoljava davanje ovih podataka u istraživačke svrhe, ministarstvo odbija da ih dostavi uz obrazloženje da se radi o velikom broju ličnih podataka za čiju zaštitu nema kadrovskih kapaciteta.

BIRN je tražio i izveštaj radne grupe za praćenje primene ovog zakona, ali je ministar Đorđević kazao da ni to ne mogu da dostave jer se radi o „radnom dokumentu, nešto što je verzija koja tek treba da bude usvojena”.

„Mi ne želimo da vi sad prejudicirate, da gledate šta smo mi analizirali i vi da donosite odluku. Mi da smo mislili da BIRN treba da bude član te radne grupe, sigurno biste bili “, smatra ministar Đorđević.

Poverenik za informacije od javnog značaja s druge strane kaže da ovakvo opravdanje nije validno. „Sama činjenica da se radi o radnom dokumentu, po srpskom zakonu o pristupu informacijama, nije razlog ograničenju njegovom pristupu niti automatski vodi uskraćivanju  ili ograničenju prava”, objašnjavaju iz kancelarije Poverenika.

Da bi otklonilo nedostake spornog zakona, Ministarstvo rada osnovalo je radnu grupu tokom oktobra 2018. godine na čijem je čelu ministarka bez portfelja zadužena za demografiju  i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović.

„Slavica Đukić Dejanović je zadužena konkretno za tu temu ispred Vlade republike Srbije”, kaže Zoran Đorđević i dodaje da se njegovi i njeni odgovori na ovu temu ne razlikuju.

Međutim, ovo nije stav kabineta ministarke Đukić Dejanović. U ranijim razgovorima sa novinarima BIRN-a iz njenog kabineta kazali su da je sporni zakon u nadležnosti ministarstva za rad, te da su oni adresa za sva dokumenta u vezi sa primenom zakona. Isti izveštaj koji je načinila radna grupa BIRN je tražio i od kabineta Slavice Đukić Dejanović i dobio odgovor da ga fizički ne poseduju.

Slavicu Đukić Dejanović nismo dobili za komentar u ovom konkretnom slučaju.

Na pitanje BIRN-a kako komentariše proteste majki koje osećaju da su ugrožene novim zakonom, ministar Đorđević kaže kako ih nije video.

Tatjana Macura, narodna poslanica i predstavnica inicijative Mame su zakon, kaže za BIRN da je sramota da ministar daje takvu izjavu.

„Mame nisu nevidljive, naprotiv. Toliko puta su izašle na ulicu sa svojom decom i bebama u velikom broju. Ako nas možda i nije video, morao je svakako da zabeleži da mu je stigao dopis da tražimo sastanak u vezi sa primenom zakona i svim problemima u vezi sa tim”, kaže Macura za BIRN.

Ova inicijativa, koja je okupila veliki broj žena nezadovoljnih promenama zakona, poslednjih meseci organizuje proteste širom Srbije, a o ovim pitanjima više puta obraćali su se premijerki Ani Brnabić, ministru finansija Siniši Malom, ministru Đorđeviću.

Sem kabineta Slavice Đukić Dejanović, sa ostalih adresa nisu dobili odgovore.

Ceo razgovor sa ministrom Zoranom Đorđevićem možete čuti ovde.