Antonije Stojiljković (32), jedan od jedanaestoro Nišlija, koji su 24. jula 2020. godine uhapšeni pod optužbom da su za 70 miliona dolara oštetili investitore kroz prevare na online berzi, izručen je juče 4. februara 2021. godine Sjedinjenim Američkim Državama, gde ga očekuje suđenje, saopštio je večeras američki FBI.

Stojiljković i ostali iz grupe uhapšeni su u Srbiji po zahtevu FBI nakon što je tužilaštvo u Teksasu jula 2020. godine protiv njih pokrenulo postupak zbog pranja novca i prevara na online berzama. Stojiljković je jedini pristao da bude izručen, dok su ostali i dalje u Srbiji, gde čekaju završetak pravne borbe, nadajući se da bi umesto u Americi, moglo da im bude suđeno u Srbiji. 

Međutim, takva mogućnost sve je manja posebno nakon što je početkom novembra prošle godine Krivično vanpretresno veće Višeg suda u Beogradu donelo odluku prema kojoj su ispunjeni svi zakonski uslovi da programeri iz Niša budu izručeni. 

Apelacioni sud je sredinom decembra odlučio da sedmoro od 11 uhapšenih umesto u pritvoru mogu da budu budu u svojim domovima sa „nanogicom” do donošenja konačne odluke. 

Prema navodima američkog tužilaštva, ova grupa bila je aktivna od 2011. godine. Svi su živeli u Nišu, iako među njima ima državljana različitih zemalja – od Srbije i Crne Gore, do Australije i Filipina. 

Osim Stojiljkovića, optužnica je podignuta i protiv Kristijana Krstića, Ksenije Atilano Krstić, Marka Pavlovića, Uroša Selakovića i Nenada Krstića. Njihov američki saradnik, Haojia Mijao, uhapšen je oktobra prošle godine u Kaliforniji. 

Teksaški tužilac, Prerak Šah, je izjavio da su osim Amerikanaca, žrtve ove grupe bili i drugi strani državljani. „Ponosni smo što smo doveli Stojiljkovića u Dalas, gde će mu se suditi u američkom sudu. Američko ministarstvo pravde neće popustiti u našoj borbi protiv sajber kriminala”, rekao je Šah.

Prema optužnici, ova grupa je varala građane preko nekoliko online platformi, koje su napravili i promovisali. Iz svojih baza u Srbiji, Kini i drugim lokacijama, mamili su svoje žrtve – od kojih je njih nekoliko bilo iz Teksasa – da „investiraju” u kripto valute. 

Tvrdili su da kripto valute mogu da nabave po duplo nižoj ceni, a za sebe su tvrdili da su najveći svetski lideri u oblasti trgovine kripto valutama. 

Tokom komunikacije sa žrtvama, lažno su se predstavljali koristeći strana, mahom ženska imena. Nakon što bi žrtva prebacila novac na račun, dobijala bi lozinku s kojom je mogla da uđe na platformu za trgovinu kripto valutama. Ono što žrtve nisu znale je da je platforma bila lažna i da nije pokazivala prave rezultate. Zapravo, nikakve trgovine na tržištu kripto valutama nije bilo. 

U saopštenju FBI se navodi da su do završetka sudskog procesa svi optuženi nevini, dok se ne dokaže suprotno. FBI je u svom saopštenju zahvalila Vladi Srbije na saradnji u ovom slučaju. 

Ukoliko bude proglašen krivim, Stojiljković može dobiti kaznu zatvora do 20 godina. 

BIRN je u nekoliko navrata pisao o lažnim kol centrima u Srbiji, kao i o slučaju uzbunjivača Aleksandra Ignjatovića, koji je nađen mrtav u hotelskoj sobi u Sofiji nekoliko meseci nakon što je nemačkoj policiji predao dokaze o prevarama.