U razgovoru za BIRN, razrešeni direktor Miroljub Mosurović objašnjava da je dan uoči sastanka sa predstavnicima Ministarstva prosvete i Gradskog sekretarijata za obrazovanje na kojem je doneta odluka o prekidu protesta, zabeleženo smanjenje broja roditelja koji su za to da deca i dalje ne idu na nastavu.

„Procenat roditelja koji podržavaju protest pao je sa 85 na 56 odsto, i to ne zato što roditelji ne podržavaju protest, nego zato što ne znaju šta će sa decom. Nije vam problem čak ni to što dete ne uči, nego fizički boravak dece, i tako već 27 dana. Taj dan (u sredu 27. septembra) je bilo 56 odsto, za dva dana bi bilo 38“.

Mosurović objašnjava da su neki roditelji predlagali da deca krenu na nastavu, a da roditelji i nastavnici nastave sa protestima, ali da je on mislio da od toga nema ništa.

„Ja razumem roditelje, ali i dalje se okupljati, a stanje u školi normalno, to nema nikakvog efekta“, smatra Mosurović.

Druga stvar koja je uslovila ovakvo rešenje jeste to što je tog dana izglasan Zakon o obrazovanju. Mosurović kaže da po tom zakonu, ministar ima pravo da postavlja i razrešava bez obrazloženja.

„Usvojen je i Zakon (o osnovama obrazovanja) u Skupštini koji stupa na snagu 8 dana po objavljivanju u službenom glasniku. I mi izračunamo, imamo 8 dana, opada nam broj roditelja. Nema više okupljanja, nema više štrajka, jer to je zakon. Prema tome, hajde bar nešto da dobijemo. Savet roditelja i sve kolege dogovorimo se ovako: hajde da ja odem, da spasavamo školu. Ja odem, ja sam pregovarao i ja kažem u redu, ja ću da odem, ali ne može ministrov čovek da bude v.d. direktora, nego će njega kolektiv da bira, i ne može ministrov Školski odbor koji je on postavio. I oni to prihvate. To je cela istina“, kaže Mosurović.

Bivši direktor smatra da je jedini cilj Ministarstva bio skloniti ga sa čelne pozicije škole.

Sastanku su prisustvovali Vesna Nedeljković i Slavica Jašić iz Ministarstva, i Slavko Gak iz Gradskog sekretarijata za obrazovanje.

„I ovo da vam kažem, oni su došli na naš poziv. Sastanak je trajao ceo dan. Mi smo imali tri uslova: da ja ostanem do rešenja suda. Međutim, odmah mi je rečeno da to ne dolazi u obzir i doviđenja. Dakle, cilj je bio da se ja sklonim i to je to“, kaže Mosurović za BIRN.

Mosurović kaže da je na razgovoru u vezi sa realizacijom dogovora postignutog u sredu uveče, u Ministarstvu prosvete u petak 29. setpembta 2017. godine bilo troje kolega koje je predložio kolektiv. Trebalo je dogovoriti poništavanje odluke o postavljenju v.d. direktora Miloša Gačića i da za novog v.d. direktora bude postavljen Zdenko Tošić, profesor istorije, koji je dobio najviše glasova kolektiva škole.

Takođe, kada je reč o Školskom odboru roditelji su predložili svoja tri člana, škola svoja tri i lokalna zajednica daje tri člana.

„Mi smo to već uradili i sada se čeka sednica Skupštine grada koja treba da sve to verifikuje“, objašnjava Mosurović.

Novi v.d. direktor po zakonu, to može ostati najduže 6 meseci do kada bi trebalo da bude raspisan i okončan konkurs za novog direktora škole.

Predstavnici ministartva prosvete i gradskog sekretarijata nisu bili spremni da za BIRN komentarišu postignuti dogovor uprkos prvobitnoj najavi da će to učiniti.

Miroljub Mosurović, koji ima još dve godine do penzije, kaže da neće ponovo konkurisati za direktora škole, a nakon 11 godina obavljanja ovog posla, sad odlazi na listu „tehnološki višak“, odakle će čekati da se u nekoj školi ukaže potreba za nastavnikom fizičkog.

Posle svega što se događalo u „Miletiću“, smatra da su protesti imali smisla i da će imati pozitivnog efekta na buduće odluke nadležnih institucija, iako je cilj, kako on kaže, postignut njegovim odlaskom sa mesta direktora te škole.

„Mislim da hoće, da će imati efekta, jer ovo je nekome poruka da ne može da radi šta hoće. Ajde da kažemo da je u ovom slučaju postignut kompromis, jer nešto što su zamislili, prolongirano je za 6 meseci“, zaključuje Mosurović.

NAPOMENA: Posle objavljivanja ove vesti iz Ministarstva prosvete stigao je komantar koji potpisuje Tanja Krstonijević, savetnica ministra za saradnju sa medijima: „U skladu sa dogovorom kolektiv škole je predložio tri kandidata za mesto VD direktora. Danas (petak 29. septembar) obavljeni su razgovori sa njima. Nakon što ministar donese odluku ko će od njih obavljati funkciju VD direktora i on bude imenovan, steći će se uslovi za redovnu proceduru izbora školskog odbora. U međuvremenu, deo školskog odbora biće tri člana koje je delegirao kolektiv škole.“