Od 2007. do kraja 2012. godine preduzeće Novice Tončeva sklopilo je 96 ugovora o javnim nabavkama sa državnim ustanovama ukupne vrednosti 2,2 milijarde dinara.

Od 28 budžetskih ustanova koje su poslovale sa preduzećem iz Surdulice najviše novca izdvajale su one kojima rukovodi kadar SPS-a.

Ministarstvo prosvete, na čijem čelu je od 2008. godine funkcioner SPS-a Žarko Obradović, sklopilo je od 2009. godine šest ugovora sa „Tončev gradnjom“ ukupne vrednosti 600 miliona dinara, pokazuju podaci Uprave za javne nabavke.

U Ministrastvu prosvete tvrde da nikada nisu čuli za Novicu Tončeva, kao ni za firmu „Tončev gradnja“.

„Ne znam čoveka, nije mi ni poznato da je funkcioner SPS-a, shvatio sam da je njegov brat funkcioner“, za BIRN kaže pomoćnik ministra prosvete Slobodan Stupar, koga je na ovu funkciju postavio SPS.

Na opasku novinara da je Novica Tončev član Predsedništva SPS-a i predsednik opštine Surdulica, Stupar je odgovorio: „To sada od vas čujem.“

On dodaje da nije tačna ni tvrdnja da je Ministarstvom prosvete rukovodio isključivo kadar SPS-a, pošto su u prethodnom mandatu, kada je Tončev dobijao najviše poslova, četiri pomoćnika i dva državna sekretara bila iz DS-a.

„Demokratska stranka je imali najveći uticaj, jer su svi pomoćnici koji odlučuju o trošenju para bili iz ove stranke“, tvrdi Stupar.

Poslovi sa Ministarstvom prosvete odnosili su se na izgradnju ili rekonstrukciju škola u Nišu, Novom Pazaru, Merošini, Vranju i Aleksincu.

U okviru programa modernizacije škola, koji je Ministrastvo prosvete ostvarilo uz pomoć kredita Evropske investicione banke (EIB), tokom 2011. godine uloženo je 7,4 miliona evra. Više od polovine ovih sredstava, to jest 4,5 miliona evra, isplaćeno je „Tončev gradnji“ za radove na školama u Nišu i Novom Pazaru.

Od državnih institucija kojima rukovodi SPS sa „Tončev gradnjom“ sarađivalo je i Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je firmu iz Surdulice angažovalo za izgradnju vatrogasnog doma u Zaječaru.

Prema podacima Uprave za javne nabavke vrednost ovog posla ugovorenog 2010. godine iznosi 16,3 miliona dinara. Međutim, prema podacima BIRN-a, Ministarstvo unutrašnjih poslova je tokom 2010. godine na ime specijalizovanih usluga građevinskoj firmi Novice Tončeva isplatilo 24 miliona dinara.

Drugi na spisku naručioca radova od firme u vlasništvu funkcionera SPS-a je Ministrastvo zdravlja sa 322 miliona dinara. Od toga znatan deo, oko 200 milona, ide na izgradnju bolnice u Vranju.

Samo tokom 2012. godine, dok je na čelu Ministarstva zdravlja visoka funkcionerka SPS-a Slavica Đukić Dejanović, sklopljeni su poslovi vredni više od 80 miliona dinara (oko 800,000 evra).

Svoj na svome

Građevinska firma „Tončev gradnja“ od 2007. godine u nekoliko navrata izvodila je radove i na teritoriji opštine Surdulica.

Prvi i najveći posao, vredan 16 miliona dinara, ova firma sklopila je sa Javnim preduzećem „Vodovod“ iz Surdulice 2007. godine. U tom trenutku Novica Tončev nije obavljao funkciju predsednika opštine.

Tokom 2011. godine sklopljena su dva ugovora sa Domom učenika srednjih učenika iz Surdulice vrednih 14 miliona dinara, a za radove na kanalizacionoj mreži u Surdulici „Tončev gradnju“ je angažovala i Poreska uprava iz Beograda.

Na državnim jaslama

Tokom 2011. godine više od 80 odsto prihoda „Tončev gradnje“ poteklo je od poslova sa državnim ustanovama i organima vlasti. Prema podacima iz finansijskog izveštaja Agencije za privredne registre prihodi preduzeća iz Surdulice 2011. godine iznosili su 786 miliona dinara, dok podaci Uprave za javne nabavke pokazuju da je „Tončev gradnja“ u tom periodu sklopila 18 ugovora o javnim nabavkama vrednih 646 miliona dinara.

Tokom 2009. i 2010. godine odnos budžetskih i privatnih prihoda bio je skoro izjednačen, dok je 2012. godine svega trećina prihoda proistekla iz poslova sa državom.

Tončev je u aprilu ove godine izjavio za B92 da je „Tončev gradnja“ tokom 2013. godine konkurisala na 47 javnih tendera, a dobili su samo dva, čime je želeo da istakne da funkcije koje obavlja u vladajaućoj partiji i opštini Surdulica nisu doprinele boljem poslovanju njegove firme.

Međutim, podaci Agencije za borbu protiv korupcije pokazuju da je firma Novice Tončeva u prethodnih godinu dana sklopila najmanje 14 ugovora o javnim nabavkama.

Novica Tončev je na izborima 2012. godine drugi put zaredom izabran za predsednika opštine Surdulica kao nosilac liste Socijalističke partije Srbije. Neposredno posle izbora postavljen je za člana Predsedništva SPS-a.

Tončev sa ponosom ističe da je vlasnik građevinskog preduzeća i da se njegova porodica tradicionalno, počev od pradede, bavi građevinom.