Novinari BIRN-a Ana Ćurić, Aleksandar Đorđević i Jelena Veljković nominovani su za godišnju nagradu NUNS-a „Dejan Anastasijević“ u kategoriji onlajn novinarstva.

Novinari BIRN-a nominovani su za dve priče. U uži izbor za nagradu ušlo je prekogranično istraživanje o rasveti koje su uradili BIRN i mađarski istraživački medij Direkt36, a nominovani su novinari BIRN-a Ana Ćurić i Aleksandar Đorđević, kao i mađarska novinarka Blanka Zoldi.

Novinari BIRN-a Aleksandar Đorđević i Jelena Veljković nominovani su za serijal tekstova „Otac ministra policije – povlašćeni trgovac oružjem“ o korupciji u državnom vrhu Srbije.

U kategoriji radio i televizija nominovan je dokumentarac Dragana Gmizića “Grabljivci” o razmerama ribokrađe u Srbiji snimljen u koprodukciji “Grenfiled produkcije” iz Novog Sada i BIRN-a.

U online kategoriji nominovan je i tekst istraživačkih novinara Južnih vesti Milana Zirojevića i Stefana Markovića o kašnjenju radova na izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu.

Nagradu za istraživačko novinarstvo dodeljuju Nezavisno udruženje novinara Srbije 15. put po redu, a BIRN je do sada osvojio šest nagrada. Od ove godine nagrada nosi ime novinara Dejana Anastasijevića koji je ostao upamćen po svojoj izuzetnoj novinarskoj karijeri.

Dodela priznanja zakazana je za 11. jun 2020. godine u 12 časova u Medija centru u Beogradu.

Nagrada se dodeljuje u tri kategorije – radio i televizija, online i štampa.

Nominivini su i TV prilog Mine Milanović i Insajder produkcije “Firme navijača – podizvođači u poslovima za državu“ o uključivanju vođa navijača u “državne poslove”, kao i dokumentarac Adama Santovca u produkciji televizije N1 “Mega diplomac” o šemi mahinacija na Univerzitetu Megatrand.

U uži izbor istraživačkih tekstova u kategoriji štampani mediji ušla su tri rada.

Nominovan je serijal tekstova Vuka Cvijića “Afera `Krušik`” objavljenih u nedeljniku NIN o trgovini oružjem fabrike Krušik u koju su upleteni visoki državni funkcioneri Republike Srbije, tekst slobodnih novinara Nemanje Rujević, Sanje Kljajić i Anđin Kamber “Industrija odlaska” objavljen u nedeljniku Vreme o velikom iseljavanju građana Srbije i problemima u koje upadaju u nameri da se domognu boljeg života u Nemačkoj, kao i tekst Lazara Čovsa “Misterija tela pored klupe” objavljen u nedeljniku Vreme o “traljavoj” istrazi koja je vođena nakon nasilne smrti Milovana Ivića u Novom Sadu.

Nominovano BIRN-ovo istraživanje Javna rasveta: „Orban i SNS” bavi se mrežom kompanija povezanih sa vladajućim strankama i njihovom angažovanju na sumnjivim tenderima za modernizaciju javne rasvete u Mađarskoj i Srbiji.

Istraživanje je pokazalo da je mreža kompanija povezanih sa ljudima bliskim mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, premijerki Srbije Ani Brnabić i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, dobila gotovo sve poslove za javno osvetljenje u Srbiji vredne preko 50 miliona evra.

„Odnosi Beograda i Budimpešte teško mogu da budu bolji, razvijajući se na onom što kritičari nazivaju „autoritarne tendencije srpskog predsednika Aleksandra Vučića i mađarskog premijera Viktora Orbana. Međutim, iza politike cvetaju i kontroverzni poslovni dogovori“.

Drugi nominovan tekst BIRN-a otkrio je umešanost Branka Stefanovića, oca ministra policije Nebojše Stefanovića, u trgovinu oružjem. On je po povlašćenim cenama kupovao oružje od državne fabrike Krušik, koje je potom nezakonito prodavao po drastično većim cenama.

Prvu priču BIRN je objavio još krajem 2018. godine i to na osnovu dokaza koje je dostavio uzbunjivač iz Krušika Aleksandar Obradović. Nakon manje od godinu dana Obradović je uhapšen, a BIRN nastavlja da objavljuje priče koje dodatno, na osnovu dokaza koji ne potiču iz samog Krušika potkrepljuju ulogu ministra policije u privilegovanim državnim poslovima.