Novinari Balkanske istraživačke mreže nominovani su u dve kategorije za godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo – štampani i onlajn mediji.

U kategoriji štampanih medija nominovan je istraživački tekst Aleksandra Đorđevića Državno plivanje u mutnom o tome kako je Beogradska poslovna škola 2013. godine, mimo zakona i po nalogu visokih vladinih funkcionera, pozajmila sedam miliona evra prezaduženim kompanijama i Vaterpolo klubu Radnički, kao i priča Jelene Veljković i Vladimira Kostića, novinara Centra za istraživačko novinarstvo Srbije Privatni biznis i državne pare  koja otkriva da je funkcioner Srpske napredne stranke, Bratislav Gašić, u trajanju njegovog mandata kao gradonačelnika Kruševca, dodeljivao novac iz budžeta grada firmama sa kojima je povezan. Obe priče objavljene su u nedeljniku Vreme.

Grupa novinara BIRN-a (Ivan Angelovski, Petrit Čolaku, Krešnik Gaši, Jelena Ćosić) nominovana je u kategoriji onlajn medija za istraživački tekst Veselinoviću i partnerima milioni dolara bez tendera o poslu izgradnje deonice auto-puta koji povezuje Beograd i Crnu Goru u kome je učestvovao kontroverzni biznismen Zvonko Veselinović.

Na konkurs se ove godine prijavilo 45 novinara sa više od 65 medijskih tekstova, tj. priloga, a o nagrađenima je odlučivao žiri koji čine glavni i odgovorni urednik Njuzvika Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti Predrag Blagojević, urednik i producent na TV N1 Peđa Obradović i glavni i odgovorni urednik agencije Beta Ivan Cvejić.

Podsećamo, novinari BIRN-a su osvajali ovu nagradu 2013, 2014. i 2015. godine. Ovo priznanje Nezavisno udruženje novinara Srbije i Ambasada SAD u Srbiji dodeljuju jedanaesti put, a dodela nagrada zakazana je za 5. maj u 13 časova na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.