Među novinarima širom sveta koji su ušli u uži izbor za međunarodnu nagradu Sigma 2020 nalazi se i novinarka BIRN Srbije Ana Ćurić.

Ona je nominovana u kategoriji „mladi novinar“ za celokupan rad tokom 2019. godine.

Ana Ćurić je, između ostalog, istraživala firme bliske strankama na vlasti u Srbiji i Mađarskoj koje su preuzele poslove zamene uličnog osvetljenja u brojnim gradovima u Srbiji.

Osim toga uradila je analizu o pranju novca u Srbiji analizirajući podatake iz stotinu presuda, kao i na osnovu informacija koje je dobila iz sudova i tužilaštava.

Učestvovala je i u prikupljanju podataka za međunarodno istraživanje Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) poznato kao Implant files. Prikupila je dokumenta o 137 problematičnih implanata koji se ugrađuju pacijentima u Srbiji. Ti dokumenti su sada deo međunarodne baze i dostupni su svima.

Sigma nagrade se dodeljuju za najbolje radove u oblasti data novinarstva širom sveta u šest kategorija. Osim kategorije „mladi novinari”, nagrada se dodeljuje i za najbolje priče zasnovane na podacima, najbolje vizualizacije, inovacije i upotrebu otvorenih podataka.

Ove godine stiglo je 510 prijava iz 66 država, a žiri koji čini 10 međunarodnih stručnjaka odabrao je najbolje u svakoj kategoriji – 82 projekta iz 31 države.

Pored novinarke BIRN-a, za najboljeg mladog novinara nominovano je još 10 novinara iz Velike Britanije, Španije, SAD, Indije, Nemačke, Brazila i Indonezije.

Pobednici će biti proglašeni do kraja februara 2020. godine.