„Vlada formira medijski ambijent u zemlji i ako se bavite onim čime se bavi vlada, dakle, ako se bavite nekom vrstom monitoringa ili istraživanja onoga što radi vlada i ljudi koji sede u vladi, vi se nađete u problemu“, rekao je Slobodan Georgiev na panelu Izazovi istraživačkog novinarstva u savremenom svetu u okviru konferencije na temu medijskih sloboda koju je organizovao nedeljnik Newsweek.

On  se osvrnuo i na ponašanje novinara i medija nakon optužbi premijera Vučića zbog istraživanja BIRN Srbija o ispumpavanju vode iz kopa Tamava. „Kad je premijer imao problem sa nama, kolege novinari se nisu bavili temom o kojoj smo pisali i našom pričom nego o tome ko nas plaća“, istakao je Georgiev.

Osim njega, i regionalna direktorka BIRN mreže Gordana Igrić, bila je moderator razgovora sa Majklom Montgomerijem iz Centra za istraživačko novinarstvo SAD o zločinima i trgovinom organima na Kosovu. Montgomeri je otkrio „Žutu kuću“.

Konferencija održana 3. septembra okupila je više od 200 učesnika među kojima su novinari, urednici i medijski stručnjaci.