Suđenje Gojku Lazarevu, nekadašnjem predsedniku Višeg suda u Šapcu, koji je optužen da je svojim postupcima omogućio da Dušan Dozet izbegne izdržavanje zatvorske kazne, pomereno je za mart jer se okrivljeni zbog bolesti nije pojavio u sudu.

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je u septembru 2017. godine tužbu protiv sudije Gojka Lazareva i još četvoro osumnjičenih koji se terete za zloupotrebu službenog položaja i podstrekivanje, a za danas je bilo predviđeno iznošenje završnih reči.

Osim sudije Lazareva i Dušana Dozeta, tužbe su podignute i protiv Dragana Cvetinovića, bivšeg predsednika Osnovog suda u Loznici, sudije Olivere Lazarević i Dragana Radivojevića.

Tužilaštvo je na prethodnom ročištu, koje je održano u novembru, predstavilo svoj ključni dokaz – snimak na kome se vidi kako u jednom kafiću u Beogradu Dušan Dozet daje koverat Draganu Radivojeviću.

Dozet je na tom ročištu demantovao da se u koverti nalazio novac.

„Pričali smo o lokalu i vratio sam mu vlasnički list i priznanicu. Da sam dao pare, valjda bih prebrojao”, dodao je Dozet.

Na pitanje tužilaštva zbog čega onda ne daje kovertu transparentno, nego ispod stola, Dozet je odgovorio da nije ispod stola, nego pored.

“To je mali sto, za dvoje”.

Dozet je tada doveo u pitanje kredibilitet samog snimka.

„Što se zvuk ne čuje na jedan metar, a sa 20 metara se sve čuje”, upitao je on.

Na današnjem pretresu dostavljen je izveštaj Službe za specijalne istražne metode u kom stoji da ne postoji mogućnost da poboljšaju kvalitet snimka.

Tužilaštvo tereti Gojka Lazareva da je zloupotrebio svoj službeni položaj tako što je omogućio usvajanje neosnovanog zahteva za ponavljanje krivičnog postupka. Ovom odlukom Dušanu Dozetu omogućeno je da izbegne izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od sedam meseci na koju je osuđen 2014. godine u Šapcu.

Na izvršavanje ovog krivičnog dela Lazareva su podstrekivali Dragan Cvetinović, predsednik Osnovnog suda u Loznici, Dušan Dozet i Dragan Radivojević, dok se sudija Olivera Lazarević tereti za pomaganje pri njegovom izvršenju, tvrdi tužilaštvo.

„Okrivljeni Lazarev i Cvetinović se terete da su kao predsednici sudova koji su odlučivali o zahtevima za odlaganje kazne zatvora osuđenim licima, iste neosnovano usvajali i time omogućili da osuđena lica odlažu po nekoliko godina stupanje na izdržavanje zatvorske kazne kako bi ista zastarela”, stoji u saopštenju tužilaštva iz 2017. godine.