Kosmajcu je privremeno oduzeto osmnaest nekretnina – različitih kuća, stanova i parcela zemljišta tokom 2014. godine. On je bio optužen da je podstrekivao geodete da zloupotrebe službeni položaj.

Njegovo ime postalo je poznato široj javnosti nakon što je tadašnji premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za štampu juna 2014. godine rekao da se radi o „najinteligentijem čoveku kojim su svi fascinirani”.

„Ko je na vezi sa Kosmajcem, što se pravite blesavi kada svi znate ko je najveći narkodiler u Srbiji? Svi ćute da ljudi iz policije imaju veze sa njim, ali se svi plaše da o tome pričaju. Ja im kažem – udarite na Kosmajca“, rekao je Vučić.

Rešenje suda o ukidanju statusa privremeno oduzete imovine još uvek nije stiglo u Direkciju za upravljanje oduzetom imovinom, potvrdila je Božana Veličković, savetnik za upravljanje privremeno oduzetom imovinom ispred Ministarstva pravde i državne uprave.

Nakon što donese oslobađajuću presudu, sud usvaja rešenje o ukidanju statusa privremeno oduzete imovine. Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom postupa po nalogu suda, odnosno na osnovu rešenja i imovinu vraća onom od koga je privremeno oduzeta.

U slučaju da je neki od privremeno oduzetih objekata bio iznajmljen, prikupljena zakupnina vraća se vlasniku, dok se državi plaća porez od zakupa, objašnjava Veličkovićeva.

U slučaju Kosmajca, jedna od oduzetih nekretnina bila je data u zakup, dok je za kuću, koja mu je privremeno oduzeta, pa data na korišćenje tokom trajanja procesa, Kosmajac plaćao zakup, kaže Đorđe Simić, njegov advokat.

Nakon što sud oglasi pravosnažnost odluke, što bi moglo da potraje mesec dana, sva imovina biće mu vraćena, kao i novac od zakupa za kuću i prihod od rente za nekretninu koja je data u zakup.

O daljim koracima za obeštećenje Kosmajca odlučivaće se nakon što imovina bude vraćena, objašnjava Simić.

Da Kosmajčev slučaj nije usamljen, te da se se imovina proistekla iz krivičnog dela najčešće vrati vlasnicima, zaključak je istraživanja BIRN-a o efektima i primeni Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela. Bazu podataka svih slučajeva oduzete imovine možete pogledati ovde.

Deo oduzete imovine vodio se i na suprugu Aleksandru i sina Lazara Kosmajca.

Poslovni prostor u Ustaničkoj ulici od preko 240 m2, kuća i dva placa u Grockoj kao i plac od 10 ari u Koraćici vraćen je vlasnicima rešenjima posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu krajem marta 2015. godine.

U narednom periodu Kosmajacu bi trebalo da budu vraćena dva stana i garaža na Zvezdari, oko 400 m2 poslovnog prostora, poslovna zgradu od 114 m2  i stan u Ustaničkoj ulici.

Kosmajac će na raspolaganju ponovo imati i nekretnine na Bulevaru kralja Aleksandra, iznad Cvetkove pijace – stan, kuću, garažu, plac i auto-plac sa zgradom, kao i kuću od preko 1000 m2 na Mirijevu i sportsku halu blizu nje.