Beogradski advokat Dragoslav Otašević, branilac jednog od 18 okrivljenih da su učestvovali u nizu krivičnih dela povezanih sa slučajem krađe identiteta Andreja Vučića, još uvek nije dobio rešenje kojim je Viši sud u Beogradu 8. maja 2017. godine potvrdio optužnicu protiv tih osoba.

Branilac prvookrivljenog Dragoslava Joksimovića kaže za BIRN da nakon što mu rešenje o potvrđivanju bude uručeno, počinje da teče rok od tri dana za žalbu Apelacionom sudu u Beogradu.

„Ukoliko Apelacioni sud prihvati žalbu, tada bi tužilaštvo moralo da uredi optužnicu izvođenjem novih dokaza ili nekom drugom radnjom. Ukoliko žalbe Apelacioni sud ne prihvati, u tom slučaju optužnica stupa na pravnu snagu”, objašnjava Otašević.

Tek nakon toga biće zakazano pripremno ročište i glavni pretres.

Optužnica koja još nije stupila na pravnu snagu, a u čiji deo je BIRN imao uvid, tereti okrivljene za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica. U optužnici se opisuje niz transakcija između fantomskih firmi (navodno osnovanih radi pranja novca i izvlačenja sredstava iz budžeta) i 10 preduzeća koja stvarno posluju na tržištu.

Tako su, na primer, Dragoslav Joksimović, Nemanja Perić, Aleksandar Jović, Mladen Aković i Goran Bošković u periodu od 27. jula 2009. do avgusta 2010. navodno „lažnim prikazivanjem činjenica da privredna društva Amurprojekt, Atraban, Amagangas, Aspranjeft, Atavarinvest, Amurgas, Asomakum, Ares, Arnita Komerc stvarno obavljaju promet dobara i usluga, doveli u zabludu ovlašćena lica u Poreskoj upravi da na štetu tuđe imovine, budžeta Republike Srbije, isplate povraćaj poreza na dodatu vrednost u iznosu od 29.202.672 dinara na račune navedenih fantomskih privrednih društava”.

U optužnici se, između ostalog, navodi da su okrivljeni prenosili novac sa jednog na drugi račun fantomskih firmi. Navodi se, na primer, da je sa računa Asomakuma na račune Amurprojekta, Halikona i Aresa preneto skoro 2,7 miliona dinara.

U optužnici su opisane i brojne druge transakcije, a dodaje se da su nakon takvog prenosa sredstava, okrivljeni sa računa fantomskih firmi Amagangas, Atavarinvest i Amurprojekt, navodno, podizali gotovinu i kupovali devize u ukupnom iznosu od oko 14,75 miliona dinara.

Na taj način su, smatra tužilaštvo, obezbedili firmama koje stvarno posluju, raspolaganje novcem van poslovne dokumentacije, a takođe su vršili i transfer sredstva na račune čitavog niza kinsekih firmi.

Pomenuta petorica okrivljenih terete se za krivično delo prevara i krivično delo pranje novca, a u ovom delu optužnice navodi se i da su Dragoslav Joksimović, Nemanja Perić i Aleksandar Jović osnovali pomenuta fantomska preduzeća na osnovu falsifikovanih ličnih karata. U delu optužnice u koji je BIRN imao uvid ne navodi se na osnovu kojih činjenica je utvrđeno da su pomenute osobe osnovale sporne firme i da su falsifikovale lične karte, između ostalog i ličnu kartu premijerovog brata Andreja Vučića.

Advokat Dragoslav Otašević kaže za BIRN da za to, u dosadašnjem delu postupka, ne postoji nijedan dokaz.

„To treba da se dokaže u sudskom postupku koji predstoji. Te tvrdnje nijednim dokazom nisu potkrepljene, ali kad optužnica stupi na pravnu snagu, videćemo kako će dalje sud da gleda na celu tu priču”, kaže Otašević.

Daljim opisom krivičnih dela koja su, navodno, počinili okrivljeni, ukazuje se da je osim firmi čiji naziv počinje slovom „A”, u nezakonitim transakcijama učestvovao još čitav niz drugih fantomskih firmi, kao i da su sklapani fiktivni poslovi, na osnovu kojih je, između ostalog, tražen povraćaj PDV-a.

Među fiktivnim transakcijama opisana je, na primer, jedna između firme YuMonbat i Asomakuma, kada je prvopomenuto preduzeće platilo Asomakumu za uslugu reklamne kampanje koja, kako se navodi u optužnici, nikada nije izvršena.

Asomakum se bavio i (fiktivnom) prodajom veš-mašina. Naime, firma Maximedia iz Beograda uplatila je Asomakumu 10,5 miliona dinara za tu uslugu, koja nikada nije izvršena, kaže tužilaštvo. Asomakum je, prema nepravosnažnoj optužnici, fiktivno trgovao i igračkama, a na isti način je radio i projektnu dokumentaciju za firmu Termogen iz Beograda i JKP Grejanje iz Pančeva.

Istraga u ovom slučaju trajala je dve godine. Okrivljeni u ovom postupku, pritvoreni su u aprilu 2015. godine, u trenutku kada se pred Privrednim sudom u Beogradu vodio parnični postupak za utvrđivanje ništavosti osnivačkog akta preduzeća Asomakum, koji je pred tim sudom pokrenuo Andrej Vučić, uprkos tome što su za pokretanje tog postupka bili istekli zakonski rokovi, o čemu je BIRN pisao.

Asomakum je osnovan 16. marta 2010. godine. Par meseci kasnije račun te firme dospeo je u blokadu. Informacije o navodnoj upletenosti Andreja Vučića u ovu zloupotrebu, dospele su u javnost u oktobru 2014. godine, kada je Zoran Živković o tome govorio u Skupštini Srbije, nakon čega je predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio da Asomakum zapravo ne pripada Andreju, već da je otvoren uz pomoć njegove falsifikovane lične karte.

U trenutku kada se u oktobru 2014. godine pročulo za aferu „Asomakum”, vlasništvo nad tom firmom je u APR-u bilo registrovano na ime Andreja Vučića već četiri i po godine.

Iako je znao za postojanje preduzeća za koje tvrdi da nije njegovo, on do tada pred Privrednim sudom nije pokretao postupak kojim bi osporio vlasništvo nad Asomakumom, već je to učinio tek nakon što je za to preduzeće saznala javnost.

Taj parnični postupak okončan je prošle godine pravosnažnom presudom kojom je utvrđena apsolutna ništavost osnivačkog akta preduzeća Asomakum.

Pre toga, firma Asomakum bila je spomenuta sredinom 2011. godine kada je objavljeno da je uhapšena inspektorka Poreske uprave Snežana Jezdić zbog sumnje da je u dogovoru sa vlasnicima fantomskih firmi, izbegla da im oduzme pibove i izvrši blokadu računa. U nizu tih firmi, pomenut je i Asomakum, ali tada nije navedeno ko je vlasnik preduzeća.

U izjavi koju je 11.04.2015. dao za medije povodom hapšenja 16 osoba osumnjičenih za pranje para i navodnu krađu identiteta Andreja Vučića, Nebojša Stefanović je rekao da se Snežana Jezdić, poreska inspektorka koja je još 2011. uhapšena zbog toga što je pomenutim firmama na „A“ omogućila da prisvoje novac od PDV-a, već obuhvaćena pretkrivičnim postupkom.

Snežana Jezdić, međutim, prema informacijama koje smo kasnije dobili iz Višeg tužilaštva, nije bila obuhvaćena pomenutom istragom, već se protiv nje vodio postupak pred Trećim osnovnim sudom u Beogradu. Na teret joj je bio stavljen nesavestan rad u službi.

Taj postupak je, međutim, kako piše na Portalu sudova, okončan krajem prošle godine prvostepenom presudom kojom je Jezdićeva oslobođena optužbi.

Krivični postupak protiv 18 osoba koji se vodi pred Višim sudom, trebalo bi da utvrdi ko zaista stoji iza firmi na slovo „A“, ko je tačno ukrao identitet Andreja Vučića i na koji način.

Takođe, ovaj postupak bi trebalo da rasvetli i ko je ukrao identitet drugim osobama koje se u APR-u vode kao vlasnici fantomskih firmi.