Poslanik SNS-a Aleksandar Marković je tokom rasprave u Skupštini Srbije održanoj u utorak, 21. novembra 2017. godine pozvao Agenciju za borbu protiv korupcije da reaguje zbog navodnog neslaganja podataka BIRN-a o donacijama DS-u sa podacima objavljenim na sajtu DS-a.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) je na svom portalu javno.rs, 5. novembra 2012. godine, objavila tekst o donatorima DS-a i o prilozima građana ovoj stranci.

U članku „Volim DS i daću sve za njih“ podaci o pojedinačnim donacijama DS-a koji su se kretali i do par hiljada evra upoređivani su sa imovinskim kartama donatora koji su bili obavezni da prijave imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije.

Tako je, na primer, uočena nelogičnost da su pojedini donatori za stranku izdvajali i par hiljada evra, a da od imovine nisu imali nikakve novčane uloge u bankama, niti nekretnine.

Tom prilikom su novinari BIRN-a razgovarali sa par donatora čija imena su objavljena na sajtu DS-a i niko od njih nije negirao da je uplatio novac, niti je nakon objavljivanja demantovao navode iznete u tekstu.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti svim strankama nalaže da sva izdavanja za stranku koja prelaze prosečnu mesečnu zaradu budu javno objavljena na veb-sajtu stranke i to najkasnije osam dana od uplate.

Takođe, propisano je da fizičko lice može strankama pokloniti najviše 20 prosečnih mesečnih zarada, što je u trenutku objavljivanja priče iznosilo oko 760,000 dinara.

Podaci koji su objavljeni u članku BIRN-a su upravo i preuzeti sa sajta DS-a, tako da su eventualna neslaganja između objavljenih informacija u članku i na sajtu stranke, mogla nastati tek nakon objavljivanja članka.

Na koja neslaganja je poslanik SNS-a Aleksandar Marković mislio u svom izlaganju u Skupštini, novinarima BIRN-a nije poznato.

BIRN je u oktobru 2017. godine objavio istraživanje pod naslovom „Partijske igre: SNS i prijava za pranje novca“ koje je pokrenulo debatu o tome na koji način je vladajuća stranka prikupljala donacije za svoje kampanje.