Iako sebe predstavljaju kao opoziciju Srpskoj naprednoj stranci, postoje brojne veze monarhističkog Pokreta za obnovu Kraljevine Srbije (POKS) sa vladajućom strankom, saznaje BIRN.

Pokret za obnovu Kraljevine Srbije (POKS) zauzeo je četvrto mesto na upravo završenim parlamentarnim izborima, a to što im je cenzus izmakao za „nekoliko hiljada glasova” navode kao najbolji dokaz za „sve one koji su danima zlonamerno tvrdili da će ih SNS progurati u Skupštinu”.

Međutim, pojedini predstavnici POKS-a slali su cirkularne poruke svojim simpatizerima u opštini Žitište u Srednjobanatskom okrugu, tražeći od njih da na lokalnim izborima glasaju upravo za vladajuću SNS.

Dan pred izbore, 20 juna, izborni tim POKS-a je u SMS poruci, do koje je BIRN došao, pozvao svoje članove da krenu u akciju “pozivanja svojih sigurnih glasova“ i “proslede još jednom“ poziv da izađu na glasanje.

U poruci se detaljno opisuje na koji način bi simptizeri POKS-a trebalo da glasaju, a navode se čak i boje izbornih listića: na republičkim i pokrajinskim izborima treba zaokružiti listu broj šest “Za Kraljevinu Srbiju“, a na lokalnim listu broj jedan “Aleksandar Vučić – za našu decu“.

Predsednik POKS-a Žika Gojković istakao je za BIRN da je prema njegovim saznanjima to „lažna informacija”.

„Da su iz SNS hteli da nas proguraju, to su i mogli“, navode iz POKS-a.

Ovo nije prvi put da se Pokret za obnovu Kraljevine Srbije dovodi u vezu sa Srpskom naprednom strankom.

Sam predsednik POKS-a Žika Gojković, nekadašnji potpredsednik SPO-a, postao je 2016. poslanik u Narodnoj Skupštini upravo na listi Srpske napredne stranke.  

Prema pisanju medija, Gojković nije jedini koji je sedeo u skupštinskim klupama na listi SNS. Nekoliko drugih članova POKS-a bili su poslanici u lokalnim skupštinama u Užicu i Novom Sadu.

Ena Nedić, profesorka srpskog jezika iz Novog Sada koja je sredinom juna izazvala pažnju javnosti zapalivši svoju diplomu ispred Narodne Skupštine u znak protesta protiv stanja u državi, takođe je govorila o vezama POKS-a i SNS-a, ali i mobingu i seksualnom uznemiravanju koje je proživela.

U objavi na Fejsbuku, Nedić je priznala da je bila članica POKS-a preko kog je navodno dobila posao u Pozorištu mladih u Novom Sadu.

Kako je navela, na tom poslu se nije pojavljivala, već je umesto toga radila za info službu stranke i putovala po čitavoj Srbiji na političke mitinge o trošku tog javnog preduzeća. Nedić je rekla da je prihvatila ovaj angažman jer je morala da “prehrani dete“ i želela da se zaposli  u struci.

Prema njenim rečima, pokret je napustila kada je „naišla na audio snimke na kojima se na desetak mesta otkriva“ da su finansijeri stranke Andrej Vučić, brat predsednika Srbije, i Nikola Selaković, generalni sekretar predsedništva Srbije.

POKS je na izbore izašao u okviru koalicije „Za Kraljevinu Srbiju”. Pokret predstavlja najveće iznenađenje izbora jer su nakon samo tri godine postojanja iza sebe ostavili mnoge poznatije i etabliranije stranke.

Iako POKS nije prešao cenzus na parlamentarnim izborima ove godine, napravili su ekstremno veliki skok u broju glasova od 2018. godine kada su na izborima za Skupštinu Grada Beograda osvojili 0,53 odsto, odnosno tek 4.291 glas.

Bliži sa vladajućom, nego sa kraljevskom porodicom

Iako je predsednik POKS-a i nosilac izborne liste Žika Gojković u sredu uveče, nakon zatvaranja 234 biračka mesta gde su ponovljeni izbori, slavodobitno objavio da su monarhisti ušli u Skupštinu Srbije „prvi put posle 75 godina”, rezultati objavljeni u četvrtak su ga demantovali.

Gojković kaže za BIRN da rezultati izbora govore najbolje da oni ne sarađuju sa SNS-om, jer bi u suprotnom prešli cenzus.

Na molbu da prokomentariše naša saznanja o instrukcijama njihovim članovima u Žitištu da na republičkim izborima glasaju za POKS, a na lokalnim izborima za SNS, Gojković kaže da „može samo da se nasmeje na te tvrdnje”.

Navodi da su u Žitištu u „foto finišu” prešli cenzus i da neko „hoće da ih ocrni”.

„Ne vidim nikakvu logiku u tome, osim ako to nisu neki bivši članovi, jer znam da je tamo bilo problema, da je bilo svađe i da nas je jedna grupacija napustila i da možda na taj način hoće da nam se osvete“, istakao je Gojković.

Prema saznanjima BIRN-a, poruka je poslata sa mobilnog telefona članice POKS-a čije ime se nalazi na izbornoj listi pokreta za republičke izbore.

SNS je na lokalnim izborima u Žitištu osvojio preko 50 odsto glasova, dok je POKS dobio poverenje pet odsto birača.

Kritike SNS-u tokom kampanje

U jeku izborne kampanje, POKS je više puta kritikovala vladajuću stranku. Šest dana pred izbore, 15. juna, POKS je osudio „političku zloupotrebu baze korisnika mobilne mreže Telekoma Srbije od strane predstavnika SNS”.

„Pozivanje telefonom iz izbornih štabova Srpske napredne stranke i postavljanje političkih pitanja građanima predstavlja direktno kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti i očit primer vođenja prljave predizborne kampanje“, naveli su u zvaničnom saopštenju.

POKS je formalno konzervativna monarhistička stranka, ali su u poslednjih godinu dana, od kada su više prisutni u javnosti, zastupali i ideje sa levog političkog spektra, kao što je smanjenje radnih sati sa osam na šest časova ili čak predlog zabrane naplate dugovanja za komunalije socijalno ugroženim građanima preko sudskih ili javnih izvršitelja.

Na proteklim izborima, između ostalih, nastupili su u koaliciji sa Monarhističkim frontom, političkom opcijom koju je ove godine formirao princ Vladimir Karađorđević, unuk jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića koji 1934. ubijen u Marselju. Vladimir Karađorđević nije davao izjave u ime koalicije tokom kampanje i malo je poznat srpskoj javnosti.

Delegacija POKS-a se u decembru 2019. srela i sa princom Aleksandrom Karađorđevićem, ali on formalno nije podržao koaliciju “Za Kraljevinu Srbiju“ na izborima. Krunski Savet do objave teksta nije odgovorio na pitanja BIRN-a o vezama sa ovim monarhističkim pokretom.