Većina vodećih kandidata na parlamentarnim izborima 24. aprila nemaju mnogo imovine, dok pojedini veterani političke scene nemaju niti jednu nekretninu koja se vodi na njihovo ime, pokazuju javno dostupni podaci koje je prikupio BIRN.

Političari poput nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića ili Vojislava Šešelja, bivšeg zamenika premijera, ne poseduju nikakvu imovinu na svoje ime. Premijer Aleksandar Vučić vodi se kao vlasnik skromne garsonjere, dok lider opozicione Demokratske stranke Bojan Pajtić ima mali, jednosoban stan.

Ipak, u pojedinim slučajevima, članovi njihovih porodica upisani su kao vlasnici mnogo vrednije imovine.

Istraživanje BIRN-a obuhvatilo je 11 bivših i sadašnjih državnih funkcionera, nosilaca izbornih lista na predstojećim parlamentarnim izborima, a ukršteni  su podaci iz registra nekretnina, privrednih registara i Agencije za borbu protiv korupcije.

Ovo istraživanje, ipak, ne daje punu sliku prave finansijske moći srpskih političara, jer se bavilo samo javno dostupnim podacima, a ne i eventualnim tajnim putevima novca.

Samo bi se za Dragana Markovića Palmu, lidera Jedinstvene Srbije, moglo reći da ima daleko veću imovinu od svojih kolega, njih jedanaest, od kojih je devet pristalo da razgovara o svojoj imovini.

boris-tadic-imovinska-karta

Boris Tadić, predsednik Srbije između 2004. i 2012. godine i lider koalicije Zajedno za bolju Srbiju, nije registrovan kao vlasnik bilo kakvih nekretnina ili preduzeća.

Tadić je BIRN-u rekao da su njegovi roditelji dobili stan od univerziteta koji su kasnije otkupili, kao i da su davno kupili vikendicu od 19 kvadrata koju su platili 7000 nemačkih maraka i kasnije je dogradili.

“Nemam druge nekretnine ni u zemlji ni inostranstvu jer do sada, na osnovu primanja koja sam imao, nije bilo mogućnosti da ih steknem”, rekao je Tadić.

bojan-pajtic-imovinska-karta

Bojan Pajtić, predsednik vojvođanske vlade i nosilac liste opozicione Demokratske stranke, poseduje jednosoban stan u Novom Sadu.

Njegova supruga Vesna vodi se kao vlasnica polovine trosobnog stana u Novom Sadu, koju je, kako je Pajtić izjavio za BIRN, nasledila od oca i ubrzo prodala sestri tako da više nema veze s ovom nekretninom.

„Moj stan je kupljen 1999. godine, kada nisam bio na javnoj funkciji, sredstvima koja su mi poklonili baba i deda dok sam bio na postdiplomskim studijama“, rekao je Pajtić BIRN-u. Naveo je i da je stan koštao 40.000 nemačkih maraka.

cedomir-jovanovic-imovinska-karta

Ni Čedomir Jovanović, drugi nosilac liste Savez za bolju Srbiju, ni njegova supruga Jelena nemaju nikakvu nekretninu na svom imenu. Prema ranijim medijskim izveštajima, njih dvoje žive u iznajmljenoj vili u Zemunu.

Jovanović, bivši poslanik i potpredsednik vlade, upisan je kao vlasnik 1420 kvadrata zemlje u Mladenovcu, kao i firme Agrohub, koja se bavi poslovima u poljoprivredi.

Do februara 2015. godine, Jovanović je imao i 45 odsto kompanije SHSF, pre nego što je svoj udeo preneo na drugu osobu, navela je njegova partija, LDP, u mejlu poslatom BIRN-u. Firma koja je u međuvremenu otišla u stečaj, bila je uključena u poslove s energetikom i imala je oko 1.200 kvadrata poslovnog prostora u beogradskom naselju Krnjača.

Njegova supruga Jelena Jovanović vlasnica je 0,15 odsto akcija u kompaniji Agroposlovi, koja je takođe uključena u poljoprivredne poslove.

seselj-imovinska-karta

Vojislav Šešelj, koji predvodi listu ultranacionalističke Radikalne stranke, nakon što je u martu oslobođen optužbi pred Haškim tribunalom, živi u kući u Batajnici čiji je vlasnik njegova supruga Jadranka, koja je vlasnica i placa i poljoprivrednog zemljišta na istoj adresi.

Šešeljeva majka Danica, koja je preminula 2007. godine, još uvek se vodi kao vlasnica dve parcele, garaže i dve kuće ukupne površine 500 metara kvadratnih. Šešelj, koji je bio potpredsednik vlade Srbije od 1998. do 2000. godine, upisan je samo kao vlasnik 56 odsto akcija izdavačke kuće Velika Srbija, koja ima kapital oko 1.000 evra.

Suvlasnici ove firme su do pre nekoliko godina bili i premijer Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, nekada bliski saradnici Šešelja. Šešelj nije odgovorio na pitanja BIRN-a.

aleksandar-vucic-imovinska-karta

Prema poslednjem izveštaju o imovini, dostupnom na Agencije za borbu protiv korupcije, sam Vučić je vlasnik garsonjere od 30 metara kvadratnih u naselju Belvil na Novom Beogradu. U istoj zgradi, odmah do premijerove garsonjere, nalazi se i trosoban stan površine 104 kvadratna metra, čiji je vlasnik njegova supruga Tamara Đukanović. U intervjuu koji je 13. aprila dao KRIK-u, Vučić je rekao da su joj taj stan kupili roditelji.

Vučić se u katastru vodi i kao vlasnik stana površine 118 kvadrata, takođe na Novom Beogradu, koji mu je 1998. godine, kada je bio ministar informisanja, dodelila Vlada Srbije. Međutim, kako je u kratkom razgovoru za BIRN rekla Suzana Vasiljević, Vučićeva pomoćnica za medije, postoje neke greške u podacima iz katastra, jer je taj stan premijer prepisao na bivšu suprugu  Kseniju, ali se ona još uvek nije upisala kao vlasnica stana.

Vučićev brat, Andrej, vlasnik je četvorosobnog stana na Novom Beogradu. Njegov otac, Anđelko, ima kuću od 174 metra kvadratna u beogradskom naselju Jajinci, koja je, prema katastarskim podacima, sazidana bez građevinske dozvole. Vlasnik je i oko 2,4 hektara zemlje kod Sremske Mitrovice.

Vučićeva majka Angelina vlasnik je oko 70 ari zemlje u Bečeju i do februara ove godine posedovala je stan na Novom Beogradu površine 62 metra kvadratna. Vučićevi roditelji su vlasnici stana u Krunskoj ulici u centru Beograda, čija površina nije zabeležena u katastru. Takođe, upisani su kao vlasnici još jednog stana od 88 metara kvadratnih na Novom Beogradu, ali je Vasiljević rekla da su ovaj stan zamenili za stan u Krunskoj.

dragan-markovic-palma-imovinska-karta

Dragan Marković Palma, koji sa Ivicom Dačićem predvodi koaliciju Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, može se pohvaliti najvećom imovinom od svih nosilaca izbornih lista.

Sa suprugom Snežanom, sinom Daliborom i Daliborovom kompanijom „Palma“, koju je nasledio od oca, Marković je suvlasnik 190 hektara zemlje i 3.500 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora. Marković nije odgovorio na pitanja koje mu je poslao BIRN.

ivica-dacic-imovinska-karta

Njegov koalicioni partner Ivica Dačić, bivši premijer, ministar unutrašnjih poslova i saradnik Slobodana Miloševića, prema podacima iz katastra nema ništa na svom imenu, ali se u prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije navodi da je vlasnik dve trećine stana površine 119 kvadrata. Dačićeva stranka, SPS, u odgovoru BIRN-u navela je da se radi o grešci u katastru.

sanda-raskovic-ivic-imovinska-karta

Sanda Rašković Ivić, bivša komesarka za izbeglice koja predvodi desničarsku koaliciju Demokratske stranke Srbije i Pokreta Dveri, nije registrovana kao vlasnik bilo kakve imovine. Njen suprug Aleksandar Ivić ima trosoban stan u centru Beograda, vikendicu na Fruškoj gori i nasleđeno poljoprivredno zemljište u Vojvodini.

Aleksandar Ivić je BIRN-u rekao da su stan kupili 1996. godine na njegovo ime jer supruga u to vreme nije imala srpsko državljanstvo, kao i da joj je kasnije poklonio polovinu, ali da to nisu upisali u katastar.

sasa-radulovic-imovinska-karta

Saša Radulović, bivši ministar privrede, nema nekretnine na svom imenu. Ranije je bio stečajni upravnik registrovan u stanu majke Danice, koji je kupila 1990. godine, navodi se u Radulovićevom odgovoru BIRN-u.

Radulovićeva supruga Tatjana vlasnica je dve firme sa kapitalom od 1.000 evra. Istovremeno je suvlasnik četiri nasleđene nekretnine u beogradskom naselju Vračar.

borko-stefanovic-imovinska-karta

Borko Stefanović, poslanik, nekadašnji funkcioner Ministarstva spoljnih poslova i lider Levice Srbije, nije upisan u katastar kao vlasnik bilo kakve nekretnine, ali je u prijavi imovine naveo da poseduje dve trećine trosobnog stana od 86 kvadrata.

Stefanović je naveo da je greška napravljena u katastru. „Kupio sam ovaj stan kada sam prodao jedan manji koji sam nasledio“, rekao je Stefanović. „Doplatio sam od novca koji sam uštedeo u SAD“, rekao je Stefanović, koji je od 2003. do 2007. godine radio u ambasadi Srbije i Crne Gore u Vašingtonu. Njegov otac Vasilije vlasnik je malog stana i kancelarije, dok njegov brat Branislav ima stan u kojem su, prema Stefanovićevim rečima, njih dvojica odrasli.

bosko-obradovic-imovinska-karta

Lider Dveri, Boško Obradović, odbornik u lokalnoj skupštini u Čačku, vlasnik je stana površine 63 metra kvadratna u Čačku i suvlasnik izdavačke kuće Catena Mundi u Beogradu. U odgovoru BIRN-u Obradović je rekao da se još uvek ne smatra „vlasnikom“ stana, jer će još četiri godine banci otplaćivati kredit.

Prijava imovine

Prema zakonu koji se primenjuje od 2010. godine, nosioci javnih funkcija u Srbiji obavezni su da prijave imovinu Agenciji za borbu protiv korupcije.

Prema tom zakonu, osim sopstvenog vlasništva, političari su obavezni da prijave imovinu koju poseduju njihovi supružnici ili partneri, deca, roditelji, braća, sestre i, na zahtev Agencije, sve ostale osobe sa kojima su u vezi.

U prijavi je potrebno navesti podatke o nekretninama, vozilima, vrednostima, vrednim umetničkim delima, bankovnim depozitima, vlasništvu u kompanijama, pravima, dugovima, zajmovima, prihodu.

 “Pošto birači u Srbiji pokazuju animozitet prema onima koji su bogati, a pogotovo prema onima koji su se obogaitli za vreme bavljenja politikom, logično je da se političari ponašaju u skladu s tim, pa čak i ako imaju imovinu, nisu baš radi da je vode pod svojim imenom”, kaže Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija.

Napominjući da su, zvanično, prosečne zarade političara u Srbiji relativno niske, Nenadić kaže da je moguće da deo njihove imovine nije prijavljen i da zavisi od toga koliko imaju ljudi od poverenja kojima mogu da prepišu imovinu.

„Ne postoji mehanizam za takvu vrstu provere“, rekao je Nenadić BIRN-u.

“Domaći zakoni ne sadrže rešenja koja bi to mogla da spreče političare da imovinu prepišu na treća lica”, kaže Nenadić.