Dok opštine širom Srbije preko javno-privatnog partnertstva menjaju svoje ulično osvetljenje, a iste privatne firme dobijaju milione evra kako bi im ugradile energetski efikasne LED svetiljke, još uvek je nepoznato na čiju inicijativu se ovi projekti pokreću.

Komisija za javno-privatno partnerstvo dužna je da u roku od pet dana odgovori na zahtev BIRN-a iz novembra 2018. godine kojim su traženi predlozi projekata za modernizaciju rasvete širom Srbije, navodi se u rešenju Poverenika od 7. avgusta 2020. Ovi projekti služili su kao osnova za sklapanje poslova koje su dobile firme povezane sa vrhom mađarske i srpske vlasti.

BIRN je u svom zahtevu tražio i informacije o tome ko su podnosioci predloga ovih projekata. Prema Zakonu o javno-privatnom partnerstvu, komisija daje preporuke na zahteve “javnog tela”, odnosno lokalnih samouprava. Međutim, lokalni mediji u Kragujevcu i Požarevcu navode da je u tim mestima inicijativu za zamenu sijalica pokrenuo privatni partner – Resalta, jedna od firmi koja dobija poslove.

Vlada Republike Srbije osnovala je komisiju koja pomaže u pripremi i realizaciji projekata javno-privatnog partnerstva i učestvuje u njihovom odobravanju. Komisija za javno-privatno partnerstvo nikada nije odgovorila na novinarska pitanja BIRN-a o ovim poslovima.

Poslovi zamene uličnih svetiljki pod lupom su javnosti od juna 2019. godine kada je BIRN objavio istraživanje koje je pokazalo da je gotovo sve poslove dobila ista grupa firmi iz Mađarske, Slovenije i Srbije. Ove firme povezane su sa ljudima bliskim mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, premijerki Srbije Ani Brnabić i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, odnosno vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci.

Firme Elios SRB, ESCO Elios, ENEF, U Light Kft, Resalta, Keep Light i njihovi partneri obezbedile su više od 50 miliona evra za poslove koji su plaćeni novcem iz budžeta lokalnih samouprava do kraja 2019. godine. 

Nakon prvog objavljenog teksta, BIRN je nastavio da prati tendere iz ove oblasti. Otkrili smo da je ova grupa firmi nastavila da dobija poslove i da su od 2016. do kraja 2019. godine pobedili na 22 od 24 tendera za rasvetu. 

U 2020. godini firme ESCO Elios i Keep Light dobile su posao zamene sijalica u Sremskoj Mitrovici. Sa godišnjom naknadom od 325.295 evra koji će opština plaćati privatnom partneru narednih 13 godina, vrednost ovog posla je preko 4,2 miliona evra.

Na tenderu u Subotici pobedio je poslovni partner ovih firmi koji im se ponekad javlja kao konkurencija – srpski ogranak mađarske firme Smart Energy Investment.