To rešenje Poverenika, koje je BIRN-u dostavljeno danas, usledilo je nakon žalbe podnete protiv  Višeg suda, jer nije u zakonskom roku BIRN-u dostavio informacije o postupku izručenja Darka Šarića.

BIRN je te informacije i dokumentaciju zatražio još 11. februara ove godine, jer ni nakon godinu dana javnosti nije poznato da li je Darko Šarić izručen i iz koje zemlje, ili se, pak, dobrovoljno predao nakon pregovora njegovog branioca sa Ministarstvom pravde, kako je to izjavio njegov advokat, Radoslav Baćević. Kako su se zbog izostanka zvaničnih informacija, pojavile spekulacije o tome da se Darko Šarić, protiv kojeg se pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu vodi postupak za šverc kokaina i pranje novca, navodno nagodio sa vrhom države, BIRN je od nadležnih državnih institucija – Ministarstva pravde i Višeg suda u Beogradu, o tome zatražio zvanične informacije.

Na osnovu Zakona o dostupnosti informacijama od javnog značaja, od Višeg suda smo zatražili informaciju o tome da li je Darko Šarić ekstradiran Srbiji i ukoliko jeste, kada i koji državni organ je obavestio Viši sud u Beogradu o njegovom lišenju slobode. Od suda smo zatražili i svu dokumentaciju u vezi sa tim, kao i u vezi sa lokacijom na kojoj je Šarić lišen slobode. Sud smo, takođe, pitali i  šta je o svom lišavanju slobode Darko Šarić rekao na saslušanju 18. marta 2014. održanom povodom određivanja pritvora i zatražili kopije zapisnika ili transkripta sa pomnutog saslušanja.

Kako Viši sud nije dostavio tražene informacije, Poverenik za informacije od javnog značaja je naložio da sud to učini u roku od tri dana i da o tome obavesti Poverenika u roku od sedam dana.