U Srbiji je u poslednjih deset godina izdato 137 obaveštenja o povlačenju medicinskih uređaja sa tržišta ili bezbednosnih upozorenja koji se tiču implanata. Sve ove podatke prikupio je BIRN i oni su sada deo velike međunarodne baze medicinskih uređaja koju vodi Međunarodni konzorcijom istraživačkih novinara, ICIJ.

ICIJ je pre tačno godinu, u novembru 2018. godine, objavio veliko istraživanje pod nazivom „Implant Files” o implantima koji su korišćeni širom sveta, a koji su izazivali različite zdravstvene probleme kod pacijenata zbog čega su morali da budu povučeni sa tržišta.

Osim desetina priča iz različitih država kao deo istraživanja objavljena i je međunarodna baza medicinskih uređaja. Danas je baza postala bogatija za informacije iz još dvadeset zemalja, među kojima je i Srbija.

BIRN je učestvovao u ažuriranju ove baze prikupljajući sva obaveštenja o povlačenju ili o bezbednosti medicinskih uređaja koji se koriste u Srbiji i obradom podataka iz tih dokumenata.

Istraživanje ICIJ-a pokazalo je da nadležni organi za zdravstvo u zemljama širom sveta nisu uspeli da zaštite milione pacijenata od loše testiranih implanata koji prete da ugroze zdravlje i bezbednost ljudi kojima su ugrađeni.

Iz Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Agencije za lekove i medicinska sredstva nisu odgovorilli na pitanja BIRN-a.

U bazi ICIJ trenutno se nalazi preko 120,000 dokumenata – različitih vrsta obaveštenja poput obaveštenja o povlačenju medicinskih uređaja sa tržišta ili bezbednosnih obaveštenja.

Na osnovu tih dokumenata, u bazi se može pronaći koji su uređaji bili predmet neke vrste bezbednosnog upozorenja, ukoliko su povučeni sa tržišta ima objašnjenja koji su razlozi za njihovo povlačenje, kao i koje su kompanije proizvele svaki od tih uređaja i koje su njihove majke-firme.