Istraživanje „Otkrivanje tajne ministarskog sefa“ u kome je objavljen nacrt ugovora između Vlade Srbije i „Etihad airways“, a koje otkriva da je država Srbija za 51% vlasništva u novoformiranoj „Air Serbia“ platila višestruko u odnosu na partnera iz UAE ponelo je godišnju nagradu za istraživačko novinarstvo koje dodeljuju NUNS i Ambasada SAD u Srbiji. Slobodan Georgiev, novinar BIRN Srbija i autor teksta, odneo je pobedu u konkurenciji „Štampani mediji“, a tekst je objavljen u nedeljniku „Vreme“ 7. avgusta 2014. godine.

Takođe, još jedan novinar BIRN Srbija bio je nominovan za ovogodišnju nagradu u kategoriji „Onlajn mediji“ – Aleksandar Đorđević za svoju priču „Ispumpavanje kopa i budžeta“ o netransparentnoj dodeli posla za ispumpavanje vode iz kopa Tamnava nakon poplava u maju 2014. godine.

Svečanoj dodeli na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu prisustvovao je i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi, koji se rekao „da su u Srbiji nezavisne institucije, među kojima su ombudsman, poverenik za informacije od javnog značaja, poverenik za zaštitu ravnopravnosti, aktivne i vredne i da je njihova svrha ista – da postavljaju teška pitanja, razmatraju pitanja od opšteg značaja i da se pobrinu da se osnovane demokratske i ustavne vrednosti u Srbiji poštuju“.

Osim Georgieva, u kategoriji „Elektronski mediji“ pobedu je odneo novinar TV N1 Adam Santovac, dok su Perica Gunjić i Milica Stojanović iz Centra za istraživačko novinarstvo Srbije bili najbolji u kategoriji „Onlajn mediji“.

Ovu nagradu deseti put tradicionalno dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije uz podršku Ambasade SAD.