Na pitanje sudije Višeg suda u Beogradu, Zorana Ganića da li želi da da iskaz, Jović je rekao da ostaje pri ranije datoj izjavi.

„Ostajem u celosti pri izjavi koju sam dao u prethodnom postupku i u saglasnosti sa braniocima, odlučio sam da do daljeg ne odgovaram na pitanja suda ili tužioca“, rekao je Dejan Jović, zamenik načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u beogradskoj policiji.

On je u decembru 2018. godine bio uhapšen zbog sumnji da je počinio krivična dela zloupotreba službenog položaja i trgovina uticajem.

Ipak, optužni predlog Višeg tužilaštva, Jovića tereti za jedno krivično delo – trgovinu uticajem, jer je, prema navodima iz optužnog akta, uticao na službenika Policijske stanice Zvezdara, Bojana Mijovića, koji je postupao u jednom predmetu porodičnog nasilja.

Jović je, naime, pozvao kolegu telefonom i zamolio ga da S.S. prijavljenom za nasilje u porodici, umesto hitne mere, izrekne meru upozorenja.

„Telefonski razgovor sa Dejanom Jovićem nije imao nikakvog uticaja na moju odluku u predmetu porodičnog nasilja koji sam vodio protiv S.S, a odluku sam doneo isključivo na osnovu razgovora sa S.S. i na osnovu postojećeg stanja u spisima tog predmeta“, rekao je u nastavku suđenja Mijović, koji je optužen za zloupotrebu službenog položaja.

On je rekao da ostaje pri izjavi datoj u prethodnom postupku, kao i da će iskoristiti svoje pravo da na pitanja suda i tužilaštva u vezi sa sadržinom razgovora sa Jovićem, ne odgovara.

Odgovarajući na pitanja svog branioca u vezi sa slučajem porodičnog nasilja na čiji je ishod, prema navodima tužilaštva uticao Jović, policajac Mijović je rekao da je pre postupka koji je on vodio, u istom slučaju ranije već dva puta postupano i da nijednom nije bilo elemenata krivičnog dela, niti su bile naložene hitne mere.

Mijović je rekao i da je postupak protiv S.S. pokrenut pošto je njegova bivša supruga prijavila da joj je slao neprimerene poruke koje su se odnosile na neslaganja zbog odlaska deteta na sportsko takmičenje.

„Nakon obavljenog razgovora sa B.J.(bivša supruga S.S.), obavestio sam dežurnog tužioca i on je rekao da u tom slučaju nema elemenata krivičnog dela i da treba da postupim u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici“, rekao je Mijović dodajući da je o odluci u tom predmetu obavestio neposredno višeg starešinu Suada Bektovića, koji je zadužen za verifikaciju takvih odluka.

„Do sada neposredno viši starešina nije izmenio nijednu moju odluku“, rekao je Mijović zaključujući da je njegova procena u ovom slučaju bila da nema neposredne ni posredne opasnosti od nasilja u porodici, kao i da od rešavanja tog slučaja nije bilo novih prijava, niti su nastupile bilo kakve štetne posledice.

Odbrana je i na današnjem ročištu ponovila zahtev da se suđenje zatvori za javnost.

Takođe, još jednom je osporavana relevantnost prisluškivanih razgovora Mijovića i Jovića, koje je tužilaštvo sudu priložilo kao dokaz, jer je prema rečima advokata Veljka Delibašića, naredba o prisluškivanju doneta suprotno zakonima.

Sudija Ganić je, međutim, ostao pri ranijoj odluci da za sada postupak ne treba zatvarati za javnost, i da će o pojedinim dokazima odluke donositi tokom dokaznog postupka.

Suđenje pred Višim sudom biće nastavljeno 3. jula 2019. godine daljim saslušavanjem svedoka. Prema rečima sudije Ganića, biće saslušani S.S. protiv kojeg je policijski službenik Mijović vodio postupak zbog porodičnog nasilja, i Mijovićev starešina Suad Bektović.

Kome je smetao Jović

Nakon što je uhapšen 12. decembra 2018. godine, pojedini mediji su izveštavali o tome da je pomenuti slučaj navodnog uticaja Dejana Jovića na slučaj porodičnog nasilja, navodno samo povod da se ovaj inspektor udalji od istraga koje je vodio u Odeljenju za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata.

Jović, koji je nakon hapšenja u pritvoru bio 30 dana, prethodno je šest meseci praćen i prisluškivan zbog navodnih protivzakonitih kontakata sa kriminalcima.

O tome su nakon hapšenja, pisali i tabloidi bliski vlastima navodeći da je Jović saradnik „škaljarskog“ kriminalnog klana.

S druge strane, pojedini policijski izvori su spekulisali da je Jović zasmetao pojedincima iz vrha policije zbog svog učešća u važnim istragama, poput one zbog ubistva Vlastimira Miloševića u januaru 2017. godine za koje je prvobitno bio optužen (a potom oslobođen svake odgovornosti) Veljko Belivuk poznat kao Velja Nevolja i kao bliski prijatelj i saradnik sada pokojnog Aleksandra Stankovića, Saleta Mutavog, koji je, kako se veruje, imao posebne veze u vrhu MUP-a.

Jović je bio uključen i u istragu u vezi sa demoliranjem noćnog kluba Komitet u Beogradu u oktobru prošle godine, kada je 15-ak muškaraca upalo je u taj klub prepun gostiju i bejzbol palicama demoliralo inventar, a tom prilikom povređeno je i nekoliko gostiju.

I u vezi sa ovim incidentom, pominjano je ime Veljka Belivuka.

Prema navodima istih izvora, Jović je „na mere“ stavljen posle ubistva Dragoslava Miloradovića zvanog Gale, bliskog prijatelja, kuma i saradnika Luke Bojovića, navodno bliskog „Škaljaricima“.

Iz policijskih izvora se može čuti da su Jovićevi problemi počeli nakon što se 28. maja 2018, u beogradskom naselju Karaburma dogodilo ubistvo.

Tada je Jović stupio u kontakt sa „operativnom vezom“, osobom iz sveta kriminala, što je u skladu sa propisima, prijavio naređenom.

Ubrzo, na predlog MUP-a, sudija za prethodni postupak, 19. juna 2018. donosi naredbu o praćenju i prisluškivanju Jovića.

Nakon šest meseci „mera“, Jović je, kako je na prethodnom ročištu održanom u martu ove godine rekao Jovićev branilac Veljko Delibašić, optužen jer je zvao kolegu da urgira da „ne tuku“ S.S. prijavljenog za nasilje, kada sutradan bude došao u policiju.

Protiv Jovića se, osim krivičnog postupka pred Višim sudom u Beogradu, vodi i disciplinski postupak pred Disciplinskom komisijom Ministarstva unutrašnjih poslova, a kako saznajemo, trenutno je u toku saslušavanje svedoka.