Na Kalemegdanu ponovo zvuk bušilica i mešalica – majstori užurbano rade na mestu koje ime status kulturnog dobra od velikog značaja gde je pre više od pola godine nedozvoljeno do temelja srušen trošni objekat star skoro čitav vek.

Javno preduzeće Beogradska tvrđava je navedeni objekat dala u zakup ugostiteljskim preduzećima kako bi ga adaptirali za „kulturno-umetničke i ugostiteljske namene’’.

Umesto objekta kulture, investitori su planirali da podignu kafeteriju sa letnjom baštom.

Na ulazu u gradilište, koje je mesecima bilo napušteno, stoji stara građevinska tabla i nova zaštitna najlonska ograda koja radove krije od očiju prolaznika.

Izvor BIRN-a navodi da su novi radovi otpočeli pre desetak dana i da bi trebalo da traju najmanje dva do tri meseca.

Isti izvor rekao je za BIRN da su radnike angažovali „privatnici“, ne ulazeći u detalje ko su oni niti šta se trenutno radi na gradilištu.

Petar Andrijašević, direktor Javnog preduzeća Beogradska tvrđava, u čijoj je nadležnosti park Kalemegdan kaže za BIRN da su u parku radnici koji zatrpavaju arheološke iskopine napravljene u zimu 2018. godine i vraćaju objekat i prostor oko njega u prvobitno stanje.

Vladimir Gajić, vlasnik preduzeća Cig i lanca restorana Monument koje je zakupilo navedeni prostor na Kalemegdanu, nije odgovarao na pozive BIRN-a.

Krajem 2017. godine Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Republička građevinska inspekcija svojim rešenjima naložili su obustavu radova i vraćanje prostora i srušene zgrade u prvobitno stanje, jer nisu bili ispoštovani uslovi adaptacije i rekonstrukcije starog objekta koje je Zavod propisao.

Republički zavod nije odgovorio BIRN-u na pitanje da li im se obratio bilo ko od investitora, izvođača radova ili građevinskih inspektora, kao ni da li je Zavod u međuvremenu propisao nove uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite da bi se izvodili bilo kakvi budući radovi.

Grad Beograd je početkom 2018. godine, pred Privrednim sudom, pokrenuo spor radi poništaja Ugovora o zakupu, protiv JP Beogradska tvrđava i ugostiteljskih preduzeća koja zidaju objekat na Kalemegdanu.

Detaljnije o tužbi Grada i hronologiji ovog slučaja čitajte u posebnom tekstu.