U dopisu u koji je BIRN imao uvid i koji je poslat 5. januara 2018. godine kompanija Mitilineos podseća Vladu Srbije na obaveze, koje je preuzela po odluci arbitražnog suda u Švajcarskoj, kojom se država Srbija obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u visini od skoro 40 miliona dolara.

Pored toga, Vladi Srbije se stavlja do znanja da svaki dan neizvršenja ove odluke košta građane Srbije skoro 3000 dolara, tako da je od stupanja na snagu Odluke arbitražnog suda 19. oktobra 2017. godine do danas Srbija dužna na ime kamata preko 200 hiljada dolara.

I taj se dug iz dana u dan uvećava.

BIRN je kontaktirao kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić za komentar, ali nam je sugerisano da proverimo u Ministarstvu finansija direktno, jer je dopis na njih adresiran. U Ministarstvu finansija nisu mogli da nam kažu ništa više o tom slučaju, osim što nas je PR menadžerka ministarstva uputila na Ministarstvo privrede.

U dopisu u koji je BIRN imao uvid ne pominje se Ministarstvo privrede, na njih dopis nije adresiran, već samo na ministra finansija Dušana Vujovića, kao i na Upravu za trezor i Upravu za javni dug. Takođe, sa dopisom je upoznat i Milan Lazić iz advokatske kancelarije Karanović i Nikolić iz Beograda, koja zastupa državu Srbiju u ovom postupku.

Iz kompanije Mitilineos se pozivaju na odluku iz oktobra 2017. godine koja je konačna, a žalba Federalnom sudu Švajcarske, koju je Srbija preko svojih zastupnika podnela, ne odlaže izvršenje.

Kada je srpska javnost saznala da će Srbija morati da plati tih 40 miliona dolara, davno zaboravljenoj grčkoj kompaniji Mitilineos, iz Vlade Srbije su dolazili umirujući glasovi da će sve biti sprovedeno kako sud nalaže.

Tako je Ana Brnabić, predsednica Vlade, još krajem avgusta 2017. izjavila da to neće biti problem za budžet Srbije, jer je državna kasa u odličnom stanju:

„Nije dobra vest, ali se neće drastično odraziti na budžet. Sva sreća, stvarno imamo suficit daleko više nego što je planirano. U principu ćemo možda morati da izbacimo jedan ili dva projekta, koji smo planirali do kraja godine iz finansiranja, što nije problem“, kazala je Brnabić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, a prenela je agencija Beta.

Dakle, Srbije se bila obavezala da isplati kompenzaciju ovoj kompaniji u vezi sa sporom, koji je vođen još od 2005. godine, kada je ova grčka kompanija procenila da njen srpski partner RTV BOR ne izvršava obaveze prema sporazumima i ugovorima, koji su napravljeni još u drugoj polovini devedesetih godina prošlog veka.

Tada je SR Jugoslavija, u junu 1997. godine,  bila potpisala međudržavni Sporazum sa Grčkom o zaštiti i promociji investicija.

Ministar rudarstva i energetike Vlade Srbije Aleksandar Antić je u prvim komentarima nakon presude rekao da su taj problem napravile prethodne vlade u periodu 2004-2012. godine:

„To je još jedan od ‘skeleta koji je iskočio iz ormara’, problem iz prošlosti sa kojim se ova i prethodna vlada suočavaju“, dodao je Antić, a prenela agencija Tanjug.

BIRN je u vezi sa ovim „slučajem“ tražio od Ministarstva rudarstva i energetike da nam dostavi dokumentaciju, ali je zahtev BIRN-a bio odbijen, jer se ministarstvo pozvalo na činjenicu da ta dokumenta imaju oznaku „strogo poverljive informacije i dokumenti“.

BIRN se žalio Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, koji sada vodi postupak protiv Ministarstva.  

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta koji finansira Britanska ambasada u Beogradu. Stavovi izrečeni u tekstu predstavljaju stavove autora i ne oslikavaju stavove donatora.