U dokumentu koji je datiran na 20. novembar 2017. godine kancelarija ombudsmana utvrđuje da je „Ministrastvo unutrašnjih poslova, Sektor unutrašnje kontrole (SUK), nezakonito i nepravilno postupilo 31. decembra 2016. godine na taj način što u rešenjima o zadržavanju osumnjičenih Milana Dumovića i Mladena Trbovića, donetim nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca, nisu obrazloženi razlozi za pritvor, čije je postojanje predstavljalo osnov za policijsko hapšenje pomenutih građana“.

Dalje, detaljno se opisuje čitav postupak hapšenja i zadržavanja u pritvoru Dumovića i Trbovića za koje je javnost u Srbiji i saznala tek pošto su bili uhapšeni poslednjeg dana 2016. godine zbog sumnje da su odali službenu tajnu. Ova dvojica su bili pripadnici Odeljenja za opservaciju i dokumentaciju Uprave kriminalističke policije MUP-a Srbije čiji su pripadnici tajno boravili u Potočarima 2015. godine na komemoraciji žrtvama masakra u Srebrenici.

Ombudsman je utvrdio da policija koja je sprovodila postupak protiv dvojice bivših pripadnika MUP-a nije dokumentovala usmeni nalog višeg javnog tužioca od 29. decembra 2016. godine kojim je naloženo hapšenje ove dvojice.

U izveštaju Ombudsmana se navodi da „usmeni nalog javnog tužioca nije zakonom propisan razlog za određivanje pritvora, te ni osnov za policijsko hapšenje“. Takođe, navodi se da „bez navođenja odlučnih činjenica i razloga na kojima se zasniva policijsko hapšenje, rešenje o zadržavanju osumnjičenog ne može se smatrati obrazloženim, a nadvedeno postupanje zakonitim i pravilnim“.

Advokat Vladimir Todorić koji je inicirao kontrolu Ombudsmana svojom pritužbom kaže u izjavi za BIRN da je ovo zvanična potvrda nezakonitog hapšenja ove dvojice.

„Nakon nezakonitog hapšenja tužiteljka sa upaljačem SNS u ruci im je odredila pritvor i označila ceo postupak službenom tajnom. Mi kao branioci optuženih tražili smo izuzeće tužiteljke koja je kasnije i zamenjena. Posle toga smo dobili zvaničnu potvrdu BiH da su Dumanović I Trbović bili u pravu kad su podneli krivičnu prijavu protiv Dijane Hrkalović zbog nezakonite policijske akcije u Srebrenici. Umesto da posluže kao policajci za primer izbačeni su sa posla i sudi im se pod pretnjom zatvora od 8 godina u tajnom postupku“ kaže Todorić.

Tek u trenutku kada su bili uhapšeni Dumanović i Trbović javnost u Srbiji i regionu je saznala da su pripadnici Uprave krimimnalističke policije MUP-a Republike Srbije boravili na teritoriji BiH u julu 2015. godine u memorijalnom centru Potočari na komemoraciji povodom nastradalih u Srebrenici kada je, u do danas nerazjašnjenim okolnostima, bio napadnut tada predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Pre toga, u avgustu 2016. godine, pojavio tekst na portalu Telepromter i prilog na televiziji Al Džazira u oktobru iste godine.

Posle njihovog nastupa na televiziji SUK MUP-a je pokrenula postupak i 16 decembra 2016. godine podnela izveštaj Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Tužilaštvo je zauzelo stav da se u postupcima Trbovića i Dumovića „stiču obeležja krivičnog dela“ Odavanje službene tajne iz člana 369. stav 2 Krivičnog zakonika RS.

Njih dvojica su uhapšeni pred doček 2017. godine i bili su zadržani u pritvoru više od mesec dana.

Optužnim predlogom Višeg javnog tužilaštva Dumanović i Trbović se terete da su, kao saizvršioci, u produženom trajanju izvršili krivično delo odavanje službene tajne.

Postupak koji se vodi pred sudom u Beogradu nije otvoren za javnost i novo ročište je zakazano za 21. decembar 2017. godine, što bi trebalo da bude i početak ovog procesa.

Kao posledica ove kontrole, Ombudsman je doneo 3 preporuke koje bi trebalo da urede zakonito postupanje policije u postupcima hašenja i određivanja mere zadržavanja u pritvoru. MUP je dužan da odgovori na ove preporuke u roku od 60 dana.

Pored toga, Ombudsman je pokrenuo inicijativu izmene Krivičnog zakona Republike Srbije da bi se na precizniji način utvrdile obaveze tužilaštva u ovakvim postupcima.