U protekla dva meseca registrovano je najmanje osam slučajeva podmetanja požara na automobilima i imovini Srba na Kosovu koji su srpske registarske tablice zamenili kosovskim, navodi policija.

Kosovske vlasti su opisale da su napade paljenja izvršile „ilegalne strukture“ na severu Kosova sa srpskom većinom, s namerom da izazovu strah i zastraše Srbe da ne uzmu kosovske registarske tablice.

Tenzije su eskalirale otkako je kosovska vlada najavila mere koje imaju za cilj da nateraju srpske vozače da pređu na registarske tablice Republike Kosovo „RKS“, potez koji Beograd smatra neprihvatljivim. Ranije ovog meseca došlo je do masovnih ostavki poslanika, odbornika, pravosudnih zvaničnika i policajaca, kosovskih Srba, u znak protesta.

Neidentifikovani napadači su u poslednja dva meseca spalili automobile, kuće i poslovnu imovinu Srba sa Kosova. Skoro sve žrtve su nedavno zamenile svoje tablice koje izdaje Srbija za kosovske „RKS“.

Bojan Božović iz opštine Zubin Potok, 2. novembra je na Fejsbuku objavio da su mu automobil zapalila NN lica.

„Kukavice su mi sinoć u tri sata zapalile auto u dvorištu. Zahvaljujemo se vatrogascima koji su brzo reagovali i sprečili da kuća izgori. Želim da kažem da automobil nije preregistrovan i da je registrovan na RKS [Republika Kosovo] već 16 godina”, napisao je Božović.

Sličnih slučajeva bilo je i u Leposaviću, Zvečanu i Severnoj Mitrovici. Najnoviji slučaj od 12. novembra, prijavljen je u južnom delu etnički podeljenog grada Mitrovice sa većinskim albanskim stanovništvom.

Državljanin Kosova prijavio je policiji da mu je 12. novembra oko četiri sata ujutro zapaljen automobil u Mitrovici. Auto je imao srpske registarske tablice. Ovo je jedini od nedavnih slučajeva u kojima je policija najavila hapšenje.

Kosovska vlada je u junu ove godine obavezala vozače na Kosovu da uzimaju RKS tablice, pokrenula je reklamnu kampanju, uglavnom na srpskom jeziku, kako bi objasnila proceduru i podsticaje. Ali samo oko 15 kosovskih Srba uzelo je RKS tablice do kraja oktobra.

Pod međunarodnim pritiskom, kosovska vlada odlučila je da uvede faznu primenu promene, koja će se nastaviti do 21. aprila sledeće godine.

Do 21. novembra, vozači koji nastave da koriste srpske tablice prvo će biti opomenuti, zatim novčano kažnjeni do 21. januara, a potom prinuđeni da zakače probne tablice na svoje automobile.

„Posle 21. aprila neće biti probnih tablica jer ne može biti drugih tablica u upotrebi u Republici Kosovo“, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti 28. oktobra.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svečlja rekao je medijima 7. novembra da oni koji su odgovorni „nisu lokalni Srbi, već određene organizovane grupe u bliskoj saradnji sa [predsednikom Srbije Aleksandrom] Vučićem“.

Incidenti paljenja na Kosovu

Automobili i kuće su zapaljeni u nekoliko nedavnih incidenata na Kosovu, uglavnom na severu sa srpskom većinom. Žrtve su uglavnom bili Srbi, koji su zamenili svoje registarske tablice vozila koje izdaje Srbija za kosovske tablice.

Grabovac, Zvečan

Dva incidenta su prijavljena 19. septembra 2022. Spaljeno je skladište u selu Grabovac, u Zvečanu, koje pripada kosovskom Srbinu čiji je sin uzeo RKS tablice.

U drugom incidentu nekoliko ljudi je napalo srpskog službenika kosovske policije i zapalilo mu automobil.

Foto: Facebook Xhelal Svecla

Incident je objavio kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželal Svečlja, koji je okrivio „ilegalne strukture“ na severu Kosova sa većinskim srpskim stanovništvom, tvrdeći da su one bile podržane od Beograda.

„Danas su ilegalne strukture napale još jednog srpskog policajca kosovske policije i zapalile njegov automobil sa legalnim RKS tablicama“, napisao je Svečlja na Tviteru.

„Tražimo od [predsednika Srbije Aleksandra] Vučića da prestane da podržava nasilne i terorističke akte prema lojalnim građanima Kosova“, dodao je on.

Ne zna se gde se tačno dogodio drugi incident.

Opština Leposavić

Dva incidenta prijavljena su 26. oktobra. U prvom, kuća jednog Srbina službenika kosovske policije u opštini Leposavić izgorela je istog dana kada je uzeo RKS tablice.

U drugom je oko četiri sata ujutro izgoreo automobil u Leposaviću sa RKS tablicama. „Na puta kod starog rasadnika u Leposaviću, vozilo marke VW sive boje, vlasništvo C.N. (1991) kosovskih registarskih oznaka (RKS), je zapaljeno“, izjavio je medijima zamenik direktora Kosovske policije za region Sever Kosova Branislav Radović.

Foto: BIRN/Adelina Ahmeti

„Na licu mesta su vatrogasci, policija i inspektori, a državni tužilac takođe je obavešten i incident je okarakterisao kao `podmetanje požara`. Istrage su u toku“, rekao je Radović.

U Zubinom Potoku zapaljen je automobil kosovskog Srbina koji je uzeo RKS tablice nešto posle 3:30 časova ujutru. Policija je saopštila da je o napadu obaveštena telefonom.  “Na lice mesta odmah su izašle policijske jedinice Policijske stanice Zubin Potok, koje su preduzele sve potrebne radnje i obavestile vatrogasnu jedinicu koja je takođe otišla u lice mesta“, navodi se u saopštenju policije.

Foto: Bojan Božović, vlasnik automobila zapaljenog 2. novembra 2022. Facebook

Donji Kernj

Kosovska policija saopštila je da je u ranim jutarnjim satima imovina kosovskog Srbina policijskog službenika u Donjem Kernju, u opštini Leposavić izgorela. Slučaj se istražuje.

Zvečan

Ujutru 8. novembra zapaljen je automobil u opštini Zvečan na severu Kosova. Policija je saopštila da je automobil bio u vlasništvu kosovskog Srbina i da je imao RKS tablice. Automobil je oštećen, ali niko nije povređen, dodala je policija.

Foto: BIRN/Adelina Ahmeti

Kosovska Mitrovica

Državljanin Kosova prijavio je policiji da mu je automobil zapaljen oko četiri sata ujutro u ulici Agima Ramadanija u Mitrovici. Automobil je imao srpske registarske tablice. Policija je rekla da su vatrogasci brzo stigli na lice mesta i da je jedno lice, isto državljanin Kosova, uhapšeno i da mu je određen  pritvor.