Srbija još ne koristi kredit od 100 miliona dolara koji joj je u maju 2020. odobrila Svetska banka kao pomoć za borbu protiv epidemije COVID-19, zato što ga nije ratifikovala Narodna skupština Republike Srbije, saznaje BIRN.

Iz Svetske banke navode da očekuju da bi kredit mogao biti efektivan od septembra ove godine, dok Ministarstvo zdravlja Srbije kao datum ističe kraj novembra.

Izgradnja novih laboratorija za testiranje na virus korona, postavljanje stanica za testiranje na aerodromima i graničnim prelazima i kupovina vozila hitne pomoći – samo su neke od stvari predviđenih ovim projektom Svetske banke koji je specifično namenjen pomoći zemljama u borbi protiv virusa korona.

Iako su mediji krajem maja naširoko pisali o dobijanju ovog kredita, četiri meseca kasnije ni jedan odobreni dolar nije iskorišćen za borbu protiv virusa korona, niti se tačno zna kada će se krenuti sa korišćenjem sredstava.

BIRN je do ovih saznanja došao nakon što smo uputili zvanične dopise nadležnima iz Svetske banke, kao i Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, koje je nosilac ovog projekta.

Zanimalo nas je koliko je sredsatva iz kredita do sada potrošeno, na šta su ta sredstva potrošena i na koji način – da li su javne nabavke sprovedene objavljivanjem poziva ili direktnim pregovaranjem i koliko je svaka od njih koštala.

“Iako smo odobrili ovaj kredit on još uvek nije efektivan, što znači da nije isplaćen, jer mora da bude ratifikovan od strane srpskog parlamenta”, rekao je za BIRN u pisanom odgovoru krajem avgusta Đerđ Bela Fritče iz Svetske banke i dodao da oni očekuju da do toga dođe u septembru.

Ipak, u odgovoru Ministarstva zdravlja na isto pitanje upućeno 25. septembra 2020. godine, saznali smo da projekat neće početi barem još dva meseca.

“U skladu sa potpisanim kreditnim sporazumom za Srbiju, očekujemo da projekat postane efektivan do 24. novembra 2020. godine”, naveli su iz ovog ministarstva.

Na pitanje kako su sprovedene nabavke, ko je dobio posao i po kojoj ceni, iz Ministarstva zdravlja odgovaraju da je planirano “da se nabavke predviđene Sporazumom o zajmu sprovode konkurentnim metodama na nacionalnim i međunarodnim otvorenim tenderima, u skladu sa procedurama Svetske banke”.

Ovim projektom predviđena je izgradnja dve regionalne laboratorije sa kapacitetom od preko 1000 PCR testova dnevno, i to jedna u Kliničkom centru Vojvodina, a druga u Kliničkom centru Kragujevac.

Na aerodromima u Beogradu i Nišu trebalo bi da budu postavljene “test stanice”, kao i na 10 graničnih prelaza.

Predviđena je i nabavka vozila hitne pomoći,  novih aparata i skenera, kao i opremanje jedinica intenzivne nege.

Takođe, predviđena je i izrada elektronskog sistema koji bi povezao sve laboratorije u kojima se vrši testiranje na virus korona.

Prema podacima sa sajta Svetske banke, projekat je odobren 26. maja 2020. godine i traje do 31. maja 2022. Srbija ima obavezu da u aprilu 2021. podnese izveštaj.