Dežurni policajac u sudnici broj 1 Specijalnog suda za organizovani kriminal prekinuo je aplauz koji se čuo u publici nakon izricanja oslobađajuće presude optuženima u predmetu „Carina-Bazar“.

Oni su bili optuženi da su od septembra 2009. godine preko carinske ispostave Subotice organizovali fiktivni uvoz i kupovinu robe mahom iz Kine i Azije, lažno prikazivali cenu i količinu robe, falsifikovali poslovnu dokumentaciju i oštetili budžet Republike Srbije, istovremeno ostvarajući zaradu za sebe.

U februaru 2019. godine Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu oslobađajuću presudu iz septembra 2017. uz obrazloženje da se zasnivala „na pogrešno i nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju“.

Optuženi privrednici i službenici carine ponovo su oslobođeni 31. januara 2020. odlukom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg suda u Beogradu.

Jedino je kaznom zatvora od dve godine kažnjen Steva Stojkov koji je sklopio sporazum o priznanju krivice.

„Stav sudskog veća je da bez obzira što je sa jednim okrivljenim sklopljen sporazum o prizanju krivice, to ne znači da ostala lica moraju biti apriori osuđena“, rekao je predsednik veća sudija Vladimir Duruz.

U ponovljenom postupku sud je ponovo izveo dokaze i ispitivao nove svedoke, preslušao audio i video zapise i obavio dopunska veštačenja.

Ipak, veće je utvrdilo da nema dovoljno dokaza da je poslovna dokumentacija falsifikovana niti da su optuženi oštetili budžet Republike Srbije i pribavili protivpravnu imovinsku korist.        

Optuženi u ovom slučaju uhapšeni su u akciji „Bazar“ iz maja 2012. godine koju su sproveli pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) i Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove.

Akcija je nastavljena i u oktobru 2012. godine kada su pripadnici SBPOK izvršili pretrese na teritoriji Subotice i Beograda.

Prema izveštaju MUP-a, uhapšeni su tada osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita, poresku utaju i pranje novca.

To su činili od septembra 2009. preko firmi Moravex iz Subotice, Jutex-trade i Legato-coop iz Mađarske i As-prom Plus i Flash Royal iz Kikinde.

Kasnije su optuženi da su organizovali kriminalnu grupu radi vršenja krivičnih dela zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica i sticanja finansijske koristi.

Optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal bili su obuhvaćeni Žarko Radonjić, Dejan Antić, Robert Vukov, Branislav Milošević, Danijel Mandić, Petar Rnić, Goranka Petričević, Pero Stević, Svetlana Raguž, Slavko Nimčević, Dragan Agatonović, Milan Sujić, Branislav Kecman, Đura Radul, Goran Radul, Sinan Ćosović, Safet Šemsović, Dejan Komarica, Igor Jevđević, Ognjan Blaževski, Nebojša Lojanić i okrivljeni saradnik Steva Stojkov i Ismet Pejić prema kome je krivični postupak pravnosnažno okončan.

Ova presuda nije konačna i protiv nje je dozvoljena žalba o kojoj će ponovo odlučivati Apelacioni sud u Beogradu. Na predlog tužioca rok za žalbu produžen je na 30 dana.