Stan na Novom Beogradu, u blizini hotela Jugoslavije, godinama je bio sedište dve organizacije koje su od države dobile preko 75 miliona dinara za projekte o čijoj realizaciji nema gotovo nikakvog traga. Ovaj stan danas je u vlasništvu Suzane Paunović, generalne sekretarke Predsednika Srbije Aleksandra Vučića, i njene majke, pokazuju podaci iz katastra.

Do juna 2020. godine, stan je bio u vlasništvu Tatjane Borojević,  jedne od ključnih figura u mreži fantomskih organizacija koje su od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju dobile milione dinara na spornim konkursima. Na ovoj adresi bile su registrovane nevladine organizacije Panacea i Resurs centar za održivi razvoj koje su od Ministarstva na konkursima 2021. i 2022. godine dobile 75,6 miliona dinara (oko 650,000 evra).

Stan je potom kupio Tanasije Paunović, užički novinar i dugogodišnji dopisnik Večernjih novosti. Nakon njegove smrti 2022. godine stan su nasledile njegova supruga, i ćerka Suzana Paunović.

Suzana Paunović za BIRN kaže da je Tatjanu Borojević upoznala dok je radila u Ministarstvu za rad, pre 20 godina, ali da sa njom od tada ne održava kontakt.

“Ni(smo ni) u kakvom odnosu, gospođu poznajem od kad sam radila u Ministarstvu rada i zapošljavanja, ona je tada počinjala profesionalnu karijeru i to je sve što se tiče Tatjane Borojević”, rekla je Paunovićeva. Ona je navela da je stan nasledila od oca i da ne zna od koga ga je on kupio.

Tatjana Borojević za BIRN kaže da je ona bila vlasnica stana i da ga je prodala u junu 2020. godine. Na pitanje da li je Suzana Paunović posredovala u kupoprodaji stana, dobili smo odgovor: “Gospođa Paunović nije posredovala… nemam nikakve informacije o privatnom životu navedene gospođe, pa ni da je gospodin koji je kupio stan njen otac”.

Tri meseca nakon što je prodala stan, Tatjana Borojević je septembra 2020. odjavila organizaciju Panacea sa te adrese. 

Suzana Paunović je u oktobru iste godine došla na poziciju generalne sekretarke Predsednika Srbije.

Na pitanje da li je sa Sekretarkom predsednika na bilo koji način sarađivala tokom konkursa Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Tatjana Borojević kaže da nije.

Suzana Paunović kaže da o konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju zna samo ono što je čula iz medija.

Na spornim konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju 2021. i 2022. godine dodeljeni su milioni evra udruženjima građana koja nemaju kancelarije ili brojeve telefona, reference u oblastima za koje su konkurisale, niti su javno vidljivi rezultati njihovih projekata, kako je BIRN prethodno objavio u istraživanju Javni novac za tajne projekte: Više od milion evra na konkursima dodeljeno mreži povezanih udruženja.

BIRN je do sada objavio dva istraživanja i bazu podataka o javnim konkursima kojim je pokazano da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju tokom 2021. i 2022. godine dodeljivalo milionske iznose takozvanim fantomskim nevladinim organizacijama koje ne samo da nisu poznate široj javnosti, već i njihovi zastupnici nisu znali u razgovoru sa novinarima da kažu kako se tačno zovu projekti za koje su dobili novac, niti kako se zovu organizacije na čujem su čelu.

Ko je Suzana Paunović?

Prema biografiji ranije dostupnoj na sajtu Socijaldemokratske partije Srbije, Suzana Paunović je još 1995. godine počela da radi u oblasti socijalne zaštite, a u Ministarstvu rada i socijalne politike od 1997. godine je bila na poziciji rukovodioca u oblasti porodično-pravne i socijalne zaštite. 

Na izvršnu funkciju prelazi 2009. godine kada je postala pomoćnica ministra za rad i socijalna pitanja. Na toj funkciji bila je do 2012, kada je postavljena na mesto direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava. 

U oktobru 2020. Suzana Paunović prelazi u Predsedništvo na funkciju generalne sekretarke, gde je i danas.

Kako se navodi na sajtu Predsedništva, „generalni sekretarijat predsednika Republike služba je koja pruža stručnu i tehničku podršku predsedniku Republike”. Sekretara imenuje i razrešava predsednik Republike.

Na osnovu fotografija koje na društvenoj mreži Instagram objavljuje Suzana Paunović, ona sa predsednikom Vučićem gaji prisan prijateljski odnos.

Ona je stan na Novom Beogradu prijavila Agenciji za sprečavanje korupcije 2023. godine, а njena imovinska karta otkriva da ga je nasledila uz još nekoliko nepokretnosti: kuću i zemljišta nakon smrti oca Tanasija Paunovića 2022. godine.

Prethodno je 2021. godine prijavila kupovinu dve njive. Podaci iz katastra pokazuju da je reč o dve parcele na obodu Bajine Bašte, na samoj obali Drine. Suvlasnik na ovim parcelama je Branislav Stojanović, direktor kompanije City records, u vlasništvu Željka Mitrovića i kompanije Pink.

Stan Suzane Paunović i fantomske organizacije

Osim Panacee, koja je u stanu bila do septembra 2020, javno dostupni podaci pokazuju da je Tatjana Borojević godinama koristila ovaj stan kao sedište svojih firmi.

Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da su u ovom stanu, uz Panaceu, bile registrovane još tri preduzetničke radnje koje je ona vodila. Jedna je osnovana još 2008. godine na ovoj adresi, a ugašena 2009. Druga je osnovana 2010, a u likvidaciji je od 2020. godine, a treća je osnovana i ugašena tokom 2017.

Na ovoj adresi bilo je registrovano i udruženje Resurs centar za održivi razvoj od osnivanja 2013. godine do marta 2015. kada je ova organizacija promenila i sedište i pravnog zastupnika. Adresa je prebačena u Jakovo, a zastupanje organizacije je od Nikole Ristića preuzela Biljana Čakovan, saradnica Tatjane Borojević.

Suzana Paunović za BIRN kaže da ne zna da su u tom stanu bila registrovane preduzetničke agencije ili nevladine organizacije pre nego što je njen otac kupio stan, niti posle.

„Mi smo imali, odnosno moj otac, advokata koji se bavio sa tim, i on nas apsolutno nije upozorio na postojanje bilo kakvih niti udruženja, niti tereta, niti bilo čega. Sve je urađeno kod notara, niti smo upozoreni, niti imamo informaciju”, kaže ona.

Ko je Tatjana Borojević?

Udruženje Panacea i Tatjana Borojević bili su prvi put u centru pažnje javnosti još  2014. godine, zbog spornog konkursa tadašnjeg Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je u tom trenutku vodio Aleksandar Vulin.

Komitet pravnika za ljudska prava podneo je tada krivičnu prijavu protiv NN lica zaposlenih u Ministarstvu i NN lica učesnika konkursa koji je raspisalo ministarstvo zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, krivično delo nesavestan rad u službi i krivično delo prevara u službi u pokušaju.

„Informacija kojom raspolažemo je i da je Marijana Trninić, savetnica u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja istovremeno i osoba koja je angažovana u udruženju Panacea Solution“, navodilo se u prijavi. 

Tužilaštvo nije pokrenulo istragu, ali je konkurs obustavljen. Na ovom konkursu je učestvovalo i udruženje Panacea i udruženje Resurs centar za održivi razvoj.

Mnoge fantomske organizacije koje su ostale „kratkih rukava“ kada je konkurs iz 2014. godine poništen, ipak dobijaju novac na konkursima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju tokom 2021. godine. 

Udruženja Tatjane Borojević, njene sestre Biljane Ratković i rođake Irene Borojević na ovom konkursu dobijaju ukupno 81,5 miliona dinara.

BIRN je tada stupio u kontakt i sa Biljanom Čakovan jer su udruženja koja su vodili njen suprug i ona dobila 54,8 miliona dinara. Na sastanku koji je Čakovan zakazala novinarima BIRN-a u kancelariji u Beogradu, neočekivano se pojavila i Tatjana Borojević.

Ona je tada rekla da je lično pomagala brojnim organizacijama u pisanju projekata, jer je to njena uska oblast i jer ima dovoljno iskustva u vođenju projekata.

Naredne 2022. godine, ministarstvo za brigu o porodici i demografiju dodelilo je oko 360 miliona dinara, odnosno oko tri miliona evra, na konkursima za finansiranje nevladinih organizacija. Najveći deo – oko 308 miliona, 2.6 miliona evra, pripao je organizacijama bez kancelarija ili dostupnih telefona, kao i bez referenci u oblastima za koje su konkurisale.

Gotovo polovina je otišla mreži osoba direktno ili indirektno povezanih sa Tatjanom Borojević i Bojanom Lešovićem, funkcionerom opštine Voždovac koji vodi ili je vodio bar sedam nevladinih organizacija.  

Nema traga o rezultatima ili bilo kojoj aktivnosti koje su sprovele organizacije iz ove mreže za novac koji su dobile od Ministarstva za brigu o porodici i demografiju.

Novinari BIRN-a su i 2021. i 2022. godine pokušali od Ministarstva da dobiju odgovore na pitanja šta su ove organizacije uradile, da li su ispunile sve obaveze i na osnovu čega je odlučeno da se nekima od njih novac dodeljuje iz godine u godinu. Ministarstvo nikada nije odgovorilo.

BIRN i Građanske inicijative, koje su koordinator Koalicije Otvoreno o konkursima – OKO, tražili su od Ministarstva dokumentaciju o trošenju novca dodeljenog na javnim konkursima 2021. godine, ali Ministarstvo nije odgovorilo ni na jedan zahtev. 

I pored naloga Poverenika za informacije od javnog značaja iz maja 2022. godine u kom se navodi da je ministarstvo dužno da dostavi informacije o dodeli sredstava i trošenju novca na konkursima, Ministarstvo do danas nije dostavilo ove informacije.