Nedavno, ova institucija je odbila da obelodani izveštaj o javnoj nabavci o kontroverznom projektu u Srbiji, o čemu piše i Tobi Mekintoš (Toby McIntosh) na portalu Fridom info (Freedom Info).

Analizirajući nekoliko procedura u vezi sa Svetskom Bankom, Fridom Info, portal koji se bavi slobodom pristupa informacijama širom sveta, navodi  da su istraživački novinari iz Srbije postavili pitanja o kvalifikacijama izvođača radova izabranih za veliki projekat – ispumpavanje vode iz poplavljenog rudnika uglja. Balkanska istraživačka mreža je 8. januara objavila da član konzorcijuma koji je dobio posao nije imao potrebno iskustvo za izvođenje radova, kao i da se direktoru jedne od firmi sudi za utaju poreza. Portal prenosi da je premijer Srbije Aleksandar Vučić nazvao novinare BIRN-a lažovima i da su pro-vladini mediji optužili BIRN da su strani plaćenici.

Kao osnovni razlog što se BIRN-ov “slučaj” našao na ovom protalu navodi se da su zvaničnici Banke odbili da BIRN-u dostave izveštaj o tenderu, iako su potvrdili da izveštaj o postupku javne nabavke postoji.

“Kao što znate, Svetska banka ima sopstvenu politiku pristupa informacijama koja nam onemogućava da izveštaje o nabavkama učinimo javnim. Ovo spada u kategoriju poverljivih informacija. Dakle, nismo u mogućnosti da vam dostavimo takvu informaciju”, prenosi portal. Takođe, Vesna Kostić, portparol Kancelarije Svetske banke u Srbiji, rekla je u izjavi za agenciju “Tanjug” da su eksperti Svetske banke sproveli analizu tendera koji je bio “najsveobuhvatniji u odnosu na sve prethodne projekte koji su finansirani u Srbiji”. Nakon što je BIRN zatražio izveštaj, zvaničnici Banke su odbili da im isti dostave, bez ijednog konkretnog razloga. Kako iznosi portal koji je istraživao procedure Svetske banke kada su pozajmice vladama u pitanju, “politika Banke je da ne zabranjuje tim vladama da objave izveštaje”.

Svetska Banka je upravo u procesu revizije svojih pravila za nabavke, gde je transparentnost istaknuta kao važan cilj. Međutim, predlozi ovog pravilnika izgleda ipak ne uključuju promenu politike pristupa informacijama, kako to zaključuje Freedom Info, što se kosi sa Principima otvorenog ugovaranja čiji je razvoj Banka nedavno javno podržala, a koji podrazumevaju pružanje što više informacija o nabavkama. Ovi principi predlažu da se izveštaji o realizovanim nabavkama učine dostupnim, zagovarajući transparentnost “evaluacije učinka, garancija i revizorskih izveštaja”. Iako su Principi otvorenog ugovaranja iz juna 2013. namenjeni nacionalnim vladama i Svetska banka ih nije zvanično usvojila kao sopstvene, ona je glavni finansijer napora i obezbeđuje uslove za rad ljudima u Vašingtonu koji rade na inicijativi Partnerstvo za otvoreno ugovaranje, tako da se pretpostavlja da bi Banka trebalo da poštuje ove principe transparentnosti, piše portal.

Više o principima transparentnosti procesa javnog ugovaranja, kao i ceo tekst na engleskom jeziku možete pročitati ovde.