Priča o poslu ispumpavanja vode iz kopa Tamnava novinara BIRN Srbija Aleksandra Đorđevića proglašena je najboljom na godišnjem konkursu za Nagradu EU za istraživačko novinarstvo. Takođe, grupa novinara BIRN-a u sastavu: Jelena Ćosić, Ivan Angelovski, Petrit Čolaku i Krešnik Gaši, osvojila je treću nagradu na ovom takmičenju sa pričom Veselinoviću i partnerima milioni dinara bez tendera.

U svom istraživanju iz januara 2015. godine, BIRN Srbija otkriva da je Elektroprivreda Srbije posao ispumpavanja vode iz kopa Tamnava nakon majskih poplava 2014. godine dodelila konzorcijumu bez iskustva i da je, na taj način, uvećana cena celog posla. U obrazloženju žirija navodi se da je ovo istraživanje „izazvalo veliku debatu i interes javnosti i da do danas nisu osporene činjenice iznete u ovom tekstu, mada je bilo pokušaja javne diskreditacije autora od strane visokih funkcionera, pa i samog premijera“.

Priznanje je ponelo i istraživanje grupe novinara BIRN-a o učešću kontroverznog biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića u poslu izgradnje deonice auto-puta koji povezuje Beograd i Crnu Goru. Između ostalog, Veselinović čeka i epilog dva sudska spora, a još je aktivan i nalog za njegovo hapšenje koje je Euleks izdao zbog niza krivičnih dela, među kojima su ubistvo i šverc.

Aleksandar Đorđević, Jelena Ćosić i Ivan Angelovski

Predsednica žirija, članica Saveta za borbu protiv korupcije, Miroslava Milenović, istakla je važnost istraživačkog novinarstva za građane. „Da nema istraživačkog novinarstva, mnogi važni događaji u društvu, mnogi primeri korupcije i društvene nebrige o javnim dobrima, bahatosti političke i ekonomske elite, ostali bi ostali bi daleko od očiju javnosti“, rekla je Milenović.

Autor priče „Ispumpavanje kopa i budžeta“ Aleksandar Đorđević, prilikom obraćanja rekao je da priznanje koje je poneo ima dvostruku vrednost. „Ova nagrada predstavlja još jedan lep podsetnik, ako novinari ikada zaborave, da ovaj posao kojim se bavimo je lep posao, ali i jednu obavezu da nemamo šanse za greške, ni da obmanjujemo javnost i da iznosimo laži i neistine“, istakao je Đorđević.

Nagradu za najboljeg mladog istraživačkog novinara poneli su novinari portala Pištaljka Snežana Đurić i Novak Grujić, za serijal Opštinski radar, dok je drugu nagradu osvojio novinar RTV Vojvodina Darko Šper za temu o suđenju zabranjenoj neonacističkoj organizaciji Nacionalni stroj.

Konkurs za nagradu bio je otvoren tokom marta za autore istraživačkih priča koje doprinose transparentnosti i izveštavaju o društvenim temema u vezi sa zloupotrebom moći i osnovnih ljudskih prava, korupcijom i organizovanim kriminalom u Srbiji, a sa kojima javnost na drugi način ne bi bila upoznata. Pristigle radove je ocenio stručni žiri u sastavu: Brankica Stanković, odgovorna urednica portala Insajder.net, Ljubica Gojgić, novinarka RTV-a, dr Rade Veljanovski, profesor Fakulteta političkih nauka, Miroslava Milenović, članica Saveta za borbu protiv korupcije i dr Vladimir Barović, vanredni profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Dobitnici EU nagrada za istraživačko novinarstvo