“Ne znam šta je problem sa kašnjenjima u testiranju. Zagušenje u laboratoriji Torlak više ne može da bude opravdanje”, rekao je na današnjoj konferenciji za štampu epidemiolog Predrag Kon.

Time je potvrdio ono što se u javnosti već odavno znalo – da postoje velika kašnjenja u dostavljanju rezultata testiranja i uzimanja uzoraka.

U Valjevu, koje se smatra jednim od epicentara zaraze, od prošlog četvrtka 26. marta 2020. godine do danas nije došao nijedan rezultat testiranja. Tek danas počelo je i uzimanje uzoraka u Domu zdravlja..

Prema pisanju portala kolubarske.rs, lekari su dobili petnaest testova iz Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, a jedan su pozajmili iz Opšte bolnice. Ukupno šesnaest uzoraka je poslato u Beograd.

Direktorka Doma zdravlja dr Branka Antić izjavila je da Valjevu potrebno bar 100 testova.

Glavni problem u Valjevu nastao je nakon zatvaranja Zavoda za javno zdravlje, koji uzima uzorke, jer su svi zaposleni u izolaciji nakon što je jedan radnik obileo od Covid19, potvrdila je 02.04.2020. godine za BIRN Branka Antić, direktorka Doma zdravlja u Valjevu.

Kao ključni razlog za kašnjenje rezultata testa na koronu navodio se problem sa zagušenjem u institutu Torlak koji od početka epidemije radi analize za celu zemlju.

Međutim, epidemiolog Predrag Kon rekao je na konferenciji za novinare u petak 3. aprila da zagušenje više ne može da bude opravdanje.

“U svakom slučaju to je nešto što mora prevashodno da se razreši… Razmišljam da ponovo krenemo sve da testiramo”, rekao je Kon u jednom trenutku.

Rad na Torlaku organizovan je u tri smene, a testovi se obrađuju do osam uveče.

Pored radnika ovog instituta, u pomoć su pristigle i kolege sa Medicinskog fakulteta u Beogradu. Ipak ovo nije bilo dovoljno da Torlak obradi sve uzorke koji su pristizali iz različitih krajeva naše zemlje.

Zbog toga je u Vladi, na zahtev Ministarstva zdravlja, održan sastanak sa direktorima svih većih javnih laboratorija u Srbiji. Doneta je odluka da se u prvom krugu testiranja rade u laboratorijama koje imaju veće kapacitete – Veterinarski institut Kraljevo, laboratorija za mleko u Batajnici i Veterinarski institut u Novom Sadu i u Nišu. Ako bude potrebe, u drugom krugu angažovaće se i Instituti za javno zdravlje. Za sada nije planirano uključivanje privatnih laboratorija.

Direktor Veterinarskog instituta Kraljevo, Miša Kolarević potvrdio je za BIRN da je u ovoj laboratoriji testiranje počelo pre dva dana. „Pokrivamo Moravički, Raški, Rasinski, Šumadijski okrug i Ćupriju. Imamo kapaciteta za 200 testova dnevno, u ovom trenutku. Možda povećamo na 300“, objašnjava Kolarević.

Direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević, objašnjava da instituti i zavodi za javno zdravlje uzorkuju rano ujutru, šalju u veće laboratorije, a kasno popodne stižu rezultati. Institut za javno zdravlje u Kragujevcu za sada uzorke šalje u Veterinarsku stanicu Kraljevo.

Prikupljanje uzorka

Radnik valjevske vojne fabrike Krušik prve simptome osetio je u nedelju, 22. marta, a tek osam dana kasnije, 31. marta, prvi put je testiran na koronu.

Prvo se obratio ambulanti Doma zdravlja u Novom naselju u Valjevu gde je dobio antibiotik i lek za snižavanje temperature.

Narednih dana situacija mu se se jako pogoršala zbog čega je prebačen u Zemunsku bolnicu, gde je i testiran na virus korona. Nalaz je bio negativan, pa je danas ponovo testiran i čeka rezultate. Međutim, on je i dalje na odeljenju Zemunske bolnice zajedno sa potvrđenim pacijentima.

Porodica ovog radnika je u kućnoj izolaciji i kažu da niko od njih nije testiran i dodaju da su im iz Valjevske bolnice poručili da čekaju konačne rezultate iz Beograda i da će ih pozvati na testiranje ako to bude potrebno.

Problema sa testiranjem bilo je i ranije u Valjevu. Zdravstvenoj radnici iz tog grada trebalo je nedelju dana da ubedi kolege da je testiraju na virus korona. Da ima koronu saznala je 22.03. na infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, na koju je prebačena tokom noći zbog jake upale pluća.

“Doktorka iz hitne pomoći mi je rekla da joj ne pada na pamet da me pregleda i da me odmah šalju za Beograd”, objašnjava ova medicinska sestra iz Valjeva.

Kao i u prethodnom slučaju, porodica nije testirana na virus. Oni su bili u samoizolaciji 14 dana nakon čega nisu osećali nikakve simptome.

Ćuprija: Kada virus uđe u bolnicu

“Ne smemo da dozvolimo ulaz korone u bolnicu”, rekao je predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se javnosti 15. marta 2020. godine. A upravo to se dogodilo u bolnici u Ćupriji gde je jedan lekar preminuo, jedna sestra je na respiratoru a virus je potvrđen kod 18 zdravstvenih radnika.

Dok nadležni tvrde da su se svi oni zarazili van bolnice, lekari to demantuju i tvrde da je osnovni razlog širenja zaraze bio nedostatak opreme, kao i nemogućnost testiranja svih onih koji su bili u kontaktu sa obolelima.

Nakon što se virus korona pojavio među zaposlenima u bolnici u Ćupriji, umesto da njihove kolege budu testirane i poslate u izolaciju, lekari Opšte bolnice bili su u obavezi da dolaze na posao. Ove informacije potvrdilo je više lekara za lokalni portal Central media, koji je prvi izvestio o situaciji u Ćupriji.

Direktor Opšte bolnice u Ćupriji prebačen je 1. aprila 2020. godine u beogradski KBC Dr Dragiša Mišović nakon što je utvđeno da je pozitivan na virus. Na mesto v.d. dirketora danas je imenovan neurolog Ivan Milojević iz iste bolnice.

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Ćupriji epidemiolog dr Goran Radovanović potvrdio je za BIRN kako je tokom jučerašnjeg dana u ovom zavodu uzeto 129 uzoraka.

Testirani su samo oni koji pokazuju znake infekcije. Prioritet su pacijenti sa infektivnih odeljenja Opšte bolnice u Ćupriji, oni iz Paraćina i Jagodine, objasnio je dr Radovanović. Među testiranim ima i lekara, ali se u ovom trenutku ne zna koliko. Uzorci iz zavoda u Ćupriji šalju se u dve referentne laboratorije – Kraljevo i Batajnicu.

Lekari su demantovali pisanje RTS-a da su se zarazili van bolnice, a potvrdili da bolnica nije bila spremna za virus. Kasnila je isporuka zaštitne opreme, ali i jasne instrukcije kako treba postupati sa pacijentima kod kojih se sumnja na koronu. Prema poslednjim podacima, u ovom gradu ima 55 potvrđenih pacijenata, objavio je gradnočelnik Ćuprije na Fejsbuk nalogu.